Home » Bewust-Leven-Hub » Tips voor een betere Lifestyle » Tips bij slapeloosheid
Tips bij slapeloosheid

Tips bij slapeloosheid

door | 3 okt, 2023 | Slapen, Tips voor een betere Lifestyle

Tips voor slapeloosheid, wie wilt ze nou niet? Er zijn veel mensen die wel eens niet lekker slapen. Je bent de volgende dag wat minder waard dan normaal, maar na een nacht goed slapen trekt zich dat ook weer recht. Lijd je aan een chronische vorm van slecht slapen, dan kan zich dit dus niet goed recht trekken. Dit heeft invloed op herstel, energievoorraad, hormonen, gemoedstoestand en bijvoorbeeld focus. Heb jij twee keer per week of vaker moeite met inslapen, doorslapen, en/of wordt je geregeld wakker en lukt het niet meer in te slapen? Dit zijn allemaal vormen van slapeloosheid.

Als we de statistieken erbij nemen dan slaapt ongeveer acht procent van de mensen tussen twaalf en zestien geregeld slecht. Naarmate dat de leeftijd stijgt, stijgen ook de percentages. Bij mensen tussen de veertig en vijftig is dit percentage al negentien procent, en ga je naar de groep van vijfenzeventig plussers kijken dan ligt dit percentage op achtentwintig procent. Dit zijn veel mensen die niet goed slapen. Gemiddeld gezien slapen vrouwen slechter dan mannen: een kwart van alle vrouwen geeft namelijk aan geregeld slecht te slapen.

Om deze redenen heb ik er dan ook voor gekozen om een blog te schrijven met tips bij slapeloosheid. Wellicht zijn sommige tips erg logisch en andere tips misschien wat meer vergezocht. Het is dan ook erg persoonlijk waar jouw slaapproblemen vandaan komen. Hoe bewuster je van de mogelijkheden bent des te meer invloed je op dit probleem uit kunt oefenen.

 

De tips bij slapeloosheid:

Regelmatig bewegen:

Regelmatig bewegen is een belangrijk tip wanneer je slecht slaapt. Wellicht heb je te weinig energie verbruikt en zorgt dit voor onrust in je systeem. Bewegen geeft ons ook een voldaan gevoel. Je hebt deze dag weer wat ondernomen. Heb je dus weinig om handen en heb je moeite met slapen dan is het erg belangrijk dat je iedere dag minimaal een uur beweegt. Je geeft hiermee je dag vorm.

Het bewegen zorgt ook voor ontlading. Doordat je contact met de grond maakt kan je lichaam spanning afvoeren de aarde in. Hoe minder spanning op het lichaam staat, hoe makkelijker het wordt om ‘s avonds in slaap te vallen.

Bewegen helpt ook bij het opruimen van je hoofd. Tijdens het bewegen komen er namelijk hormonen vrij die de stress in je lichaam reduceren. Ook zorgt bewegen voor een verhoogde aanvoer van zuurstof naar je hersenen. Hoe meer zuurstof er naar je hersenen gaat, des te productiever je hersenen zijn. Gedachten worden bijvoorbeeld sneller opgeruimd wanneer je hersenen beter functioneren.

Schermtijd verminderen:

Schermtijd verminderen is cruciaal als je een kwalitatief goede slaap wilt ontwikkelen. Als je de hele dag voor een scherm zit dan heeft je lichaam, en vooral je hoofd, tijd nodig om al die prikkels te verwerken. Je vraagt je wellicht af: welke prikkels? Wanneer je naar een scherm kijkt van bijvoorbeeld een telefoon, televisie, laptop, tablet of game console dan valt er veel kunstmatig licht op je ogen. Dit licht bevat heel veel kleuren en signalen die als prikkels naar je hersenen worden gestuurd.

 

Wellicht komt dit je bekend voor: je bent lange tijd met je laptop, telefoon of tablet bezig geweest en na een bepaalde tijd krijg je erg vermoeide ogen. Je ogen hebben moeite met focussen door al het licht wat bij je ogen naar binnen komt. Als je dan ‘s avonds gaat slapen zie je nog steeds het scherm voor je waarop je bezig bent geweest.

Er zijn twee dingen die je kunnen helpen die te maken hebben met schermpjes:
-Zet het blauwe licht uit op je telefoon, laptop, tablet en alles waarbij het mogelijk is. Dit blauwe licht is de reden dat je ogen zo snel vermoeid raken.
-Stop een uur voordat je gaat slapen met schermen. Zet je wekker alvast en pak een boek in plaats van nog die laatste aflevering te bekijken van een of andere saaie serie.

 Afschakelen/ontspannen:

Voor we gaan slapen is het handig om even af te schakelen. Afschakelen is naar mijn mening een overgang creëren van wakker zijn naar het in slaap vallen. Dit kun je op meerder manieren doen. Ik pak zelf bijvoorbeeld een half uur de tijd als ik al in bed lig om mijn hoofd leeg te maken, mijn lichaam te scannen waar spanning zit en alle huiswerkopdrachten die ik al mijn cliënten mee geef ga ik stap voor stap af. Mij helpt dit om negen van de tien keer goed in slaap te vallen en ‘s ochtends fit op te staan.

Mogelijkheden om af te schakelen:
-Mediteren
-Hoofd leeg maken
-Emoties uitbalanceren
-Ontladen door visualisatie

Als je dit nu leest en je kent mij niet als energetisch therapeut, dan ben je waarschijnlijk niet bewust hoe je deze bovengenoemde mogelijkheden aan kunt pakken. Het klinkt misschien erg abstract. Daarom heb ik van alle oefeningen die ik meegeef ook een individuele blog gemaakt. Wil je weten hoe je een van deze mogelijkheden aanpakt, klik dan op de bijbehorende link.

Frisse lucht:

Met een raam open slapen kan je ook helpen om beter in te slapen en/of door te slapen. Wanneer je in een goed geventileerde kamer slaapt helpt dit je weerstand te verbeteren. Doordat er genoeg zuurstof in de slaapkamer aanwezig is slaap je dieper. Hoe dieper je slaapt, hoe beter je lichaam kan functioneren. Je wordt fitter wakker door deze verbeterde slaap.

Ook hou je schimmelvorming en huisstofmijt makkelijker buiten de deur. Dit komt doordat de luchtvochtigheid lager is en daar gedijen deze organismen niet goed op.

Haal alle elektrische apparaten van je slaapkamer af:

Leg je mobiele telefoon op een andere kamer of minimaal anderhalve meter van je lichaam af. Trek je elektrische lattenbodem voor het slapen gaan uit. Gebruik het liefste een wekker op batterijen en de wifi mag op een timer zodat deze tussen twaalf en zeven uur geen signaal uitzendt.

De reden dat dit je slaap beïnvloedt heeft te maken met de signalen die deze apparaten uitzenden en ontvangen. Al deze apparaten werken op een bepaalde frequentie. Frequentie is het uitdrukken van trilling in een bepaalde tijd. De frequentie golven kunnen door deze trilling informatie verzenden.

Je lichaam werkt ook op een bepaalde frequentie en deze frequentie is anders dan die van de elektrische apparaten. Ons lichaam wilt synchroon trillen met zijn omgeving. Ligt er dus een elektrisch apparaat in jouw nabije omgeving die een andere frequentie uitstraalt, dan zal jou lichaam hierin mee willen trillen. Er ontstaat een bepaalde onrust/spanning in je lichaam die jou actief houdt.

Geen nicotine, cafeïne of alcohol ‘s avonds:

Dit is wellicht een open deur voor de meesten, maar hij hoort zeker thuis in dit rijtje van tips bij slapeloosheid. Nicotine, cafeïne en alcohol behoren onder de substanties die uppers genoemd worden. Een upper is een middel dat er voor zorgt dat je hart sneller begint te pompen en er vaatverwijding plaats vindt. Hierdoor ontstaat een bepaalde onrust in je lichaam.

Dit is natuurlijk niet wenselijk als je net probeert te gaan slapen. Vermijd daarom voor het slapen altijd middelen die je actief, alert of waakzaam maken. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor suiker? Laat dan ook de snoepjes staan voor het slapen gaan.

Je kunt niet altijd goed slapen:

Iedereen slaapt wel eens slecht. Bijvoorbeeld als je de volgende dag die belangrijk presentatie moet geven of wanneer je ergens nerveus over bent. Nu zijn er nog steeds mogelijkheden om hier rust in te vinden, maar als dat niet lukt, probeer hier dan vrede mee te hebben.
Ben jij constant in je hoofd bezig dat je moet gaan slapen, dan hou je jezelf onbewust wakker. Zeg jij nu tegen jezelf, het is goed zo en ik slaap wel in wanneer het nodig is, dan help je het lichaam ontspannen. Meestal zak je dan toch nog binnen de kortste keren in slaap. Accepteer dat je niet altijd goed kunt slapen, je bent ook maar een mens

Structuur en regelmaat:

Mensen zijn wezens die van structuur houden. Onze hersenen zijn op een bepaalde manier afgesteld zodat we overal patronen en wederkerende mogelijkheden zien. Wanneer jij elke dag op een zelfde moment naar bed gaat en ook ongeveer op het zelfde moment opstaat, dan ontwikkel je een vast patroon voor jouw lichaam.

Je lichaam weet ongeveer wanneer jij gaat slapen en wanneer je wakker moet worden. Als het tijd is om te gaan slapen dan helpt het lichaam je te ontspannen en komt er meer melatonine vrij. Als je wakker wordt dan zal het lichaam alerter worden en juist weer de melatonine in je lichaam verminderen.

Belangrijk is wel dat je deze structuur in het weekend dan ook zo veel mogelijk probeert aan te houden. Gooi jij in het weekend je hele slaap-ritme om ver, dan zal dit nooit een vast patroon worden. Hoogstwaarschijnlijk zorgt dit er ook nog eens voor dat je hier doordeweeks van moet herstellen omdat je in het weekend te weinig slaap hebt gehad.

Dit is eigenlijk erg dubbel, aangezien de meeste van ons juist het weekend moeten gebruiken om te herstellen van de drukke en hectische werkweek. Nu snap ik ook dat we nog een sociaal leven hebben, wat ook belangrijk is. Perfectie bestaat voor mij dan ook niet, maar wanneer je bewust bent van je patronen kun je hier zelf invloed op uitoefenen.

Geef je dag invulling:

Bij de eerste tip voor slapeloosheid heb ik dit al kort en bondig aangegeven, maar ik vond dat dit individueel ook een belangrijke tip is wanneer je last hebt van slapeloosheid. Toen ik nog puber was en één keer in de twee weken naar school moest, en daarbij een baantje had van maar twintig uur per week, verveelde ik mij regelmatig. Dit klinkt wellicht als een relax leventje, maar hoe vaker dat je vrij heb hoe minder waardevol het wordt.

 

Ik ben van mening dat juist wanneer je leven genoeg invulling heeft, je de momenten wanneer je vrij bent ook meer waardeert. Ben je altijd maar vrij en vul je de dagen niet in, dan krijg je op een gegeven moment het gevoel dat je dagen inhoudsloos zijn. Wellicht is het dan ook niet raar dat de groep van zeventig plussers ook de groep is waar slapeloosheid het vaakst voorkomt. Men heeft een doel nodig. Dit mag een groot of een klein doel zijn: het gevoel dat je iets nuttigs gedaan hebt is naar mijn mening cruciaal voor een goede slaap. Dit helpt je namelijk te ontspannen.

Andersom werkt dit natuurlijk ook. Ben jij een workaholic die nooit tijd voor zichzelf maakt, dan is het juist handig om vaker even niks te doen. Dit helpt dan om de druk en de hectiek van het werk op te ruimen. Te weinig doen is niet goed voor de slaap, en te veel ook niet. Alles met mate!

Voor 11 uur gaan slapen:

Wanneer we slapen gaan we door een slaap-cyclus. Er zijn vijf stadia van slaap die we doorlopen in één slaap-cyclus. Gemiddeld gaan onze lichamen door vijf tot zes van deze slaap cycli in een nacht. De eerste van deze slaap-cycli begint rond elf uur.

Lig jij dan nog niet in bed of slaap je dan nog niet, dan mis je eigenlijk al een deel van je slaap en herstel. Hoe meer je jouw slaap beperkt, hoe lastiger het voor je lichaam wordt om volledig te herstellen en diep in de ontspanning te geraken. Wellicht is het dan slim om voor deze tijd al in bed te liggen en te beginnen met afschakelen.

Slaap jij na al deze tips voor slapeloosheid nog steeds niet goed? Dat is vervelend zeg. Gelukkig is hier wat aan te doen. Als energetisch therapeut kan ik jou hiermee helpen. Veel van mijn cliënten kampten met slaap problemen. Ik heb me dan ook gespecialiseerd in het verhelpen van deze klachten. Wil jij weten wat aan jouw slaapproblemen gedaan kan worden? Neem dan gauw contact met mij op.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin