Stress is een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven. De drukte van onze dagelijkse verantwoordelijkheden kan ons overweldigen en onze gezondheid negatief beïnvloeden. Gelukkig is er een krachtig en eenvoudig hulpmiddel tot onze beschikking: onze ademhaling. In deze blog willen we je voorstellen aan vijf effectieve ademhalingsoefeningen die stress kunnen verlichten en je helpen ontspannen.

1. Diepe Buikademhaling:

Diepe buikademhaling is een van de meest effectieve manieren om stress te verminderen. Ga ergens comfortabel zitten of liggen. Sluit je ogen en plaats een hand op je borst en de andere op je buik. Adem diep in door je neus en voel je buik uitzetten terwijl je longen zich vullen. Adem vervolgens langzaam uit door je mond en voel de spanning wegvloeien. Herhaal dit enkele minuten terwijl je je concentreert op de ritmische beweging van je ademhaling. Deze ademhaling kun je ook ontwikkelden door deze oefening toe te passen.

2. 4-7-8 Ademhaling:

De 4-7-8 ademhalingstechniek is een eenvoudige methode om stress te verminderen en de geest te kalmeren. Adem diep in door je neus gedurende vier seconden, houd je adem zeven seconden in, en adem langzaam uit door je mond gedurende acht seconden. Herhaal dit enkele keren. Deze oefening stimuleert ontspanning en vermindert spanning. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het vasthouden van de ademhaling. Aangezien je op dat moment eerst de spanning in je lichaam verhoogt. Toch hebben veel mensen baat bij deze oefening vandaar dat ik hem hier vernoem.

3. Boxademhaling:

Boxademhaling is een eenvoudige techniek die helpt om je ademhaling te vertragen en stress te verminderen. Adem in door je neus gedurende vier seconden, houd je adem vier seconden in, adem uit door je mond gedurende vier seconden, en houd je adem weer vier seconden in voordat je opnieuw begint. Deze gelijkmatige ademhaling helpt je geest tot rust te komen. Ook hier houd je de ademhaling in een tijdje in. Door dit te doen verzamel je de spanning en kun je deze bewust uitademen. Mocht je hier moeite mee hebben of zorgt dit voor de veel onrust of spanning probeer dan een andere ademhalingsoefening.

4. Tel je ademhaling:

Deze oefening komt uit de behandeltechnieken die ik toepas, genaamd Jin Shin Jyutsu. Focus je op jouw ademhaling. Bij iedere inademing ga je aan de achter kan van je lichaam omhoog met je focus en bij iedere uitademing aan de voorkant omlaag. Hierbij tel je jouw ademhalingen. Een volledige ademhaling tel je als één en daarmee bedoel ik dan de in en uitademing. De ademhaling erna is twee en zo tel je door. Op het moment dat je niet meer aan je ademhaling denk en afdwaalt. Begin je weer opnieuw bij één met tellen. Dit doe je zolang totdat je tot zesendertig bent gekomen zonder af te dwalen. Wil je meer uitleg over deze oefening? klik dan hier.

5. Mindfulness Ademhaling:

Mindfulness ademhaling houdt in dat je je volledig richt op je ademhaling in het hier en nu. Ga ergens comfortabel zitten en sluit je ogen. Word je bewust van je ademhaling terwijl je inademt en uitademt. Laat gedachten voorbij drijven zonder erin mee te gaan. Dit brengt je in het huidige moment en helpt om stress te verminderen. Voel je lichaam ontspannen en focus je alleen maar op je ademhaling en nergens anders aan.

Deze vijf effectieve ademhalingsoefeningen kunnen in elk aspect van je leven worden toegepast, of je nu thuis bent, op het werk, of onderweg. Ze vormen een krachtig hulpmiddel om stress te verminderen, je geest tot rust te brengen en je algehele welzijn te verbeteren. Neem de tijd om deze oefeningen in je dagelijkse routine op te nemen en ervaar zelf hoe ze je kunnen helpen om stress te verlichten en een meer ontspannen leven te leiden.

Heb je moeite om met deze oefeningen bezig te zijn en heb je hier hulp bij nodig? Wellicht kan ik je dan verder helpen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op zodat we samen kunnen kijken of ik je verder kan helpen.