Home » Blog » Tips voor een betere Lifestyle » Tips bij een Burn-Out
Tips bij een Burn-out

Tips bij een Burn-Out

door | 13 feb, 2023 | Tips voor een betere Lifestyle

Een Burn-out is een klacht waar veel mensen lang mee blijven lopen. Als energetisch therapeut behandel ik veel klachten op energetische basis. Een van meeste bekendste/beruchtste van deze klachten is het hebben van een burn-out. Wanneer je een burn-out hebt ben je letterlijk uitgebrand en heb je geen energie meer voor de kleinste dingen. Vaak hebben mensen met een burn-out zich een lange tijd weg gecijferd in teken van iets of iemand anders. Ik vond het daarom belangrijk om naast de behandelingen die ik geef, wat tips op te stellen zodat men hier makkelijker, bewuster en beter van kan herstellen.

Tip 1: Acceptatie

Als je een burn-out hebt dan ben je lang over je eigen grens heen gegaan. Het is daarom erg belangrijk om te accepteren dat je op dit moment een burn-out hebt. Pas wanneer je dit geaccepteerd hebt, dan kun je gaan werken aan het herstel. Geef je toch je lichaam te weinig rust en ontspanning, dan het zal ook langer duren voordat je hier bovenop komt.

Tip 2: Zelfreflectie

We willen natuurlijk niet in herhaling vallen. Het is daarom belangrijk om van onze klachten te leren en er achter te komen welke zaken ervoor gezorgd hebben dat je lichaam zo op spanning kwam te staan. Wat heeft je zoveel energie gekost en hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet nog eens gebeurd. Wanneer je inzichtelijk hebt waar voor jou het energielek zit, dan pas kun je dit gaan dichten. Het kunnen natuurlijk meerdere oorzaken zijn die hebben geleid tot jouw uiteindelijke burn-out. Kom je hier alleen niet achter dan kun je dit eventueel met behulp van een coach of therapeut aanpakken.

Zelf Reflectie

Tip 3: Stop met multi-tasking

Het is gebleken dat multi-tasking helemaal niet effectief is, zowel voor mannen als vrouwen. In principe ben je niet met meerdere dingen tegelijk bezig, maar doe je heel veel zaken snel achter elkaar. Dit verhoogt dan misschien wel de kwantiteit, maar vermindert de kwaliteit. Wanneer je herstellende bent van een burn-out dan is het waarschijnlijk noodzakelijk om je manier van denken en handelen te veranderen. Probeer daarom voor jezelf doelen te stellen en deze één voor één aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat je je energie voor honderd procent op een enkele zaak focust. Zo ontstaat er rust en krijg je het gevoel van voldoening. Deze positieve prikkel zorgt er voor dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

Tip 4: Durf nee te zeggen

Aan jezelf denken is voor iedereen belangrijk, maar voor iemand die herstellende is van een burn-out al helemaal. Dit komt omdat het ontstaan van de burn-out vaak in het teken van jezelf wegcijferen heeft gestaan. Je mag daarom ook wel eens nee zeggen en zelf om hulp vragen. Dit helpt je om jezelf steeds meer op nummer 1 te gaan zetten. Wanneer je vanuit jezelf handelt kosten de taken minder energie. Zo houd je stapt voor stap steeds meer energie over om de dag door te komen.

Durf nee te zeggen

Tip 5: Probeer structuur aan te brengen in je leven

Wij als mens houden van structuur. Probeer iedere dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Eet op vaste tijden en ga elke dag een rondje wandelen. Neem daarbij natuurlijk ook genoeg ontspanning en rust momenten. Zet je agenda dus niet helemaal vol, want dan zal het rusten en ontspannen steeds lastiger worden. Wanneer je een heldere dagindeling heb ontstaat er structuur in je leven. Dit draagt ook weer bij aan een voldaan gevoel aan het einde van de dag en een positieve gemoedstoestand.

Tip 6: Ruim je hoofd op

Probeer iedere dag ervoor te zorgen dat je ruimte in je hoofd creëert. Al de gedachten die rondspoken in het hoofd kosten onbewust veel energie. Door iedere dag bij het ontwaken en ‘s avonds voor het slapen een ademhalingsoefening te doen zorg je voor steeds meer rust en ruimte in je hoofd. Deze rust en ruimte hebben een positieve invloed op je energievoorraad, wat voor iemand met een burn-out erg gewenst is. Wil je weten wat voor ademhalingsoefening je kunt doen? Klik dan hier.

Tip 7: Luister goed naar je klachten

Probeer goed naar je lichaam te luisteren. Het proces waarin je een burn-out hebt ontwikkelt ging niet van vandaag op morgen. Hier is wellicht een lange periode aan vooraf gegaan. Je bent hoogstwaarschijnlijk lang over je eigen grens heen gegaan en hebt niet goed naar je lichaam geluisterd. De klachten die het lichaam toont zijn signalen die aangeven dat er wat mag veranderen. Deze klachten lopen uiteen van hoofdpijnen, vermoeidheid, gespannen zijn, tot prikkelbaarheid en desinteresse. Wanneer we niet goed naar het lichaam luisteren en niet veranderen, steven we helaas op grotere problemen zoals een burn-out af. Om hiervan te herstellen is het dus belangrijk dat we leren naar het lichaam te luisteren. Weet je niet zo goed hoe je dit aanpakt? Klik dan hier voor wat tips.

Tip 8: Perfectionisme is de vijand

Iedereen is uniek en reageert uniek op omgevingsfactoren. Nu is het gebleken dat heel veel mensen die met een burn-out kampen perfectionistisch zijn. Dit zijn mensen die graag alles perfect willen doen. Nu is er in het leven niks perfect. Alles heeft voor- en nadelen. Streven naar perfectie is dus onmogelijk. Je stelt je op een manier op die gedoemd is te mislukken. Dit zorgt voor een negatieve gemoedstoestand die heel veel energie kost en voor veel spanning op je systeem zorgt. Probeer sommige zaken te laten voor wat ze zijn, zeker als je er zelf toch weinig tot geen invloed op hebt. Mocht dit niet lukken probeer dan de hulp vraag te stellen en laat mensen je helpen.
 

Tip 9: Laat sociale contacten niet verwateren. 

Veel mensen met een burn-out ervaren ook depressiviteits-klachten. Dit komt omdat ze het gevoel hebben in een gat te vallen. Ze kunnen niet meer doen wat ze graag doen omdat dit te veel energie kost. Dit kan ervoor zorgen dat je nergens meer zin in hebt en lusteloos wordt. Deze lusteloosheid kan er voor zorgen dat je de sociale contacten die je hebt laat verwateren. Juist door contact te houden met anderen mensen kun je dit lusteloze gevoel doorbreken. Het zorgt voor een aangename afleiding en men kan je eventueel helpen om uit de neerwaartse spiraal die je ervaart te komen. 

Onderhoud sociale contacten

Tip 10: Ervaar zoveel mogelijk positiviteit.

Probeer iedere dag te lachen. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor je gemoedstoestand. Door te lachen komt er endorfine, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd, vrij. Dit kan ervoor zorgen dat je het depressiegevoel kunt doorbreken. Dingen doen die je leuk vindt zoals een comedy kijken of een grappig boek lezen kunnen hier natuurlijk ook aan bijdragen. Door de positiviteit zoveel mogelijk op te zoeken kun je een grote bijdrage leveren aan het herstel van een burn-out.

Ben je met deze tips aan de slag gegaan en kom je nog steeds geen stap vooruit? Wellicht kun je dan wel wat hulp gebruiken. Vaak willen we alles zelf oplossen. Kom je na al deze moeite er achter dat het probleem oplossen je alleen niet lukt? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Ik als energetisch therapeut kan jou ondersteunen om vooruit te komen en je helpen meer energie in jouw systeem te krijgen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin