Home » Blog » Geen categorie » Wat is een Trauma?
Wat is een trauma

Wat is een Trauma?

door | 5 okt, 2021 | Geen categorie

In deze blog wil ik het gaan hebben over het onderwerp trauma. De meeste van ons hebben hier wel al eens over gehoord of hebben zelf een trauma ergens door opgelopen. Het woord trauma word vaak gebruikt voor dingen die we niet leuk vinden om te doen. Zo heeft mijn vriendin bijvoorbeeld eens gezegd dat ze een trauma heeft opgelopen omdat ze vroeger mee moest helpen in de tuin. Wanneer ik haar nu in de tuin zie werken heeft ze nergens last van en schiet ze ook niet door in haar emotie. Ze vond het vroeger gewoon niet leuk om te doen.

Het woord trauma wordt dus voor heel veel zaken gebruikt. Vaak heeft dit niks met een daadwerkelijk trauma te maken. Een keer heftig schrikken en men meent al dat ze voor het leven getekend zijn. Dit is natuurlijk niet zo, anders zou ik na al die spokentochten die ik in mijn jeugd gelopen heb emotionele littekens gevormd hebben en na elke keer schrikken helemaal van het padje af raken.

Het daadwerkelijke trauma:

Wat is een trauma nou daadwerkelijk? Een trauma is een heftige/emotionele  gebeurtenis die een blijvend effect op je leven heeft. Een gebeurtenis die op je netvlies afgebeeld blijft en zich keer op keer herhaalt in je hoofd. Een gebeurtenis die je niet zomaar van je systeem af gooit.

Het is persoonlijk of iets voor jou een traumatische ervaring is. De ene persoon kan beter met bepaalde situaties omgaan als de ander. Het kan zomaar zijn dat wanneer twee mensen dezelfde situatie ervaren dat het voor de een wel een trauma is en voor de andere niet. Zo komt bijvoorbeeld niet iedere soldaat die op uitzending is geweest terug met PTSS (posttraumatische stresssymptoom).

Het is erg eenvoudig om te checken of een situatie voor jou een trauma is. De vuistregel die ik hier voor gebruik is deze: wanneer je terug gaat naar een ervaring/situatie uit het verleden en je ervaart hierbij een berg aan emoties die je op dat moment ook hebt ervaren, dan is dit hoogstwaarschijnlijk een trauma voor jou.

Compenseren door een trauma:

Het hebben of ervaren van een trauma is natuurlijk geen ramp, maar niemand ervaart dit als prettig. Vaak is het ook nog eens zo dat dit de rest van je leven bewust of onbewust beïnvloed. We gaan vaak door een trauma anders met nieuwe situaties om. Dit doen we uit voorzorg om niet meer hetzelfde te ervaren als je in het trauma ervaren hebt. Hierdoor ben je constant jezelf aan het aanpassen om niet geconfronteerd te worden met het ervaren trauma. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op spanning komt te staan.

Door bewust bij jezelf te achterhalen of je ooit een trauma ervaren hebt, zorg je ervoor dat je begrijpt hoe en waarom je lichaam op een bepaalde manier reageert. Wanneer je weet wat er speelt kan er beweging in de situatie komen. Je kunt bijvoorbeeld aan dit trauma gaan werken en hierdoor ervoor zorgen dat je weer baas van je eigen lichaam wordt.

Dit is natuurlijk erg makkelijk gezegd en vaak blijkt het in de praktijk erg moeilijk te zijn. Dit komt doordat je elke keer weer geconfronteerd wordt met de emoties die je op het moment van het trauma ook ervaren hebt.

Wat kun je hier aan doen?

Belangrijk is dan om het verwerken en accepteren van een traumatische ervaring in stappen te verdelen. Wanneer je in een keer alles aan wilt pakken zal dit teveel worden en vaak kom je jezelf dan tegen in het proces. Begin eerst met ruimte te maken, zowel mentaal als emotioneel. Wanneer je merkt dat er minder spanning op je systeem staat dan kun je de volgende stap nemen en jezelf gaan confronteren met de gebeurtenis.

Het is vaak heel erg lastig om dit alleen te doen aangezien je zelf niet oordeel loos naar de situatie kunt kijken. Wanneer iemand je ondersteunt of coacht kan deze persoon je begeleiden in het proces., waardoor je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat. Met dit gevoel kun je jezelf standvastiger in je eigen schoenen zetten waardoor het “makkelijker” wordt om jezelf te bevrijden van de situatie waar je misschien al erg lang last van hebt.

 

Over mijn Blogs

Ik probeer hier iedere maand een nieuwe blog te plaatsen. De thema’s van de blogs zijn:

-Onderwerpen waar ik zelf mee bezig ben.
-Onderwerpen die ik interessant vindt.
-Onderwerpen die ik graag met iedereen deel.
-Zelfhulpoefeningen.

Veel lees plezier gewenst!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin