Home » Blog » Informatie » Waarom heb ik zo weinig diepe slaap?
Waarom heb ik zo weinig diepe slaap

Waarom heb ik zo weinig diepe slaap?

door | 27 feb, 2023 | Informatie, Slapen

Waarom heb ik zo weinig diepe slaap? Heel veel mensen denken dat ze goed slapen. Ze gaan liggen, zijn binnen een paar seconden vertrokken en je kunt een kanon naast ze afschieten, maar wakker worden ze niet. Wanneer de wekker gaat staan ze op, maar het liefst zouden ze nog uren in bed blijven liggen. Fit zijn ze dus niet op het moment dat ze op moeten staan. Dit is eigenlijk vreemd. “Ik heb toch genoeg uren slaap gehad” vraag je jezelf misschien wel af. Kwantitatief heb je genoeg uren slaap gehad. Helaas werkt het lichaam het beste op kwalitatief goede slaap.  

Het kan natuurlijk ook andersom. Men probeert te slapen en na een tijd wakker liggen vallen ze gelukkig in slaap. Wanneer er dan buiten een auto claxonneert, of de kat van de buren maakt lawaai, schieten ze alweer wakker. De slaap wordt dan onderbroken, en ook deze mensen staan ‘s ochtends als de wekker gaat niet fit op.  

Kwalitatief goede slaap:

Beide voorbeelden hebben te weinig diepe slaap. Op het moment dat je een kwalitatief goede slaap hebt kan het lichaam ontspannen, herstellen, en gedachten, emoties en prikkels van de dag verwerken. Je zult dus genoeg diepe slaap nodig hebben. Heb je te weinig diepe slaap, dan kan het lichaam deze bovengenoemde zaken niet volledig afronden. We lopen de dag erna nog vaak met zaken die eigenlijk al opgeruimd zouden moeten zijn. 

Onze slaap cyclus bestaat uit Rem-slaap en diepe slaap. Iedere 45 minuten wissel je tussen de Rem-slaap en je diepe slaap. Een cyclus duurt dan ook anderhalf uur. Deze cyclus wissel je ongeveer 3 tot 6x per nacht af. De Rem-slaap zorgt voor het verwerken en opruimen van je gedachten, emoties en prikkels en de diepe slaap zorgt ervoor dat je lichaam kan ontspannen, herstellen en dat de accu van je lichaam wordt opgeladen. Hierbij zijn de eerste drie cycli van anderhalf uur het belangrijkste voor een optimale slaap.

Diepe slaap

Heb je te weinig diepe slaap, dan wil het dus zeggen dat je lichaam niet goed kan ontspannen, dat het herstel in je lichaam wordt beperkt en dat je energievoorraad niet goed wordt aangevuld. Heb je regelmatig te weinig diepe slaap dan is dit vragen voor problemen op de lange termijn.  

Hoelang houd ik dit nog vol?

Je lichaam kan best een tijd compenseren om maar zo lang mogelijk sterk te blijven. Wordt echter iedere nacht je diepe slaap beperkt, dan zal je uiteindelijk gaan merken dat je sneller moe bent, je gemoedstoestand somberder wordt, spierpijn langzamer herstelt en je een gespannen lichaam/houding krijgt. 

Wil je deze diepe slaap gaan verbeteren dan zal je zelf meer rust in je systeem moeten gaan bouwen. Het gaat immers om ontspanning. Om deze diepe slaap te gaan verbeteren is het belangrijk om af te schakelen voor het slapen gaan. 

Ga jij met een vol hoofd slapen dan is het niet zo gek dat je lichaam moeite heeft met ontspannen. Je hersenen bepalen namelijk of je lichaam ergens op moet reageren. Staat je hoofd aan, dan kan je lichaam niet ontspannen. Zit je met je handen in het haar en weet je niet hoe je in godsnaam dat hoofd van jou rustig kan krijgen? Pas deze oefening dan maar eens toe.  

Get good sleep

Andere mogelijkheden:

Wanneer je met deze oefening aan de slag gaat wil het natuurlijk niet zeggen dat je meteen iedere nacht goed gaat slapen. Dit kan natuurlijk ook niet. Kijk maar eens terug hoelang je al niet goed slaapt. Je zult een patroon moeten gaan doorbreken. Ben je iedere dag met deze oefening bezig dan zal je gaan merken dat je langzaamaan steeds fitter wakker wordt, meer diepe slaap hebt en minder gespannen bent. 

Wil jij nu aan je slaap werken, maar weet je bijvoorbeeld van jezelf dat dit je niet alleen gaat lukken? Neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen kijken hoe ook jij weer genoeg diepe slaap kunt ervaren om het leven weer met beide handen aan te grijpen. 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin