Home » Blog » Zelfhulp-Oefening » Zelfhulp-Oefening: Ademhalingsoefening met Visualisatie
Ademhalingsoefening met Visualisatie

Zelfhulp-Oefening: Ademhalingsoefening met Visualisatie

door | 21 nov, 2022 | Zelfhulp-Oefening

Jullie zullen wel denken: Oh nee, daar komt hij weer met een ademhalingsoefening. Zoals alle mensen die mij kennen vanuit mijn praktijk en/of door mij behandeld worden weten, focus ik me heel erg op oefeningen die je zelf kunt doen. Deze oefeningen helpen jou om meer controle over je lichaam en situaties in je leven te krijgen/te houden. Ik geef dan ook iedereen een standaard ademhalingsoefening mee. Nu is niemand hetzelfde en is een standaard oefening dus ook niet voor iedereen geschikt. Dit is dan ook de reden dat ik zelf alternatieven op deze standaard ademhalingsoefening ben gaan bedenken. Deze oefening is dan ook een van deze alternatieven.

Waarom een ademhalingsoefening?

Ik ben van mening dat dit de belangrijkste oefening is die je een persoon mee kunt geven. De reden dat ik deze oefeningen zo belangrijk vind is als volgt: wanneer we ademhalen laten we letterlijk energie toe in ons lichaam, en wanneer we uitademen voeren we oude energie zoals spanningen, emoties, onrust of beperkende gedachten af. Op het moment dat jij dus bewust met je ademhaling aan de slag kunt gaan, dan kan het zomaar eens zijn dat je een vermindering van klachten gaat ervaren. Vaak zijn namelijk de makkelijkste oefeningen het krachtigst.

Nu is het natuurlijk niet zo dat wanneer je dit een enkele keer doet dat je dan ook direct klachtenvrij bent. Zo werkt het helaas niet. De oefeningen zijn een investering in jezelf. Hoe vaker dat je er dus mee bezig bent, hoe sterker jouw eigen energie wordt.

Je ademhaling reageert overal op. Een mooi voorbeeld hiervan is het volgende: als we emotioneel zijn dan reageert onze ademhaling hier vaak direct op. Je ademhaling wordt hoger en korter. Hiermee zetten we ons lichaam op spanning. We zijn alerter, maar voelen ons ook minder fijn en het lichaam wordt steeds stijver en krampachtiger. Wanneer je ademhaling na deze emotie niet zakt, dan blijf je in deze emotie hangen. Je lichaam wordt als het ware beperkt en kan niet ontspannen. Dit heeft direct effect op je gedachten, en deze zijn alleen nog maar bezig met wat er voor heeft gezorgd dat je op de eerste plaats in de emotie schoot.

Zelf de touwtjes in handen:

Zorg jij er nu zelf voor dat je deze hoge, korte ademhaling omzet tot een diepere, lange ademhaling, dan zal je waarschijnlijk merken dat je lichaam ontspant en de emotie minder vat op je heeft. Kijk maar eens naar een paniekaanval. Misschien heb je zelf wel ervaring met een paniekaanval. Vele van ons hebben er zelf een meegemaakt of kennen iemand in hun omgeving die een paniekaanval heeft ervaren. Het eerste wat je waarschijnlijk is opgevallen is dat men het benauwd krijgt en gaat hyperventileren. Help je iemand met een paniekaanval door diep in en uit te ademen, dan zal je merken dat de paniek sneller gaat zakken.

Ik geef iedereen in mijn praktijk dezelfde oefening mee. De 4×9 ademhalingsoefening. Deze staat hier uitgeschreven. Helaas werkt niet elke oefening hetzelfde op ieder individu. Bij een groot gedeelte van de mensen werkt dit prima, maar bij een selecte groep zorgt de bovengenoemde ademhalingsoefening voor meer onrust. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. De ademhalingsoefening is er juist voor gemaakt om steeds meer mentale rust te creëren. Wordt je onrustig van deze ademhalingsoefening dan zijn we aan het dweilen met de kraan open.

Alternatieve?

Ikzelf wordt ook onrustig van de bovengenoemde ademhalingsoefening. Dat heeft er dan ook voor gezorgd dat ik over andere mogelijkheden na ben gaan denken. Met deze alternatieven moeten we natuurlijk wel hetzelfde kunnen bereiken. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

 Wat belangrijk is met deze ademhalingsoefening is dat we de focus leggen op het leegmaken van ons hoofd. We zullen een manier moeten ontwikkelen waarbij we niet hoeven tellen, maar waarbij de gedachten wel opgeruimd worden. De focus ligt dan ook op mentale rust.

Uit mijn eigen ervaring blijkt dat visualiseren hier fijn bij kan werken. Dit heeft ermee te maken dat wanneer je aan het visualiseren bent, en je na gaat denken, het beeld of de sensatie juist kan verdwijnen. Dit is dan ook het signaal dat je opnieuw kunt beginnen.

Vol hoofd

 Waar moeten we opletten?

Wat wel belangrijk is om te weten voordat we met de oefening beginnen is het volgende. Visualiseren is niet alleen in beelden zien/verbeelden. De focus wordt hier wel op gelegd, aangezien het woord visueel erin zit. Gelukkig voor mij en vele andere is visualiseren veel breder dan dat. Eigenlijk is elke sensorische input een mogelijke vorm van visualiseren. Je kunt namelijk innerlijk voelen, innerlijk weten of bepaalde geuren/geluiden opvangen. Dit zijn allemaal vormen van visualiseren.

Ik heb het zelf in mijn praktijk ook regelmatig over visualiseren, maar zie zelf geen beelden wanneer ik aan het visualiseren ben. Ik weet en voel wel van alles, en uit mijn ervaring blijkt dat wat ik voel klopt met hetgeen dat ik wil bereiken. Het vertrouwen dat wat je doet correct is wordt bevestigd met dit gevoel.

Het beeld dat je creëert hoeft ook niet perfect te zijn. Als het voor jou maar werkt. Dit komt omdat visualiseren een vorm van intentie is. Daar waar jouw intentie naar toe gaat zal de energie ook gaan stromen. Dit werkt zowel op positief niveau als op negatief niveau. Al onze gedachten, emoties en onze communicatie is een vorm van intentie en dus ook het sturen van onze energie. Visualiseren is een andere mogelijkheid om hier op een bewust vlak mee aan de slag te gaan.

Ademhalingsoefening nummer 2:

Na al deze informatie gaan we nu aan de slag met de aangepaste ademhalingsoefening. Dit zijn twee eenvoudige stappen die je ongeveer tien a vijftien minuten aan een stuk probeert te herhalen. Wanneer je merkt dat je niet meer met de oefening bezig bent begin je opnieuw. Het gaat er niet om dat je deze oefening perfect doet. Het volstaat al dat je er mee bezig bent. Hoe vaker je deze oefening doet hoe makkelijker hij gaat.

-Stap 1: Visualiseer bij iedere IN-ademing een halve cirkel aan de achter kant van je lichaam waarbij je vanuit je voeten naar boven komt tot je in je hoofd arriveert.

-Stap 2: Visualiseer bij iedere Uit-ademing een halve cirkel aan de voor kant van je lichaam waarbij je vanuit je hoofd naar beneden glijdt tot je bij de voeten uit komt.

-Herhaal dit ongeveer 10 minuten. (Het mag natuurlijk altijd langer. Is je focus op, stop er dan mee.)

-Iedere keer dat je afdwaalt, herpak je jezelf en begin je opnieuw met de oefening.

-Laat het je niet frustreren als het niet gaat zoals je graag zou willen. Door hier consequent mee bezig te zijn zorg je ervoor dat je hoofd iedere dag een beetje verder opgeruimd wordt.

Ga hier maar eens mee aan de slag. Mocht de oefening je nou om welke reden dan ook niet lukken? Wacht dan niet langer, trek aan de bel en neem contact met mij op. Door samen met mij als energetisch therapeut aan het onderliggende probleem te werken, kunnen we de rust in je systeem herstellen, zodat het ook jou lukt om met deze oefening bezig te kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin