Home » Blog » Tips voor een betere Lifestyle » Tips: voor een goed werkend immuunsysteem
Tips voor een optimaal werkend immuunsysteem

Tips: voor een goed werkend immuunsysteem

door | 14 mrt, 2023 | Tips voor een betere Lifestyle

Een goed werkend immuunsysteem wilt toch iedereen? Er is gelukkig goed nieuws, namelijk: we kunnen zelf veel doen om ons systeem en immuunsysteem te ondersteunen. Het is belangrijk dat we daarbij focussen op onszelf, want wij kunnen er zelf voor zorgen dat het immuunsysteem optimaal gaat functioneren. We zullen dus voor een goede leefstijl moeten zorgen.

Tip 1: Slaap goed, regelmatig en voldoende

De allerbelangrijkste tip voor een goed werkend immuunsysteem is honderd procent zeker een kwalitatief goede slaap. We hebben allemaal wel eens dat we niet naar bed willen en liever nog 3 afleveringen kijken van onze favoriete serie. De redenen hiervoor zijn vaak dat je de volgende dag vrij hebt of niet veel op de planning hebt. Door deze manier van denken worden we uit ons ritme gehaald. De slaap is het allerbelangrijkste moment voor het lichaam om te herstellen. Korten we dit herstel moment in, dan is je lichaam hier de dupe van. Ook ons bioritme wordt hierdoor ontregelt en je lichaam houdt juist van vaste ritmes. Rust en regelmaat zijn van cruciaal belang om ons overprikkelde lichaam en hoofd te ondersteunen en op te ruimen.

Tip 2: Bewuste ontspanning

Bewuste ontspanning is niet de ontspanning die we ervaren wanneer we bijvoorbeeld tv aan het kijken zijn of bezig zijn met onze telefoon. Bewuste ontspanning is de ontspanning die je bereikt bij onder andere een ademhalingsoefening of meditatie. Wanneer we onszelf trakteren op iedere dag 10 minuten bewuste ontspanning, creëer je tegenwicht tegen de drukte van het dagelijkse leven. Door middel van bijvoorbeeld een ademhalingsoefening ontspant het hoofd en vloeit de stress die op je systeem staat van je af. Dit zal natuurlijk niet bij de eerste keer proberen perfect gaan, maar hoe vaker je iets doet hoe beter je hier in wordt. Weten welke ademhalingsoefening hier geschikt voor is? Klik dan hier.

Tip 3: Regelmatig en voldoende bewegen

Voldoende beweging of sporten is erg belangrijk in een gezonde lifestyle. Je ondersteunt hier namelijk je mentale weerbaarheid mee, maar ook functioneert je immuunsysteem hier positief op. Mocht je niet de mogelijkheid of financiën hebben om bij een sportclub te gaan, dan kun je altijd eens op Youtube.com kijken voor oefeningen en mogelijkheden.

Voldoende bewegen

Tip 4: Zorg voor genoeg frisse lucht en een opgeruimd huis

Uit onderzoek is gebleken dat een opgeruimd huis zorgt voor vermindering van stress en rust in je hoofd. Dit klinkt misschien raar, maar als men minder prikkels ervaart dan kan het lichaam eenvoudiger ontspannen. Hoe minder stress en spanning op lichaam staat des te beter het immuunsysteem kan functioneren. Ook het openzetten van een raam kan positief werken op je stress niveau. Dit zorgt voor verse lucht en verlaging van de kooldioxidewaarde in de lucht, waardoor je dieper slaapt.

Tip 5: Eet voldoende groente

Vroeger werd gezegd dat 200 gram groente goed was voor een gezonde levensstijl. Helaas raakt de grond steeds verder uitgeput en dit heeft invloed op de kwaliteit van onze groente en fruit. Daarom wordt er nu geadviseerd om 500 gram per dag tot je te nemen. Groente en fruit zijn belangrijk voor onze darmflora door alle vitamines, mineralen en vezels. Hoe beter je darmflora functioneert des te beter werkt je immuunsysteem. Deze werken namelijk nauwlettend samen.

Tip 6: Zorg voor gezonde vetten

Gezonde vetten zijn van essentieel belang bij een goed werkend immuunsysteem. Er bestaan verschillende soorten vetten. Wellicht heb je wel eens van omega 3, omega 6 of omega 9 gehoord. Elk van deze vetten zijn belangrijk. Al moeten ze natuurlijk wel met mate ingenomen worden. Je kunt overal te veel van binnen krijgen. Met name is omega 3 het type vet wat we te weinig binnen krijgen. Dit vet zit bijvoorbeeld in vis of noten. Lukt het je niet om van deze voedingsmiddelen genoeg binnen te krijgen dan kun je dit aanvullen met omega 3 supplementen.

Tip 7: Neem genoeg eiwit tot je

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Al je enzymen en cellen worden opgebouwd uit eiwit. Voor een goede balans heb je daarom genoeg eiwit nodig zodat je lichaam zich kan blijven verversen en herstellen. Het is goed om per kilo lichaamsgewicht minimaal 1 gram eiwit binnen te krijgen en maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht. Wanneer je hier te veel van binnen krijgt kan dit belastend zijn voor de lever. Let op dus goed op je wat je binnen krijgt, zeker als je bijvoorbeeld geen vlees of vis eet, of als je juist te veel vlees eet.

Genoeg eiwitten tot je nemen

Tip 8: Probeer zo min mogelijk zuivel en gluten binnen te krijgen

Er zijn veel mensen die negatief op zuivel en gluten reageren. Wanneer dit voor jou het geval is, is het wellicht een slim idee om hier rekening mee te houden. Dit komt omdat het je lichaam dan heel veel energie kost om deze voedingsmiddelen af te breken en te verwerken. Het verhoogt de spanning op je lichaam en je immuunsysteem lijdt er onder. Daarbij is het ook nog zo dat zuivel en gluten slecht zijn voor je darmen en darmwand.

Tip 9: Neem extra voedingssupplementen

Heb je na al deze aanpassingen in het voedsel nog steeds geen goed werkend immuunsysteem? Dan heeft je lichaam iets extra’s nodig. Zoals hierboven al benoemd zitten er steeds minder goede voedingsstoffen in ons voedsel. Dit zorgt ervoor dat we te weinig van bepaalde vitaminen en mineralen binnen krijgen. Het kan dus slim zijn deze op een andere manier binnen te krijgen, namelijk in de vorm van supplementen. Het is altijd de vraag welke voor jou belangrijk zijn, dit kun je makkelijk laten testen. Het is aangetoond dat veel mensen een tekort aan vitaminen C en D hebben. Dit zijn twee erg belangrijke vitaminen voor het immuunsysteem

Tip 10: Drink voldoende water

Water drinken is ook erg belangrijk voor het lichaam. We bestaan namelijk voor 70 à 80 procent uit water. Dit water zal aangevuld moeten worden omdat we via onze huid en ontlasting water verliezen. Hoe hoger de watervoorraad is, des te makkelijker het is voor je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Er is mij tijdens een voedselcursus verteld dat je per 30 kilo lichaamsgewicht 1 liter water mag drinken per dag. Dit lijkt me erg logisch, want wanneer je meer 

Voldoende water drinken

lichaam hebt, heb je natuurlijk ook meer water nodig. Nu vinden veel mensen water drinken lastig. Probeer het water dan af te wisselen met thee of bijvoorbeeld spa rood.

Nog steeds geen goed werkend immuunsysteem?

Heb je al deze tips toegepast en merk je nog steeds dat je immuunsysteem een boost kan gebruiken? Is je weerstand niet sterk genoeg? Wellicht is er onderliggend nog een probleem wat je zelf niet opgelost krijgt. Mocht dit het geval zijn denk er dan eens aan om hierbij hulp te zoeken. Ik als energetisch therapeut kan jouw daarbij helpen. De behandelingen die ik toepas sluiten hier perfect bij aan. Dit komt doordat het lichaam wordt ondersteund, zodat het lichaam zelf beter kan/gaat functioneren. Door het milieu aan de binnenkant van het lichaam te verbeteren, maak je jezelf weerbaarder en verbeterd je immuunsysteem. Meer weten? Neem gauw contact met me op.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin