Home » Blog » Informatie » Slapen » Wat doet te weinig slaap met je lichaam?
Wat doet te weinig slaap met je lichaam?

Wat doet te weinig slaap met je lichaam?

door | 25 sep, 2023 | Slapen

Vroeger toen ik nog jong was ging ik nog wel eens opstap. Als het dan eenmaal gezellig was dan ging ik pas naar huis wanneer de lichten weer aangingen. Ik lag dan om een uur of zes a zeven ‘s ochtends in bed, en na een paar uurtjes slaap kon ik er weer tegenaan. Wellicht had ik dan een kleine kater, maar je moet er iets voor over hebben. Weinig slaap had toen niet zoveel invloed op mij, dacht ik. Naarmate ik wat ouder ben en misschien ook wat wijzer (verstand komt toch met de jaren) ervaar ik dat slaap toch wel erg belangrijk is. Als ik nu een feestje heb en ik lig na twee uur ‘s nachts in bed, dan moet ik twee dagen bijkomen. Deze ervaring heeft er dan ook voor gezorgd dat ik voor jullie duidelijkheid wil scheppen over wat te weinig slaap nu met je lichaam doet en waarom slapen zo belangrijk is.

Om te weten te komen wat weinig slaap met je lichaam doet, zullen we eerst moeten weten welke functies slaap heeft. Om deze functies te kunnen bepalen, moeten we eerst weten welke fases je slaap heeft. Iedereen heeft slaap nodig. Natuurlijk is het persoonlijk hoeveel slaap dat voor jou is. Gemiddeld gesproken is dit acht uur per persoon. Voor de ene is dit dan zes uur en voor de ander is dit tien uur. Dat iedereen een andere hoeveelheid slaap nodig heeft komt door je slaapcyclus. Hoelang je slaapcyclus duurt en hoeveel je van deze slaapcycli nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren verschilt per persoon.

De Fasen van je slaap:

Het begint allemaal met de inslaap fase, op dit moment slaap je nog oppervlakkig. Na deze fase komt de lichte slaap, dit is de overgang naar de diepe slaap. Deze eerste twee fases zijn de opbouw voor je diepe slaap. Na de diepe slaap komt de matige slaap fase, en dit is dan weer de overgang van diepe slaap naar Rem-slaap. Tijdens de Rem-slaap is het mogelijk dat je gaat dromen. Dromen is naar mijn mening een vorm van verwerken, maar daar straks meer over. De slaapcyclus bestaat dus uit 5 verschillende fases. In totaal duurt zo’n slaapcyclus negentig tot honderdtwintig minuten. Per nacht heb je ongeveer vier a vijf van deze slaapcycli, mits je een kwalitatief goede slaap hebt natuurlijk.

slaapcyclus

Functie Rem-Slaap:

De diepe slaap en de Rem-slaap zijn de twee belangrijkste fases van je slaapcyclus. REM staat voor Rapid Eye Movement, en tijdens deze slaap is er net zoveel hersenactiviteit als wanneer je wakker bent. De Rem-slaap is dan ook de fase waarin we dromen. We hebben deze slaap nodig om zaken te verwerken en je hoofd op te ruimen. Je hersenen worden als het ware schoongespoeld. Want ook jouw hersenen hebben af en toe rust en herstel nodig. Omdat we tijdens de Rem-slaap zoveel hersenactiviteit hebben zullen de inslaap fase en de lichte slaap er weer voor moeten zorgen dat we over kunnen gaan in de diepe slaap.

Functie Diepe slaap:

De diepe slaap is de andere belangrijke fase van het lichaam. De diepe slaap wordt ook wel de delta slaap genoemd. Deze benaming is ontstaan omdat de hersenen tijdens deze fase van slapen een frequentie afgeven die delta waves genoemd worden. Deze golven of frequentie zorgt ervoor dat ons lichaam in een diepe ontspanning kan zakken. Tijdens deze slaap kan het lichaam dus herstellen, alle spanning afvoeren, en zijn energie weer opladen.

Voor het volledige herstel van lichaam en geest hebben we tijd nodig. Dit herstel zal niet in een slaapcyclus volbracht kunnen worden. Vandaar dat we in een periode van ongeveer acht uur slaap door meerdere van deze slaapcycli gaan. Zo kan het lichaam herstellen van het dagelijkse leven. Slaap is dan ook cruciaal in een gezonde levensstijl.

Wat doet te weinig slaap met je lichaam?

Nu we zien waar slaap allemaal belangrijk voor is komen we ook tot de conclusie dat te weinig slaap op de lange termijn erg schadelijk kan zijn. Wanneer ons lichaam niet goed kan herstellen zal je systeem dus minder goed kunnen functioneren. Slecht slapen wordt vaak als aanleiding gezien voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld: burn-out, depressie, dementie, overgewicht, hartklachten en andere hersenkwalen. Slecht slapen wordt inmiddels ook door velen als schadelijker gezien dan roken. Wanneer het slaap tekort chronisch wordt beperk je jezelf en je lichaam gigantisch. Wil je meer weten over de klachten die op kunnen treden bij slaap tekort? Lees dan deze blog.

Wil jij ervoor zorgen dat je slaap weer gaat verbeteren, maar weet je niet hoe je dit moet doen of waar je moet beginnen? Als energetisch therapeut heb ik me gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen zonder medicatie. Samen met jou help ik je de rust weer te vinden om het dagelijkse leven aan te kunnen, makkelijker te herstellen en van je lichamelijke klachten af te komen. Benieuwd? Neem snel contact met mij op.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin