Het wortelchakra, ook bekend als Muladhara in de yogatraditie of basischakra, vormt de basis van ons energiesysteem en is van cruciaal belang voor ons gevoel van stabiliteit, veiligheid en verbondenheid met de aarde. In deze blog gaan we dieper in op het eerste basischakra, de betekenis ervan en hoe je het in balans kunt brengen voor een gezond en evenwichtig leven.

Wat is het Wortelchakra?

Het wortelchakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom, bij het perineum, en straalt uit naar de benen en voeten. Het vertegenwoordigt onze fundering, ons overlevingsinstinct en onze relatie met de materiële wereld. Dit chakra is geassocieerd met de kleur rood, die symbool staat voor kracht, vitaliteit en aarding.

Betekenis en Eigenschappen

Het wortelchakra draait om de behoefte aan basiszekerheid en overleving. Wanneer dit chakra in balans is, voelen we ons gegrond, kalm en zelfverzekerd in ons vermogen om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan. Een gezond wortelchakra zorgt voor:

 1. Stabiliteit: Het wortelchakra verankert ons in het heden en helpt ons om te gaan met veranderingen en onzekerheden.
 2. Veiligheid: Het chakra stelt ons gerust dat onze basisbehoeften, zoals voedsel, onderdak en financiën, worden vervuld.
 3. Verbondenheid: Het creëert een gevoel van verbinding met de aarde en de natuurlijke wereld om ons heen.
 4. Vertrouwen: Een evenwichtig wortelchakra bevordert zelfvertrouwen en vertrouwen in onszelf.

Tekenen van Onevenwichtigheid

Een geblokkeerd of overactief wortelchakra kan zich uiten in verschillende fysieke, emotionele en mentale symptomen, zoals:

 • Angst en zorgen over basisbehoeften
 • Gebrek aan vertrouwen
 • Geldproblemen
 • Fysieke klachten in de onderrug, benen of voeten

In Balans Brengen

Gelukkig zijn er verschillende manieren om het wortelchakra in balans te brengen:

 1. Aardingsoefeningen: Sta bewust stil bij je lichaam en voel je voeten stevig op de grond. Visualiseer wortels die diep de aarde in groeien.
 2. Meditatie: Richt je aandacht op het basischakra terwijl je diep ademhaalt. Stel je voor dat je een heldere rode energie inademt en spanningen loslaat bij elke uitademing.
 3. Voeding: Kies voedingsmiddelen die je lichaam voeden en versterken, zoals wortelgroenten en eiwitrijke voeding.
 4. Yoga en Beweging: Yoga houdingen zoals de Bergpose en de Boomhouding kunnen helpen bij het versterken en balanceren van het wortelchakra.
 5. Kristallen: Draag of plaats aardende kristallen zoals rode jaspis of hematiet om de energie van het wortelchakra te ondersteunen.

Het cultiveren van een gezond basischakra legt de basis voor een geaard en veerkrachtig leven. Door aandacht te besteden aan dit eerste basischakra, kun je een stevige fundering leggen voor emotioneel welzijn en spirituele groei.