Home » Blog » Bewuste Informatie » Bewustwording, Deel: 1
Hoe belangrijk is bewustwording

Bewustwording, Deel: 1

door | 10 nov, 2020 | Bewuste Informatie

Beste Lezers, De volgende 3 Blogs gaan over bewustwording. Aangezien dit een heel breed topic is heb ik dit onderwerp in drie delen gehakt, namelijk:

1. Deel één gaat over: het verschil tussen het emotionele brein en het cognitieve brein.
2. Het tweede deel gaat over: het ontstaan van onze klachten.
3. Deel drie gaat over: wat je kunt doen om jezelf bewust te maken.

Wij als westerse mens hebben nooit meegekregen dat we naast ons rationele brein ook een emotioneel brein hebben. We zien ons hoofd, oftewel het cognitieve brein, als alleenheerser en vergeten vaak ons emotionele brein. Wanneer we onder veel (emotionele) druk staan kan dit voor lichamelijke klachten zorgen. Als we dit willen oplossen zullen we dus meer inzicht moeten krijgen in de onderliggende mechanismen die werkzaam zijn in het lichaam. Wanneer we ergens bewust van zijn, dan kunnen we er pas naar gaan handelen. 80% van een verandering is dus bewustwording.

Het cognitieve brein:

Wanneer we het over ons brein hebben, dan gaat het meestal over het cognitieve brein. Dit cognitieve brein wordt ook wel de neocortex of de nieuwe hersenschors genoemd. In het midden daarvan ligt de voorhoofdskwab. Deze is belangrijk voor de concentratie, het abstracte denkvermogen, de tijdsplanning en de controle over de emoties. Als iets je raakt en je wilt niet in de emotie overlopen, dan gebruik je je voorhoofdskwab om je tranen te bedwingen of je woede onder controle te houden.

Het emotionele brein:

Vroeger werd ons emotionele brein het lymbische systeem genoemd. Er werd van uitgegaan dat dit systeem alleen als chemische fabriek functioneerde. Uit onderzoek is gebleken dat dit gewoon hersencellen zijn. Het emotionele brein, dat dieper in onze hersenen ligt, communiceert met ons lichaam. Wanneer nodig kan het emotionele brein het cognitieve brein zonder moeite uitschakelen. Dit zien we in de praktijk vaak bij slechtnieuwsgesprekken in het ziekenhuis. Wanneer iemand een negatieve diagnose te horen krijgt schiet deze persoon vaak in de emotie. Het denken stopt en men hoort niet meer wat de arts vertelt over het behandelplan. Hun cognitieve brein werkt niet meer, door de emotionele druk. Het is belangrijk om dit mechanisme te begrijpen als je mensen wilt helpen hiermee problemen hebben.

Wanneer we ons emotionele brein voor langere tijd negeren dan zullen deze emoties voor spanning zorgen. Blijft dit lang aanhouden dan kan dit tot fysieke en mentale klachten leiden. Er gaat natuurlijk eerst nog het een en ander aan vooraf. Doordat we niet geleerd hebben om naar dit emotionele brein te luisteren steven we stap voor stap af op emotioneel gerelateerde klachten.

Het emotionele brein stuurt verschillende systemen aan in je lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld: de spijsvertering, veroudering, eetlust, libido, het immuunsysteem etc. Wanneer we emotioneel uit balans zijn dan reageert het lichaam: de een raakt bijvoorbeeld verstopt, de ander krijgt diarree. Het is heel persoonlijk hoe het lichaam hierop reageert. Iedereen heeft zo een unieke manier van omgang met desbetreffende situaties. Dit heeft natuurlijk ook met genetische afkomst en opvoeding te maken. Wij als mensen onthouden deze patronen, dit zorgt er voor dat we op een bepaalde manier reageren op situaties.

Emoties uitbalanceren? Leer het hier!

Vervolg Bewustwording Deel 2.

Over mijn Blogs

Ik probeer hier iedere maand een nieuwe blog te plaatsen. De thema’s van de blogs zijn:

-Onderwerpen waar ik zelf mee bezig ben.
-Onderwerpen die ik interessant vindt.
-Onderwerpen die ik graag met iedereen deel.
-Zelfhulpoefeningen.

Veel lees plezier gewenst!

Gerelateerde artikelen

Tensegrity/Compensatiehouding

Tensegrity/Compensatiehouding

De blog gaat over het tensegrity model van het lichaam. Hiermee wordt de verbinding tussen de spanning en het gestel bedoeld. Wanneer ergens teveel spanning op komt zal het hele lichaam mee reageren/compenseren om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan. Meer weten? Lees gauw verder!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin