In deze blog ga ik het hebben over mogelijkheden om stress te verminderen oftewel tips voor het verminderen van stress. Het woord stress kennen we natuurlijk allemaal, maar wat is stress nou eigenlijk? Stress kun je op verschillende manieren interpreteren. Zo heb je bijvoorbeeld stress die komt vanuit de systemen van je lichaam. Hiermee bedoel ik de houding die je lichaam aan neemt in een fight of flight houding. Je maakt adrenaline, noradrenaline en cortisol aan zodat je lichaam kan reageren. Staat jouw lichaam altijd aan en ben je in staat altijd te reageren, dan staat jouw lichaam dus altijd in een houding van stress.
Nu zijn er ook andere factoren die voor stress kunnen zorgen. Stress is in deze zin een vorm van spanning of lading die op jouw lichaam inwerkt. Voorbeelden hiervan zijn emoties, negatieve gedachten, kwaliteit van water en voeding, luchtkwaliteit en of je genoeg beweegt. Dit kunnen allemaal stressfactoren zijn. Wanneer je weet dat deze zaken kunnen spelen ben je al een stap verder dan ervoor.
Herken jij dit ook?
Veel mensen herkennen de volgende situatie vast wel. Je hebt het druk, het hoofd maakt overuren en je bent hebt heel veel gedachten, ideeën en zorgen. Je hebt het gevoel over te lopen en je hele lichaam staat op spanning. Op dat moment lijkt het voor jou onmogelijk om te ontspannen en je hele lichaam reageert hier op. Je ervaart rare pijntjes en kwaaltjes, je borst of buik voelt zwaar aan en je krijgt dit gevoel maar niet van je afgeschud.
Wellicht heb je weleens gehoord dat stress niet goed voor je gezondheid is. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je lichaam minder optimaal kan functioneren. Ben je constant gestrest, dan is dit schadelijk voor jou en je lichaam. Je ervaart minder levenskwaliteit, bent wellicht lusteloos en je immuunsysteem en stofwisseling worden beperkt. Leer je jezelf niet aan om regelmatig te ontspannen, dan kan dit zelfs leiden tot een burn-out.
Wil je van deze stress af, dan heb je voornamelijk motivatie en discipline nodig. Ga je consequent de volgende tips toepassen, dan kun jij zelf ervoor zorgen dat je minder stress gaat ervaren. Je helpt je lichaam om in balans te komen en je gaat meer rust en ruimte ervaren. Hoe rustiger het vanbinnen is, des te sterker/weerbaarder jij je gaat voelen.
Stress verminderen hoeft niet moeilijk te zijn, hier zijn een aantal tips voor het verminderen van stress.
Tip 1: Je kunt je stress verminderen door fysiek bezig te zijn.
Wanneer je veel stress ervaart dan zal dit zich waarschijnlijk uiten in een hoofd dat constant ‘aan’ staat. Ik zeg altijd: als de processor in de bovenkamer niet ‘uit’ staat, dan zal het lichaam ook niet rustig kunnen worden. Gelukkig kun je deze processor op meerdere manieren opschonen of rustig maken.
De makkelijkste manier om dit te doen is door te bewegen. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam. Om deze reactie weer uit te balanceren is bewegen de makkelijkste oplossing. Je lichaam staat namelijk door de stress in een houding van actie. Door een klein uurtje te bewegen kun je de hormonen die bij deze stresshouding gepaard gaan weer door het lichaam laten afbreken.
Bewegen zorgt ook voor een ontlading van stress en spanning. Doordat je voeten constant frictie creëren met de grond helpt dit jouw lichaam te ontladen. Bewegen helpt jou hierdoor beter met stress om te gaan en je hoofd leeg te gooien. Ook zorgt bewegen voor de aanmaak van neurotransmitters die voor een geluk makend gevoel zorgen. Deze stofjes helpen ook om het lichaam te ontspannen.
Wanneer ik het over bewegen heb bedoel ik niet dat je elke dag moet gaan fitnessen of dat je direct je in moet schrijven bij een sportvereniging. Een stukje wandelen of fietsen kan al voldoende zijn. Huishoudelijke taken waar je langer dan een half uur mee bezig bent kunnen ook al volstaan. Wil je van je stress af, dan is deze tip van cruciaal belang en is het ook een vorm van zelfbescherming.
Tip 2: Maak je hoofd leeg!
Zoals ik hierboven al gezegd heb is het heel belangrijk om je hoofd leeg te maken. Je hoofd is namelijk de regio waar je hele lichaam mee aangestuurd wordt. Wanneer je hoofd rustiger wordt zal dit direct een positieve invloed hebben op de rest van je lichaam.
Je hoofd leeg maken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld pen en papier te pakken en alle zaken die op dit moment spelen en waar je mee bezig bent op te schrijven. Het uitschrijven van je gedachten zorgt voor duidelijkheid. Wanneer je iets op papier ziet komt het anders over dan wanneer deze gedachten constant door je hoofd dwalen. Wanneer je iets uitschrijft hoef je hier niet meer aan te denken en dit zorgt ook voor rust in je hoofd en dus ook minder stress.
Een andere mogelijk om je hoofd leeg te maken is bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Door bewust met je ademhaling bezig te zijn kun je het hoofd leeg maken en opruimen. Ikzelf ben hier een groot voorstander van en ik juich iedereen toe om dit iedere dag voor het slapengaan te doen. Je ruimt hiermee je dag op en kunt ‘s ochtends weer opgeruimd en fris aan een nieuwe dag beginnen. Tevens is het zo dat het opruimen van je hoofd voor het slapengaan ook voor een betere kwaliteit van slapen zorgt.
Weet je niet hoe dit moet? Klik dan hier
Tip 3: Wissel moeilijke taken af met makkelijke taken
Stress komt vaak voor bij mensen die een verplichtingsgevoel hebben naar andere zaken of mensen. Hierbij worden ze verwacht ondernemend en creatief te zijn. Als je altijd maar weerbaar moet zijn dan zal je lichaam op een gegeven moment gaan sputteren en overbelast raken.
Echter is niks doen voor deze personen ook niet de oplossing. Men krijgt dan al gauw het gevoel nutteloos bezig te zijn en dit kan dan ook weer deprimerend werken. Natuurlijk is ontspanning ook belangrijk en daarom is het toepassen van makkelijke zaken een goede middenweg. Dit zorgt ervoor dat je niet druk in je hoofd bezig hoeft te zijn en toch bezig bent.
Een goede planning is hierbij erg handig. Maak duidelijke afspraken met jezelf en houdt je hier ook aan.
Tip 4: Geef je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft
Je lichaam verbruikt verschillende middelen om in beweging te komen of vooruit te komen. Een gestrest lichaam gebruikt deze middelen in een versneld tempo. Daarom is het altijd belangrijk om bewust met je vitaminen en mineralen om te gaan op het moment dat je veel stress ervaart.
De belangrijkste vitaminen en mineralen om bewust mee om te gaan zijn: vitamine C en B, magnesium, calcium, ijzer en zink. Deze middelen kun je aanvullen door een gezonde voeding te hanteren met de focus op groenten, noten, zaden en onbewerkte producten. Deze producten bevatten de bovengenoemde middelen en helpen deze dan ook weer aan te vullen in het lichaam. Zo kan je lichaam optimaal blijven functioneren.
Â
Tip 5: Gezonde voeding is cruciaal
Zoals in vorige tip ook al gezegd werd vraagt een gestrest lichaam meer energie en voedingsstoffen dan een lichaam dat ontspannen is. Om deze energie snel aan te vullen kan het lichaam signalen afgeven dat het behoefte heeft aan suiker en snelle energie. Helaas is dit niet de juiste voeding en zorgt deze voeding juist voor een verhoging in stress.
Een gevarieerd dieet waarin je suiker probeert te vermijden werkt het beste in een stressvolle periode. Producten zoals alcohol, koffie, snoep en snacks kun je dan ook beter vermijden. Deze producten stimuleren juist het hormoon dat stress veroorzaakt, namelijk cortisol.
Tip 6: Let op je ademhaling.
Bij de tip van het hoofd leeg maken gaf ik al aan dat je dit kunt doen door een ademhalingsoefening toe te passen. Eigenlijk is dit een vorm van mediteren. Nu klinkt dit voor veel mensen nogal vaag. Daarom is bewust op je ademhaling letten al een paar stappen de goede richting in.
Mediteren of bewust ademhalen kun je eigenlijk zien als een natuurlijke medicatie. Hoe meer je tot rust komt, hoe meer stress van je lichaam afvloeit. Je kunt aan je ademhaling eigenlijk al merken of je lichaam in een houding van stress/spanning staat of niet. Adem je hoog en vanuit je borst, dan durf ik bijna te garanderen dat je lichaam gestrest is. Haal je diep adem en vanuit je buik dan is het lichaam waarschijnlijk in rust.
Door dus bewust je ademhaling aan te passen, door dieper en langer te ademen, help je het lichaam te ontladen en te ontspannen. Dit kun je al doen door op bed te gaan liggen en tien minuten lang vier seconden in te ademen en dan vier seconden uit te ademen. In het begin zal zelfs dit al moeilijk zijn, maar hoe vaker je hier mee bezig bent, des te makkelijker dat het wordt. Iets wat je voor het eerst doet hoef je natuurlijk niet meteen perfect te kunnen doen.
Tip 6.1: Meditatie kan ingezet worden als medicatie
Ben je al een tijdje bezig met je hoofd leeg maken dan kun je wellicht een stapje verder zetten: namelijk het toepassen van meditatie. Door te mediteren kun je namelijk stress nog verder verlagen in je lichaam.
Bij mediteren is ademhaling ook super belangrijk. Door middel van je ademhaling zorg je voor een vermindering van spanning in je lichaam. Je ademt namelijk de spanning uit. Focus je maar eens op een plek waar stress of spanning zit. Door diep adem te halen kun je op deze plek ruimte en rust creëren.
Ga maar eens op een rustige plek liggen en focus je tien a vijftien minuten op je ademhaling en merk wat dit doet met je lichaam. In het begin zal dit voor onrust zorgen. Natuurlijk hoeft het de eerste keer niet perfect te zijn. De aanhouder wint en hoe vaker je hier mee bezig bent, des te makkelijker het wordt.
Tip 7: Voorkom stress
De tips voor het verminderen van stress die ik in dit artikel meegeef werken ook preventief. Door hier dagelijks mee bezig te zijn hou je het lichaam makkelijker in balans. Ook kost het minder energie iets in stand te houden dan telkens bergen aan stress en spanning op te moeten ruimen.
Ook werken de behandelingen die ik toepas preventief voor stress en klachten. Heb je bijvoorbeeld moeite met alles zelf in stand te houden, wellicht kan ik je dan ondersteunen. Meer weten? Neem dan contact met mij op zodat ik je hier meer informatie over kan verschaffen.
0 Reacties