Home » Blog » Tips voor een betere Lifestyle » Tips bij een verhoogde spanning op je lichaam
Tips voor spanning op je lichaam

Tips bij een verhoogde spanning op je lichaam

door | 18 okt, 2022 | Tips voor een betere Lifestyle

Iedereen heeft wel eens last van een verhoogde spanning op je lichaam. Dit hoeft niet erg te zijn als je lichaam ook weer zelf ontspant. Krijgt jou systeem deze spanning niet van het lichaam geschud, dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk voor klachten zorgen. Wanneer je merkt dat je lichaam op spanning staat, wilt dit vaak zeggen dat je over je grens heen gaat, en té vaak en té lang ‘aan’ staat. Het lichaam heeft daardoor moeite met ontspannen. De volgende tips zijn dan ook gericht op het ontspannen van het lichaam en het hoofd tot rust te brengen. Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert.

Tip 1: Beweging

Wanneer er veel spanning op ons lichaam rust is bewegen heel erg belangrijk. Het lichaam voelt stijf aan en de spieren zijn verkrampt. Door te bewegen, sporten of gewoon een rondje te wandelen zorg je ervoor dat het lichaam los kan komen en zullen de spieren zich ontspannen. Ook maak je je hoofd leeg, wat ervoor zorgt dat je minder ‘aan’ staat. Het is hierbij wel belangrijk dat je de maat weet te houden. Teveel is nooit goed.

Bewegen is ook een vorm van ontladen. Door letterlijk contact te maken met de grond en de wrijving van het lopen help je het lichaam spanning af te voeren naar de grond. Zie je voeten dan ook als de aardlekschakelaar van ons lichaam.

Tip 2: Zet je hoofd uit

Eigenlijk heb ik deze tip al verklapt in het vorige stuk, want wanneer je hoofd rustig is zal je lichaam hier op reageren. Ons hoofd stuurt namelijk het lichaam aan. Zie ons hoofd als een computer. Deze computer stuurt het beeldscherm, de muis, het toetsenbord, de boksen en je headset aan. Staat de computer dan nog aan dan zullen deze apparaten ook nog signalen vanuit de computer krijgen. 

Staat jou hoofd dus nog aan krijgt de rest van ons lichaam ook nog steeds impulsen. Ik zeg regelmatig “we zijn wat we denken”. Als je er dus voor zorgt dat je hoofd eens nergens aan denkt, dan kan het lichaam ontspannen, omdat het niet aangestuurd wordt door de bovenkamer. Weet je niet zo goed hoe je het hoofd rustig krijgt? Klik dan hier voor een oefening die dit ondersteunt.

Tip 3: Zet je gedachten op papier

Deze tip is een vervolg op de vorige. Door je gedachten op te schrijven en lijstjes te maken met wat je nog moet, creëer je ook weer ruimte in je hoofd en kun je de zaken die nog moeten gebeuren beter loslaten. Wat vandaag niet lukt komt morgen wel.

Je schrijft als het ware je hoofd leeg. Een braindump kan erg handig zijn om ruimte in je hoofd te creëren. Belangrijk is wel dat je lijstjes afwerkt, of dat je iedere dag een nieuw lijstje maakt en de onderwerpen rangschikt op prioriteit. 

Schrijf je gedachten van je af

Tip 4: Zoek een hobby

Door iets te doen wat je leuk vindt zal het lichaam ook makkelijker kunnen ontspannen. We zijn dan met niks anders bezig dan met dat wat we leuk vinden om te doen. Je hoeft je hoofd niet te gebruiken en je lichaam krijgt de kans om te ontspannen. Een hobby waarbij je creatief bezig bent versterkt dit proces nog meer.

Eigenlijk leid je het hoofd en je systeem af. Dit doe je door de focus te verplaatsen van de spanning naar een desbetreffend hobby. Door deze afleiding krijgt het systeem meer rust.

Tip 5: Kijk eens goed in de spiegel

Heb jij het gevoel te leven of wordt je geleefd door je leven? Probeer om balans te vinden in je leven. Het is belangrijk om leuke dingen te doen, maar helaas moet er af en toe ook nog iets gedaan worden waar je een minder voldaan gevoel van krijgt. Door ook regelmatig iets te doen wat je leuk vindt, hoeft het lichaam en hoofd niet constant aan te staan, wat ook weer een positief effect heeft op de spanning in je lichaam. Sta elke dag stil bij de kleine dingen. 

Kijk eens in de spiegel

Kijk ook eens letterlijk in de spiegel. Durf jij jezelf aan te kijken? Of ben je toch niet goed genoeg? Door jezelf aan te kijken in de spiegel en tegen jezelf te zeggen dat je jezelf accepteert leg je de lat minder hoog. Dit werkt vaak ook erg ontspannend.

Tip 6: Zorg voor een kwalitatief goede slaap

Slaap is de basis van een gezond lichaam. Wanneer de slaap niet goed is sta je eigenlijk al met 1-0 achter. De slaap zorgt ervoor dat je accu weer opgeladen wordt, helpt je lichaam ontspannen en brengt herstel in je lichaam. Is je slaap niet goed, dan beperk je jezelf en heb je in de basis al minder energie om de dagelijkse bezigheden te volbrengen.

Probeer daarom altijd goed af te schakelen voor het slapen gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een ademhalingsoefening. Door een goede nachtrust vermindert ook het stresshormoon. Zorg voor regelmaat en minimaal 7 tot 8 uur slaap per dag. Wil je weten waarom je niet goed slaapt? Klik dan hier.

Tip 7: Zoek de warmte in het huis op

Warmte zorgt er voor dat de spieren in je lichaam kunnen ontspannen. Een warm bad, sauna of elke dag een kwartiertje zon op je lichaam kan bijdragen aan een ontspannen lichaam. Deze warmte zorgt er ook voor dat je lichaam zelf minder energie hoeft te gebruiken voor de temperatuur regulatie in je lichaam.

Tip 8: Lekker even niks

Eigenlijk zijn we altijd maar bezig. Doordeweeks moet van alles geregeld worden en in het weekend zitten we veel voor de tv, telefoon, laptop of tablet. We denken dan dat we rust pakken, maar dit zorgt voor veel prikkels die het lichaam ook weer op spanning zetten. Door echt helemaal niks te doen kan het lichaam deze prikkels beter verwerken.

Echt even helemaal niks doen is bijvoorbeeld tien minuten mediteren of een ademhalingsoefening doen. Door niks te doen leg je de focus op jezelf (je eigen lichaam). Wanneer je meer met je eigen lichaam bezig bent voel je het lichaam beter aan en zul je sneller merken wanneer de spanning op het lichaam oploopt en wanneer je de grens van je lichaam bereikt hebt. Wanneer je weet wat er speel kunt je hier dus sneller naar handelen.

Tip 9: Ruim op!

Zorg voor rust en ruimte in je woning en ruim de boel eens flink op. Het klinkt natuurlijk niet als ontspanning, maar een opgeruimde werkplek en huis geeft rust in uw hoofd. Bedenk manieren hoe je huis en werkplek minder snel rommelig worden.

Doe bijvoorbeeld spullen weg die je niet nodig hebt en gebruik bakken en kasten om rommel uit het zicht te halen. Door op te ruimen en schoon te maken ben je ook gelijk aan het bewegen. Deze bezigheid zorgt voor minder prikkels en meer rust in je systeem.

Tip 10: Ervaar een pauze in social media

Op social media zien we alleen maar de perfecte levens van andere. En dit kan voor onrust zorgen. Kijk eens goed naar jezelf en wat social media met jou doet. Wanneer je hier druk of stress van ervaar is het wellicht handig om hier een pauze in te lassen. We willen immers van die spanning af.

Pauze-social-media

Heb je al deze tips uitgeprobeerd en sta je nog altijd op spanning? Lukt het jou nog steeds niet om goed af te schakelen en lekker te slapen en herstellen? Ik als therapeut kan jou weer helpen de ontspanning terug te vinden. Wil je weten hoe? Neem dan gauw contact met mij op zodat we samen tot een oplossing kunnen komen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin