Home » Blog » Informatie » Hoe geef jij je grens aan?
Grens aangeven

Hoe geef jij je grens aan?

door | 5 dec, 2023 | Informatie

Je grens aangeven is erg belangrijk. In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met verschillende verplichtingen, verwachtingen en verantwoordelijkheden. Of het nu gaat om werk, familie, vriendschappen of persoonlijke doelen, het lijkt alsof er altijd iets is dat onze aandacht en energie opeist. In deze hectische wereld is het van essentieel belang om grenzen te stellen en duidelijk aan te geven wat we wel en niet accepteren. Dit is geen teken van zwakte, maar eerder een daad van zelfbescherming.

Het Belang van Grenzen

Grenzen aangeven is een fundamenteel aspect van persoonlijke groei en welzijn. Het stelt ons in staat om onze eigen behoeften te erkennen en te respecteren, en het voorkomt dat we onszelf verliezen in de verwachtingen van anderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het aangeven van grenzen niet egoïstisch is, maar juist een noodzakelijke stap om een gezonde balans te vinden tussen geven en nemen. 

Je grens aangeven:

Een grens kan ook iets anders betekenen. Op het moment dat we onze grens aangeven, dan hebben we het over tot hoe ver we iets laten gebeuren. We geven onze tolerantie aan ten opzicht van iets. Dit iets kan een gebeurtenis zijn, een persoon, lichamelijk etc.

Maar? Hoe zit het eigenlijk met jou? Durf jij je grens aan te geven? Staat jou grens open of dicht? 

Hoe geef jij je grens aan

We gaan er met z’n allen van uit dat het gewoon goed is zoals het nu is. Echter ervaar ik vaak, dat een groot gedeelte van mijn cliënten vaak of zelf continu over hun eigen grens heen gaat. Er komen teveel prikkels binnen. We cijferen onszelf weg in het belang van onder andere het werk, familie en kinderen.

Het kan natuurlijk ook andersom. Onze grens staat te “dicht”, dit zorgt er dan voor dat we niks toelaten. Dit kan komen door gebeurtenissen uit het verleden, milieu of opvoeding. We zijn ergens gekwetst en zo willen we ons nooit meer voelen.

Het gevolg:

Het niet aangeven van grenzen kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder stress, burn-out, verlies van zelfidentiteit, ongezonde relaties, lage zelfwaardering, fysieke gezondheidsproblemen, verlies van tijd en energie, en aantasting van werkprestaties. Het is essentieel om grenzen te stellen voor het behoud van fysieke en mentale gezondheid, het cultiveren van gezonde relaties en het opbouwen van zelfwaardering. Het is een vaardigheid die aandacht en oefening vereist, maar de voordelen voor ons welzijn zijn onschatbaar.

Wanneer we te veel open of te veel dicht staan zorgt dit ervoor dat we nooit helemaal lekker in ons vel zitten. We zijn moe, prikkelbaar, snel geïrriteerd, laten geen emoties toe, of er ontstaan klachten. 

Zelfzorg als Prioriteit

Vaak worstelen mensen met het idee van grenzen aangeven, bang om anderen teleur te stellen of afgewezen te worden. Het is echter essentieel om te beseffen dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Als we voortdurend over onze eigen grenzen gaan om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, riskeren we uitgeput te raken, zowel fysiek als mentaal. Het is oké om ‘nee’ te zeggen en tijd te nemen voor onszelf, zonder ons schuldig te voelen. 

Energetische Geneesmethode

Wil je bewuster worden van je eigen grens, dan is het heel erg belangrijk dat je jezelf op prioriteit nummer 1 gaat zetten. Wanneer we onszelf belangrijker vinden dan de rest, dan kunnen we ook beter bepalen tot hoever we iets laten komen. We voelen beter aan waar onze grens licht en hoe dat we hiermee om kunnen gaan. 

 Denk aan jezelf!

Om onszelf op prioriteit 1 te zetten zullen we ons hoofd leeg moeten maken en op de achtergrond sluimerende emoties op gaan ruimen. Wanneer je ruimte creëert in je lichaam kun je beter voelen wat er in je lichaam gebeurd. Wanneer we iets weten dan kunnen we er ook naar gaan handelen. We moeten dan ook eerst bewust worden voordat je in beweging kunt komen. Deze ruimte zorgt er ook voor dat je patronen door gaat breken die ervoor zorgen dat je te veel open of dicht staat.

Heb je moeite met je grens aangeven en wil je hier iets mee doen? Neem dan eens contact met mij op. Ik kan je helpen met het bewust maken waarom je geen grenzen stelt of wie je onbewust over je grens laat komen. Dit doe ik aan de hand van een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek zodat we samen de opties kunnen bespreken. Interesse? Klik dan hier beneden op de knop.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin