Home » Bewust-Leven-Hub » Informatie » Wat is spanning?
Wat is spanning?

Wat is spanning?

door | 18 mei, 2021 | Informatie

Er zijn verschillende soorten spanning. Je hebt bijvoorbeeld: iets spannend vinden, ergens zenuwachtig voor zijn of nieuwsgierigheid. Wanneer een van deze verschijnselen optreedt, merk je dit aan het lichaam. Er gebeurt wat aan de binnenkant van je lichaam. Je krijgt een raar gevoel in je buik en de druk op je lichaam word hoger.

Stress

Een ander voorbeeld voor spanning is het hebben van stress. We hebben allemaal wel eens stress gehad. Je nek en schouders voelen stijf aan, je lichaam voelt gespannen en je ervaart onrust in je lichaam. De stress die we ervaren is een natuurlijke overlevingsreactie van het lichaam die afkomt uit het verleden. Deze reactie zorgt ervoor dat je vanuit instinct snel kunt reageren. Dit systeem zit nog steeds in ons lichaam. Tegenwoordig ervaren we echter steeds meer prikkels in het dagelijks leven, waardoor deze instinct reactie constant getriggerd wordt. Hierdoor ervaren we meer en meer spanning in ons dagelijks leven.

Wat is spanning?

Deze spanning heeft iedereen wel eens ervaren, maar wat is deze spanning nou? Iedereen heeft, net zoals de bloedsomloop, de lymfe, organen en huid, een systeem in het lichaam dat voor de transportatie van energie zorgt. De spanning die we ervaren is een ophoping van energie door een geblokkeerde energiestroom in je lichaam.

De volgende spanningen hebben een (negatief) gevolg voor de energiestroom in ons lichaam:

-stress
-(negatieve) emoties
-gedachten (malen & piekeren)
-gebeurtenissen uit het verleden

Dit komt doordat het energienetwerk in het lichaam opgedeeld is in stukken, en deze stukken worden beveiligd door energiesloten (het alarmsysteem van het lichaam). Zie het energienetwerk als een netwerk van rivieren, en de energiesloten als een dam. Wanneer de dam gesloten is zal het water zich gaan ophopen. Dit gebeurt er ook in het lichaam wanneer we niet op de juiste manier met het lichaam om gaan. Het alarmsysteem gaat af en sluit een energieslot (dam). De energie die constant in beweging is gaat zich daar ophopen en zorgt voor druk. Deze druk noemen we spanning. De spanning die we op het lichaam ervaren is dus een signaal van het lichaam dat er wat moet veranderen.

Probeer daarom altijd goed naar het lichaam te blijven luisteren, aangezien je lichaam je altijd verteld of er iets veranderen moet. Ervaar je nu al een tijd klachten en weet je niet zo goed wat je lichaam je wilt vertellen; meld je dan aan voor een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek met mij. Zo kunnen we samen ervoor zorgen dat je beter naar je lichaam leert luisteren en daardoor minder spanning ervaart.

Gerelateerde artikelen

Tensegrity/Compensatiehouding

Tensegrity/Compensatiehouding

De blog gaat over het tensegrity model van het lichaam. Hiermee wordt de verbinding tussen de spanning en het gestel bedoeld. Wanneer ergens teveel spanning op komt zal het hele lichaam mee reageren/compenseren om hier zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan. Meer weten? Lees gauw verder!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin