Home » Bewust-Leven-Hub » Informatie » Winterdip of depressie
Winter dip depressie tips

Winterdip of depressie

door | 10 nov, 2020 | Informatie

Beste Lezers, een groot deel van onze samenleving heeft weleens last van een winterdip en/of-depressie. Vrouwen ervaren dit over het algemeen vaker dan mannen. Het gaat dan over een eigen diagnose. In een klein geval is dit vastgesteld door een arts. Een winterdip of depressie is een depressie die seizoensgebonden is. De klachten komen pas rond de herfst/winter naar boven.

Een derde van de mensen zegt last te hebben van een winterdip of -depressie. Daarbij komt nog een derde bij die wel eens last hebben van seizoens-gerelateerde klachten, maar zij spreken niet van een dip of depressie. Het gaat in dat geval vooral om vermoeidheid en veel slaap nodig hebben, een verhoogde eetlust en gewichtstoename. Ook spelen er gewrichtsklachten op.

Klachten en oorzaken bij een winterdip of depressie:

Bij de winterdip staat vermoeidheid op nummer 1 van de klachtenlijst. Op de tweede en derde plek staan somberheid en je niet uitgerust voelen. Veel mensen voelen zich ook lichamelijk minder fit en geven aan veel slaap nodig te hebben.

In het geval van een depressie is somberheid met maar liefst 80 procent van de ‘stemmen’ het meest genoemde symptoom, gevolgd door vermoeidheid en lusteloosheid. Mensen voelen zich daarnaast niet uitgerust, ondanks voldoende slaap, en zijn prikkelbaar.

Voor veel mensen die dit ervaren is dit een wederkerend fenomeen. Meer dan de helft van de mensen heeft hier ieder jaar last van. Wanneer het weer slechter wordt en dagen somber dan slaat bij de meeste mensen de winterdip/depressie toe. Het kouder worden en de neerslag helpen natuurlijk niet mee om lekker in je vel te blijven zitten. Ook is het in het donker opstaan niet positief voor de klachten. Deze combinatie van oorzaken is het startschot van de winterdip/depressie.

Nu is het ook nog zo dat we op dezelfde manier door gaan als in de zomer. Het grootste gedeelte van de mensen kiest ervoor om niet naar ons lichaam te luisteren en de winterdip/depressie te negeren.

Wat kun je doen tegen een winterdip of depressie:

De mensen die geen klachten ervaren proberen actief te voorkomen dat ze er last van krijgen. Dit doen ze door het huis gezelliger te maken, vrienden/gezelligheid op te zoeken, meer naar buiten te gaan (overdag), de ene beweegt meer en de ander doet juist wat rustiger aan. Wat voor de een goed is hoeft niet voor de ander zo te zijn.

Om klachten te voorkomen zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Op nummer 1 staat het vangen van meer zonlicht. Zoek het licht op, maar sta hier niet eerder op voor, want dan missen we natuurlijk de essentiële slaap. Meer dan drie kwart van de mensen heeft hier baat bij. Dit wilt niet zeggen dat de klachten helemaal weg zijn, maar hierdoor worden ze in ieder geval minder. Je hoeft niet perse op vakantie. Het is gewoon belangrijk dat je meer vitamine D aanmaakt en dat kan ook in Nederland. Dit gaat heel goed samen met nummer 2: meer naar buiten gaan. Als het regent, dan werkt lichttherapie ook heel goed. Dit komt omdat je lichaam bloot gesteld wordt aan extra licht en extra licht betekent meer vitamine D.

Hoe gezelliger je het thuis maakt, hoe eenvoudiger het is om positief in je vel te blijven zitten. Hier heeft je hoofd natuurlijk ook invloed op, dus ruim je hoofd ook regelmatig op. Je kunt op de blog van ademhalingsoefening nalezen om te kijken hoe dat moet.

Wat je ook kunt doen is in het najaar wat extra voedingssupplementen pakken. De belangrijkste is vitamine D aangezien we hier minder van binnen krijgen door de stand van de zon in de herfst/wintermaanden. Maar ook hier geldt dat je zelf het beste ervaart welke supplementen je kunt pakken, aangezien jij ervaart wat het met je lichaam doet.

Wat kun je beter niet doen:

Het minst effectief voor de winterdip/depressie is het vroeg opstaan of een dieet. Wanneer we dit doen kan dit zelfs averechts werken voor de klachten die we ervaren. Heb je hier last van probeer het dan eens voor jezelf uit. Een half uurtje meer slaap kan al voldoende zijn of net andere substanties eten kan al voldoende zijn. Welke voeding goed is kan alleen jij weten, aangezien jij ervaart wat het met je lichaam doet.

Mocht je na al deze tips nog last hebben van een winterdip/depressie is het eventueel handig om samen met mij als energetisch therapeut aan de tafel te gaan zitten. Vaak is het zo dat het mentale gemoedstoestand plus de energie voorraad heel belangrijk zijn in dit klachtenbeeld. Kom je er zelf niet uit dan is vaak een stok achter de deur heel erg handig. Deze stok achter de deur kan ik als energetisch therapeut voor je zijn. Mocht je meer willen weten dan is het een goed idee om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen zodat we samen kunnen kijken wat we er aan kunnen doen.

Wil je een afspraak maken? Klik dan hier.

Wil je meer informatie of een depressie in het algemeen? Klik dan hier.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin