Home » Blog » Informatie » Bewustwording, Deel: 2
Bewust ervaren mentaal

Bewustwording, Deel: 2

door | 10 nov, 2020 | Informatie

Beste Lezers, Dit is de tweede blog in het teken van bewustwording, in deze blog gaat het over het ontstaan van de klachten. Ik wens jullie heel veel lees plezier en als er vragen zijn kunnen die altijd aan mij gesteld worden.

Het ontstaan van klachten:

Wanneer het emotionele brein onder druk kom te staan dan zullen er klachten gaan manifesteren. Wat voor klachten je ontwikkelt is heel persoonlijk. De ene gaat slechter slapen, terwijl de andere de hele dag door kan slapen. De ene kan niet meer stoppen met eten en de andere krijgt geen hap meer weg gewerkt. Dit kan invloed hebben seksueel gebied, de veroudering van het lichaam of het immuunsysteem. We weten bijvoorbeeld al lang dat heel veel allergische reacties stress gerelateerd zijn. De stress onderdrukt het immuunsysteem en dat zorgt voor een lagere weerbaarheid en een hogere gevoeligheid voor bepaalde stofjes. Wanneer het immuunsysteem maar lang genoeg onderdrukt wordt dan gaan de heftigere klachten ontstaan zoals: kanker, burn-out, etc.

Vaak weten we heel goed dat we op spanning staan. Alleen zien we de verbanden tussen onze spanning en onze klachten niet. We zorgen er met ons cognitieve brein voor dat het emotionele brein geblokkeerd wordt. Vaak hebben we bijvoorbeeld geen “tijd” voor onze emoties of onze emoties zijn op dat moment vervelend of lastig. We moeten door en daar kunnen we deze emoties niet bij gebruiken. Het werk is belangrijker, of we willen aardig gevonden worden. Dit zorgt voor spanning in het lichaam die uiteindelijk voor klachten zorgt.

Invloed cognitieve brein:

Doordat we onze voorhoofdskwab langere tijden inzetten als dictator van het emotionele brein, kan dit er voor zorgen dat we te lang over onze grens heen gaan en een burn-out ontwikkelen. Het lukt de voorhoofdskwab niet meer om z’n andere taken uit te voeren en raakt daardoor overbelast. Dit zorgt ervoor dat men zich niet meer kan concentreren, dat het hoofd volloopt met gedachten en dat er een stortvloed van emoties over men heen komt. Hoe weerbaarder je bent des te langer dit goed gaat, maar eens komt het moment dat het lichaam door z’n hoeven zakt en dan zal die burn-out, depressie of fysieke ziekte de overhand krijgen. Deze spanning zal ergens het lichaam uit moeten en wanneer je er zelf niet aan toe geeft dan schakelt het lichaam zichzelf gewoon uit.

De ideale situatie:

Deze ideale situatie is waarin de voorhoofdskwab als onderdeel van het cognitieve brein een soort mediator wordt. In de kern van het emotionele brein huist het reptielenbrein; het oudste brein van de levende wezens op aarde. De neocortex heeft zich pas veel later ontwikkeld in de menselijke evolutie. In het emotionele brein zit daarom veel oude wijsheid. In de ideale situatie komen het emotionele en het cognitieve brein weer in balans. De kans is groot dat dan ook het immuunsysteem en al die andere dingen weer beter gaan functioneren, waardoor het lichaam herstelt.

Willen we deze klachten voorkomen dan is het belangrijk dat we de signalen die we van het emotionele brein krijgen niet onderdrukken maar ervaren en serieus nemen. Als we dit willen realiseren moeten we onszelf een paar vragen stellen:

– Wanneer spreekt mijn cognitieve brein?
-Wanneer speelt mijn voorhoofdskwab als dictator voor mijn emotionele brein?
-Wat probeert mijn emotionele brein eigenlijk te zeggen?
-Wil ik horen wat mijn emotionele brein te vertellen heeft?

Invloed uitoefenen op je emotionele brein? Klik hier.

Vervolg: Deel 3 Bewustwording

Gerelateerde artikelen

Vastgeroeste Patronen

Vastgeroeste Patronen

In deze blog vertel ik over het thema vastgeroeste patronen. Dit zijn patronen waar we vaak niet bewust van zijn maar ervoor zorgen dat we het moeilijk vinden om aan nieuwe dingen te beginnen. Meer weten? Lees gauw verder!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin