Home » Bewust-Leven-Hub » Informatie » Waarom reageert mijn lichaam op deze manier?
Waarom reageert mijn lichaam op deze manier?

Waarom reageert mijn lichaam op deze manier?

door | 31 okt, 2022 | Informatie

Waarom reageert mijn lichaam op deze manier? Dit is een belangrijke vraag om jezelf af te vragen. De klachten die je ervaart ontwikkel je niet zonder reden. Iedereen van ons is uniek. We zijn allemaal net weer een beetje anders dan de persoon naast je. Dit zorgt ervoor dat iedereen een andere mening, opvoeding, manier van denken en andere kernwaarden heeft. Zet je nu 100 mensen in een zaal bij elkaar en je vraagt ze één voor één welke klachten ze ervaren en waar ze last van hebben, dan zal ieder persoon een ander pakket aan klachten benoemd.

Waarom reageert mijn lichaam op deze manier

Vaak zie je wel dat bepaalde klachten samen een geheel vormen. Ook zijn er bepaalde combinaties die je vaak voor ziet komen. Dit heeft ook met de maatschappij waarin men leeft en de stressfactoren die in een land meer of minder aanwezig zijn. Gelukkig is toch iedereen uniek en reageert jou eigen lichaam ook op zijn eigen unieke manier. In dit artikel wil ik uitleg geven waarom het lichaam op deze unieke manier reageert.

De reactie van het lichaam is persoonlijk (constitutie):

Welke klachten we ervaren is erg persoonsgebonden. Je kent vast wel mensen die nooit hoofdpijn ervaren, maar wel zeker iedere maand een snotneus hebben. Of mensen die nooit klachten in de rug ervaren, maar wel last hebben van depressies. Sommige mensen kunnen zonder jas op een winterse dag over straat lopen  zonder ziek te worden en de ander krijgt blaasontsteking of wordt verkouden. Er wordt dan wel eens gezegd dat je aanleg hebt voor dit of dat ziektebeeld. Of dat je een lage weerstand hebt. Dit klopt dan ook wel maar vaak is de lage weerstand een gevolg van stressfactoren of de manier hoe men met zijn lichaam omgaat. Dus dan is het ook weer persoonlijk hoe het lichaam reageert. Dit is dan een combinatie tussen constitutie en de omgevingsfactoren. Zoals de afbeelding hierboven ook al aangeeft.

De aanleg voor bepaalde ziektes is een indicatie voor iemands gestel. De een kan gewoon meer hebben dan de ander. Ons gestel/weerbaarheid word ook wel onze constitutie genoemd. Of aanleg voor klachten ook waarneembaar is heeft met de omstandigheden te maken waarin je verkeert. Heb je last van je spieren bij nat vochtig weer, maar woon je in een droog en zonnig gebied dan zul je hier niet zo snel iets van merken. Onze aanleg (constitutie) + de situatie waar we in verkeren zullen voor de klachten zorgen die we ervaren.

Ook je weerbaarheid speelt een rol in het ontwikkelend van een bepaald ziektebeeld. Iedereen kan een bepaalde hoeveelheid stress/spanning hebben. Meer over deze stressfactoren in de volgende alinea. De mate van deze stress/spanning die een mens kan hebben voordat men klachten gaat ontwikkelen is ook weer persoonsgebonden. Sommige mensen zijn iedere drie maanden ziek of hebben de griep, terwijl een andere groep mensen de laatste keer dat ze griep hebben gehad niet eens meer kunnen herinneren. Hoeveel je kunt dragen heeft met je genetische bepaling en je karakter te maken.  

Ook je weerbaarheid speelt een rol in het ontwikkelend van een bepaald ziektebeeld. Iedereen kan een bepaalde hoeveelheid stress/spanning hebben. Meer over deze stressfactoren in de volgende alinea. De mate van deze stress/spanning die een mens kan hebben voordat men klachten gaat ontwikkelen is ook weer persoonsgebonden. Sommige mensen zijn iedere drie maanden ziek of hebben de griep, terwijl een andere groep mensen de laatste keer dat ze griep hebben gehad niet eens meer kunnen herinneren. Hoeveel je kunt dragen heeft met je genetische bepaling en je karakter te maken. 

Omgevingsfactoren:

De omstandigheden/situaties die invloed op ons ziekte/klachtenbeeld hebben zijn zeer breed. Zo kunnen weersomstandigheden, relaties, cultuur, opvoeding, emoties, gedachten stress, etc. ervoor zorgen dat ons gestel onderuit wordt gehaald. Alles wat “jou” jou maakt heeft dus ook invloed op de manier van reageren van het lichaam.

Waarom hebben deze omgevingsfactoren invloed op onze klachten, vraag je jezelf wellicht af? Dit komt omdat deze factoren vaak een bepaalde hoeveelheid stress/spanning met zich meebrengen of veroorzaken. Wanneer je bijvoorbeeld veel denkt dan krijgt je hoofd vaak te weinig rust. Het kost je lichaam dan meer energie om het hoofd werkend te houden en je lichaam kan niet meer goed ontspannen. Wanneer het lichaam niet ontspant verhoogt dit juist de spanning, omdat je lichaam niet kan herstellen. Het herstel vindt juist plaats wanneer het lichaam ontspant. Zo zorgen alle hierboven genoemde omgevingsfactoren op hun eigen manier voor een vorm van stress/spanning. 

Natuurlijk heb je niet op alle omstandigheden vat. Je kunt bijvoorbeeld niks aan het weer veranderen. Gelukkig zijn andere omstandigheden zoals stress, emoties of negatieve gedachten wel aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld je hoofd leren uit zetten en beter afschakelen/ontspannen met deze oefening: ademhalingsoefening. Ook je emoties en dan vooral je negatieve emoties kunnen voor spanning of stress zorgen. Met de volgende oefening is het mogelijk om je eigen emoties uit te balanceren. Emotie oefening.

Deze oefeningen zullen natuurlijk wel met regelmaat herhaald moeten worden. Zie het eigenlijk als een beurt of APK voor de auto. Alleen dan dagelijks 10 a 15 min. Door iedere dag hier mee bezig te zijn verlaag je de spanning op je lichaam. Door de omstandigheden weg te halen/te verminderen probeer je ervoor te zorgen dat je constitutie zo optimaal mogelijk kan functioneren. Hoe minder er op je lichaam weegt hoe vrijer het kan bewegen.

Wil je weten waarom jou lichaam op deze manier reageert?

Weet jij niet waarom jou lichaam op deze manier reageert? Ervaar jij nu klachten waar je niet mee vooruit komt, wellicht is het dan handig om anders naar het lichaam te gaan kijken. Lukt je dit niet alleen? Misschien heb je dan iemand nodig die je hier in kan helpen. Een energetisch therapeut of homeopathisch arts kan je hier bijvoorbeeld in ondersteunen.

Heb je vragen of wil je eens met mij aan tafel gaan zitten? Meld je dan aan voor een een gratis en geheel vrijblijvend gesprek. Dit kun je doen door op de onderstaande knop te klikken en ik zal zo snel mogelijk reageren.

Gerelateerde artikelen

Blootstelling aan 5G

Blootstelling aan 5G

De blog gaat over 5G en wat voor effecten dit kan hebben op het lichaam. Dit is niet door mijzelf geschreven maar ik vond het wel het delen waard. Meer weten? Lees gauw verder!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin