Home » Blog » Informatie » Slapen » Is slecht slapen gevaarlijk?
Is slecht slapen gevaarlijk

Is slecht slapen gevaarlijk?

door | 20 mrt, 2023 | Slapen

In eerdere blogs heb ik het al eens gehad over de gevolgen van slecht slapen. Helaas is het zo dat de meesten van ons dit afdoen als onschuldig. Net zoals de gemiddelde persoon niet inziet dat een hoofd wat nooit stil staat een chronische klacht is, wordt slecht slapen vaak als normaal gezien. Je wilt niet weten hoe vaak ik in mijn praktijk te horen krijg: ah, ik slaap al slecht vanaf mijn jeugd. Of ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een nacht heb doorgeslapen. Men denkt op het moment dat iets constant aanwezig is, dat dit normaal is. Ik ben van mening dat iedereen (uitzonderingen weggelaten) gemiddeld 8 uur slaap kan hebben zonder wakker te worden. In deze blog ga ik antwoord geven op de vraag: Is slecht slapen gevaarlijk?

Wanneer je hier niet 90% van al jouw nachten aan voldoet, dan ben je onbewust klachten aan het ontwikkelen. Slaap is voor je mentale gesteldheid, je emotionele gesteldheid en je fysieke lichaam erg belangrijk. Slapen is namelijk de basis van een gezonde levensstijl. Je kunt nog zo goed op je eten letten, dagelijks bewegen en je stress verminderen. Wanneer je slaap niet goed is beperk je jezelf. Het lichaam ontspant namelijk tijdens je slaapt. Deze ontspan-periode zorgt voor rust en herstel in je lichaam. Je systeem komt weer in balans en je accu wordt opgeladen.  

Impact van slecht slapen:

Als je dus slecht slaapt dan kan dit gevaarlijk worden voor je gezondheid. Je gaat klachten ontwikkelen omdat het lichaam niet meer kan herstellen. Het lichaam komt steeds meer op spanning te staan, je hoofd voelt steeds voller en drukker aan. Je zult sneller in emoties door schieten en je immuunsysteem zal minder goed werken. Het lichaam raakt volledig uit balans. Dit kan voor klachten zorgen zoals: chronische vermoeidheid, lusteloosheid, en concentratieproblemen. Slecht slapen kan dus stapje gevaarlijk worden voor je gezondheid

Lusteloosheid

Deze klachten zijn nog goed behandelbaar en dit zijn vaak de eerste signalen van het lichaam dat je iets in je leven mag veranderen. Deze klachten komen niet zomaar aanwaaien, maar zijn signalen waarmee het lichaam aangeeft dat het teveel aan het worden is. Als je wat doet met deze signalen dan kun je het proces ook weer omkeren. 

Vervolg van klachten:

De volgende stap in het ontwikkelen van klachten is al wat gevaarlijker, en het zal meer tijd, kracht en energie gaan kosten om dit proces om te draaien. Deze klachten zijn bijvoorbeeld: burn-out, depressie of een verhoogde hartslag. Er staat meer druk op het systeem en je lichaam geeft aan dat je moet stoppen en de rust moet pakken om hier van te herstellen. Het is echt niet onmogelijk om hier van te herstellen. Belangrijk is wel dat je iets van je klachten leert. Je hebt je klachten immers voor een reden ontwikkeld. 

De laatste stap in het proces van klachten ontwikkelen is dan ook de gevaarlijkste. Wanneer je lichaam al zolang aan het schreeuwen is voor rust en ontspanning, maar men doet hier niks mee, dan worden de volgende klachten ontwikkeld: hartziektes, hartfalen, hersenbloedingen en diabetes. Dit zijn klachten die je kunt ontwikkelen door een lange tijd slecht te slapen. Deze klachten zijn erg gevaarlijk en kunnen als een tijdbom functioneren in je lichaam. 

Het is niet zwart of wit: 

Ik zeg natuurlijk niet dat slecht slapen altijd de enige reden voor deze klachten is. Sommige mensen hebben ook een genetische bepaling voor het ontwikkelen van deze ziektebeelden. Maar, beperk je jezelf in herstel, dan zal het lichaam gekke sprongen gaan maken om jou te laten realiseren dat je niet goed bezig bent. Hopelijk heb ik voor jou duidelijk antwoord gegeven op de vraag: Is slecht slapen gevaarlijk.

Denk je nou bij jezelf, ik slaap ook slecht en ik weet ook niet wat ik moet doen om beter te leren slapen? Ben je bang voor het gevaar wat slecht slapen met zich mee kan brengen en wil je dit aanpakken? Dan kun je twee dingen doen. Ten eerste, lees de volgende blog. Hierin staat geschreven wat je zelf kunt doen om een kwalitatief goede slaap te ontwikkelen.

slecht slapen is gevaarlijk

 De andere mogelijkheid is contact met mij opnemen. Vaak is het moeilijk om in je eentje iets te veranderen of aan te passen. Door samen met mij te gaan werken aan het probleem heb je een stok achter de deur die je begeleidt totdat ook jij iedere nacht heerlijk slaapt. 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin