Beste lezers, in deze blog vertel ik over de invloed van straling op je slaap en waar je op kunt letten om dit te verminderen. We weten bijna allemaal dat het belangrijk is om een goede nachtrust te hebben en dat dit invloed heeft op onze gezondheid. We hebben allemaal wel eens een avond slecht geslapen en dag erna werden we moe wakker, was het hoofd duf en je lichaam voelde niet fit aan, daarbij was je concentratie vermogen niet wat het moest zijn. Dit slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben zoals piekeren, stress maar ook de straling die we op ons lichaam geprojecteerd krijgen. In deze blog wil ik het gaan hebben over die straling en wat je hier eventueel aan kunt doen zodat de kwaliteit van je nachtrust met sprongen vooruit gaat en jij je steeds lekkerder gaat voelen.
Verstoorde slaap:
Een belangrijke reden voor slaapproblemen is de verstoorde aanmaak van melatonine. Melatonine is het hormoon dat ons dag/nachtritme bepaald. Gaat de zon onder dan wordt melatonine aangemaakt. We worden dan slaperig. Komt de zon op dan stopt de aanmaak van melatonine. Mensen met slaapproblemen krijgen vaak melatonine voorgeschreven om de slaap op te wekken. Ben hier voorzichtig mee want melatonine blijft een hormoon, dus wanneer je melatonine extra in gaat nemen ben je bezig met hormoontherapie. Dit kan dus voor een onbalans in de hormonen zorgen.
Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier. Het ontvangt via de ogen en zenuwbanen de informatie of het licht is of niet. Oorspronkelijk is de pijnappelklier een lichtgevoelig orgaan kan daarom direct reageren op licht. Door zonlicht en blauwachtig licht uit televisie of computerbeeldschermen, ipads, etc., wordt de productie van melatonine geremd. Ons lichaam kan het blauwachtige licht (straling) uit beeld- en tv-schermen namelijk niet onderscheiden van zonlicht!
Invloed straling op je slaap:
Daarom komen wij (en onze kinderen) zo moeilijk in slaap na een avondje tv of (spel)computer. De aanmaak van melatonine begint bij het vallen van de avond en heeft een tweede piek tussen 11 uur en half 2 ‘s nachts die er voor zorgt dat we goed doorslapen tot de volgende ochtend. Wanneer we dus na 11 uur ‘s avonds nog tv kijken of voor een computerbeeldscherm zitten, missen we de tweede melatonine-piek en blijven we wakker. We denken dan dat we ‘nachtvogels’ zijn.
Waterbedden en elektrische dekens geven elektromagnetische en elektrische straling af. Binnen-veringmatrassen en pocket matrassen vangen elektromagnetische velden op en geven deze door aan het lichaam. IJzer in een matras werkt als een antenne voor de aanwezige elektromagnetische straling.
Soorten straling:
Dan is er nog de straling van onze digitale, draadloze communicatie. Deze straling is gepulst en heeft een enorme impact op onze cellen. Ik tref al deze apparaten vaak aan op de slaapkamer. De invloed van deze gepulste straling is meer verstorend voor ons lichaam en onze slaap. Hoe kleiner het lichaam, hoe groter de impact. Pas dus op met baby’s en kleine kinderen.
In deze tijd van elektromagnetische straling zouden we bijna de ouderwetse stralingsvormen vergeten. Deze zijn er namelijk ook nog steeds en hebben hun uitwerking net zo goed als een eeuw geleden. Wateraders is er zo een. Zij veroorzaken een onrustige slaap. Mensen die er gevoelig voor zijn bewegen zichzelf in hun slaap vaak door het hele bed. Kinderen bewegen zich intuïtief van een waterader af en worden vaak met het hoofd naar beneden aan het voeteneind terug gevonden. Sommige kinderen slapen liever naast het bed. Weer een aantal lijkt maar niet zindelijk te kunnen worden; meer dan eens is dit te wijten aan een waterader.
Kwalitatief goede slaap:
Voor een goede slaap dienen onze hersenen in rust te zijn. Onze hersenen gebruiken erg veel energie. Tijdens de zogeheten delta slaapfase (droomloze slaap) zijn onze hersenen in maximale rust. Alle energie gaat naar ons immuunsysteem. Dat kan dan alle energie gebruiken voor herstel van ons lichaam.
Door elektromagnetische en elektrische velden blijven onze hersenen geactiveerd met als gevolg dat we niet meer (of niet lang genoeg) in de deltaslaap belanden. Ons immuunsysteem werkt minder effectief en ook rusten onze hersenen niet uit. Zo wordt je de volgende ochtend met een moe gevoel wakker.
Vermoed je dat er sprake is van een waterader? Soms is verplaatsen van het bed een optie. In sommige gevallen werkt dit niet altijd.
Wat kun je zelf doen:
Je hoort vaak: ‘Alle uren die je slaapt voor 11 uur, tellen dubbel’. Voor mij was het een dooddoener omdat ik er geen enkele uitleg bij kreeg; ze wilden me gewoon vroeg naar bed hebben, dacht ik. Maar: door kunstlicht en straling slaan we grote delen van onze natuurlijke slaap over. Het is dus belangrijk je te realiseren dat wat we door tv en computer ons natuurlijke slaapritme verstoren en onze gezondheid er op den duur mee ondermijnen.
Stop eerder met tv kijken en achter de pc zitten. Lig voor 11 uur in bed. Dit geldt zeker voor kinderen en pubers die en pc of laptop op hun slaapkamer hebben en de neiging hebben er te lang achter te zitten. Hiermee benut je maximaal het effect van je eigen melatonine.
Vervang je matras wanneer deze ijzeren vering bezit.
Verwijder de overbodige elektrische apparatuur van je kamer, trek de adapters uit de muur, leg geen iPhone onder je kussen en haal alle snoeren onder je bed vandaan. Gebruik batterijen voor bv. je wekker. Zet de blauwlichtfilter aan op alle elektrische apparaten waarbij dit mogelijk is.
Mediteren en ademhalingsoefeningen zorgen er ook voor dat je meer spanning en straling van je systeem af kunt laten glijden.
Ik heb ook een blog geschreven over een visualisatie oefening die je toe kunt passen tegen de stralingen/spanningen op het lichaam. Benieuwd hier naar? Klik dan hier.
0 Reacties