Home » Blog » Extra Informatie » Waarom is luisteren naar je lichaam zo belangrijk?
luisteren naar je lichaam

Waarom is luisteren naar je lichaam zo belangrijk?

door | 30 aug, 2021 | Extra Informatie

De volgende zinnen hebben we allemaal wel eens gehoord: luister goed naar je lichaam, denk goed aan jezelf of niet over je grens heen gaan. Dit zijn goed bedoelde adviezen die vaak snel aan de wilgen gehangen worden. Dit zijn namelijk makkelijke oneliners die in theorie heel normaal zijn, maar op het moment dat ze in de praktijk toegepast worden erg moeilijk blijken te zijn. Er zijn namelijk erg veel redenen om dit niet te doen. In deze blog wil ik me niet focussen op de redenen om dit niet te doen, maar probeer ik jullie bewust te maken waarom dit juist wel belangrijk is.

Je lichaam vertelt wat je moet weten:

De allerbelangrijkste reden om naar je lichaam te luisteren is inderdaad dat het je vertelt wat je moet weten. Dit klinkt misschien wat vaag, maar toch is het zo. Je lichaam is continu bezig om er maar voor te zorgen dat alles wat je jezelf op je schouders laadt ook gedragen kan  worden. Hierbij worden: stress, gedachten, emoties, gebeurtenissen, trauma’s, invloeden van buitenaf, inname van voedsel en drank bedoeld. De manier waarop je met je lichaam omgaan zorgt voor spanning. Het lichaam gaat in een bepaalde houding staan om zo lang mogelijk deze spanning te kunnen dragen. Dit aanpassen van het lichaam heet compenseren. Duurt dit compensatie-proces te lang dan gaat de zwakste schakel in de ketting reageren. Dit uit zich dan als een klacht op het lichaam.

Deze klacht is dus een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets mag veranderen. Hoe langer het lichaam moet compenseren, hoe meer en hoe erger de klachten gaan worden. Luister je goed naar het lichaam dan kun je eerder aan de bel trekken. 80% van het klachtenpatroon aanpakken is je bewust worden van wat er in het lichaam speelt. Wanneer we weten wat er speelt kunnen we hier invloed op uitoefenen. Weet je niet wat er speelt, dan ben je een blinde die in het donker tast en zal je nooit tot de juiste conclusie komen.

Het leven in een informatietijdperk:

Nu we dit weten komt er nog een probleem de kop opsteken. We leven namelijk op dit moment in een informatietijdperk. Dat wil zeggen dat we van alle kanten gebombardeerd worden met informatie en prikkels. Via de televisie, radio, computer, tablet en niet te vergeten onze mobiele telefoon worden we overladen met deze prikkels.

Deze prikkels moeten door het lichaam verwerkt worden. Het verwerken hiervan gebeurt in ons hoofd. Het hoofd krijgt het daarom het zwaarst te verduren. Dit heeft ervoor gezorgd dat, gemiddeld genomen, de mens meer denkt dan voelt. Het denken en voelen is uit balans geraakt. Door deze onbalans zal het lichaam sowieso harder moeten schreeuwen om de aandacht te krijgen. Door de spanning te verhogen en de klacht erger te maken probeert het lichaam de aandacht te krijgen.

Wanneer we dus beter op ons gevoel afgestemd zijn en daardoor beter voelen wat er in ons lichaam gebeurt, kun je sneller aan de handrem trekken, eerder een stap terug zetten en het klachtenpatroon beter herkennen. Dit zorgt ervoor dat je sneller de spanning van je systeem af kunt gooien.

Weet jij nou niet zo goed hoe je naar het lichaam moet luisteren? Ben je eigenlijk altijd in je hoofd bezig en zit je met klachten die blijvend aanwezig zijn? Misschien heb je dan wat hulp nodig om  weer in balans te komen. Neem dan gauw contact met mij op zodat we samen tot een oplossing kunnen werken.

Over mijn Blogs

Ik probeer hier iedere maand een nieuwe blog te plaatsen. De thema’s van de blogs zijn:

-Onderwerpen waar ik zelf mee bezig ben.
-Onderwerpen die ik interessant vindt.
-Onderwerpen die ik graag met iedereen deel.
-Zelfhulpoefeningen.

Veel lees plezier gewenst!

Gerelateerde artikelen

Blootstelling aan 5G

Blootstelling aan 5G

De blog gaat over 5G en wat voor effecten dit kan hebben op het lichaam. Dit is niet door mijzelf geschreven maar ik vond het wel het delen waard. Meer weten? Lees gauw verder!

Lees meer
Wat is mijn kracht?

Wat is mijn kracht?

In deze blog heb ik het over mijn eigen kracht. Daarin vertel ik hoe ik behandel en hoe dat het lichaam in mijn visie reageert op mijn behandelingen. Meer weten? Lees gauw verder!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin