Home » Blog » Informatie » Slapen » Hoe kan ik weer terug in slaap vallen?
Hoe kan ik weer terug in slaap vallen?

Hoe kan ik weer terug in slaap vallen?

door | 8 aug, 2023 | Slapen

Hoe kan ik weer terug in slaap vallen? Regelmatig wakker worden tijdens je slaap is voor niemand leuk. Wanneer je na het wakker worden dan ook niet meer in slaap valt is uiterst irritant. Zeker als je de slaap goed kunt gebruiken en graag fit wakker wordt. Het is gebleken dat een groot aantal mensen die al last hebben van slapeloosheid ook nog eens moeite hebben met weer inslapen op het moment dat ze wakker zijn geworden.

Heb je hier meerdere keren per week mee te maken dan kun je jezelf wel voorstellen dat dit geen positief effect op je energievoorraad heeft. De slaap is namelijk een belangrijk aspect van het opladen van energie voor je lichaam. Heb je geen energie dan zal dit ook in het dagelijkse leven reacties veroorzaken. Men kan zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, sleept zich door de dag heen en alles kost moeite.

Waarom kan ik niet meer in slaap vallen?

Als jij weer snel in slaap wil vallen nadat je wakker wordt tijdens de nacht, dan zal je erachter moeten komen wat invloed heeft op jouw slaap, waarom jouw lichaam op deze manier reageert en hoe je hier verandering in kunt brengen. Het lichaam is er op ingesteld om regelmatig en een bepaalde tijd te slapen. Het lichaam heeft de slaap nodig om te herstellen en afvalstoffen op te ruimen. Wanneer jij dus tijdens je slaap wakker wordt, geeft dit aan dat je lichaam niet zo reageert als dat eigenlijk zou moeten.

Wakker zijn

Meestal als je lichaam zo’n signalen afgeeft wilt dit zeggen dat er onbalans is. Je lichaam kan niet reageren zoals het graag zou willen. Het signaal wat afgeven wordt is een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets moet veranderen. Deze onbalans of onrust houd jouw lichaam alert. Als jij weer in slaap wil kunnen vallen, dan zal je ervoor moeten zorgen dat je deze onrust opruimt of deze onbalans uitbalanceert. Dit kun je doen door op bewust of onbewust vlak emoties uit te balanceren, je hoofd leeg te maken of er voor te zorgen dat deze onrust uit je lichaam trekt.

Hoe kan ik weer terug in slaap vallen?

De makkelijkste manier om dit te doen is, naar mijn mening, met een ademhalingsoefening. Ademhalen is natuurlijk super belangrijk voor je lichaam. Enerzijds omdat je lichaam zuurstof nodig heeft om te functioneren, anderzijds omdat je ademhaling ervoor zorgt dat je lichaam energie aanvoert. Ga jij op een goede manier met deze ademhaling om, dan kun je er dus voor zorgen dat je met de aanvoer van energie de onbalans in je lichaam gaat doorbreken. Hierdoor kan je energie beter gaan vloeien.

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt doen. Het is belangrijk om de focus te leggen op het hoofd leeg maken. We worden dagelijks overspoeld met prikkels, signalen en input. Dit wordt allemaal verwerkt in onze hersenen. Onze hersenen staan dus dagelijks in de zesde versnelling. Belangrijk is dus dat je hersenen ook rust gaan ervaren.

Schakel je voor het slapen niet goed af dan zal dit de kwaliteit van slaap gaan beïnvloeden. Want wanneer je hoofd nog aan staat, dan zal je lichaam niet kunnen ontspannen. Om deze reden heb ik drie ademhalingsoefeningen uitgetypt. Iedereen is anders dus een specifieke oefening werkt niet voor iedereen. Al deze oefeningen zijn er op gefocust om het hoofd leeg te maken en goed af te schakelen. Wordt jij tijdens je slaap wakker, pak dan een van deze oefeningen weer op en je zult merken dat je weer snel in slaap valt.

1: Ademhalingsoefening 1: 4×9 ademhalingen
2: Ademhalingsoefening 2: Cirkel visualiseren
3: Ademhalingsoefening 3: 4 seconden inademen / 4 seconden uitademen

Heb je wat hulp nodig?

Ben je nu met deze oefening(en) aan de slag gegaan en slaap je nog steeds niet goed? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Er bestaat een kans dat je dit niet alleen opgelost krijgt. Wil je weten wat je aan deze slaapklachten kunt doen? Neem gauw contact met mij op en ik help je in een gratis en geheel vrijblijvend gesprek inzicht krijgen in je klachten. Ook geeft ik aan wat hier de mogelijkheden bij zijn.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin