Home » Blog » Tips voor een betere Lifestyle » Tips voor een betere energiebalans
Tip voor een beter energie balans

Tips voor een betere energiebalans

door | 10 nov, 2020 | Tips voor een betere Lifestyle

Beste lezers, in deze blog  geef ik wat tips voor een betere energie balans. Voel jij je uitgeput, futloos, vermoeid en heb je maar weinig energie? Kortom, heb jij er even helemaal de kracht niet meer voor? Gebruik deze tips om je binnen no-time weer helemaal op en top fit te voelen! Stress, vitaminetekort of een schommelende bloedsuikerspiegel, zo maar een aantal oorzaken van vermoeidheid en een gebrek aan energie. Ik geef je 10 tips om vermoeidheid te verminderen en weer meer energie te krijgen! Heb jij last van langdurige vermoeidheid? Wellicht is er dan meer aan de hand en is het wellicht handig om dit samen met een therapeut of arts aan te pakken. Probeer in eerste instantie deze tips. Mocht dit niet helpen dan zijn er natuurlijk altijd nog alternatieven die je weer in balans kunnen brengen.

Tips voor een beter energie balans nummer 1: Beweeg!

Wanneer je geen energie hebt moet je hier waarschijnlijk niet aan denken, aangezien de energie voorraad al ver leeg is, maar bewegen zorgt juist voor energie. Probeer je dag te beginnen met aantal minuten ochtendgymnastiek, pak de fiets in plaats van de auto en ga eens een rondje wandelen tijdens je lunchpauze. Je lichaam maakt tijdens het sporten en bewegen het stofje endorfine aan, waardoor je je energiek en positief voelt. Dit gevoel zorgt ervoor dat je meer aan kunt en gemotiveerd raakt om energieker te worden.

Tips voor een beter energie balans nummer 2: Sla je ontbijt niet over

Verlaat jij ‘s ochtends in alle haast het huis en vergeet je te ontbijten? Niet doen! Het ontbijt zorgt voor de brandstoffen die je lichaam nodig heeft om de dag energiek te beginnen. Wanneer we in de ochtend beginnen met eten wordt ons verteringsstelsel in gang gezet. Dit verteringsstelsel zorgt deels ook voor de aanmaak van energie. Als je niet veel tijd hebt kun je ook kiezen voor een banaan of een eiwitshake, makkelijk mee te nemen en een goede energiebron. Pak ook halverwege de ochtend een goede snack om je energie op pijl te houden.

Tips voor een beter energie balans nummer 3: Drink water

Drink gedurende de dag voldoende water. Wanneer je te weinig water drinkt droog je uit, wordt je sneller moe en kun je je moeilijker concentreren. Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt en drink minstens een liter per dag. Mij hebben ze altijd verteld dat je per 30 kilo lichaamsgewicht een liter water moet drinken. Maar als je tussen het minimum van 1 liter en het maximum van 1 liter per 30 kilo lichaamsgewicht zit dan is dit waarschijnlijk genoeg om energiek je dag door te komen.

Tips voor een beter energie balans nummer 4: Slaap voldoende, niet te weinig en niet te veel

Ga op tijd naar bed en pak voldoende slaap. Hoe verleidelijk het ook is om nog even je Facebook, Instagram of Pinterest te checken, laat die telefoon eens liggen. Het blauwe licht van het scherm houdt je namelijk uit je slaap. Heb je moeite met in slaap te vallen? Zet dan de blauw filter op je telefoon aan. Hierdoor kost het je ogen minder energie om alle prikkels te verwerken en is het makkelijker om in slaap te vallen.

Een keertje uitslapen kan natuurlijk heerlijk zijn, maar probeer dit niet structureel te doen. Je lichaam werkt het beste bij een regelmatig slaappatroon. Sta, dus ook in het weekend, op tijd weer op. Heb je er overdag tijd voor, dan kan een powernap van ongeveer 20 tot 30 minuten (niet te lang) voor een energieboost zorgen.

Slaap je slecht? Wellicht kan deze oefening je helpen.

Tips voor een beter energie balans nummer 5: Geen koffie

Koffie is natuurlijk extra verleidelijk als je moe bent, om even die oppepper te krijgen. Cafe鮦e verstoort echter de natuurlijke signalen van je lichaam. Het kan je slaap verstoren, waardoor je wakker wordt en weer meer behoefte hebt aan nog meer koffie. Daarbij is het ook nog zo dat koffie het lichaam uitdroogt en dit zorgt er dan weer voor zoals bij tip 3 vermeld dat het lichaam sneller moe wordt. Neem daarom liever een heerlijke kop (kruiden)thee. Kun je echt niet zonder koffie? Beperk het dan tot 2 kopjes per dag.

Tips voor een beter energie balans nummer  6: Breng zon in je leven

Zonlicht maakt serotonine in je lichaam aan. Een tekort hieraan kan je moe en futloos laten voelen. Daarom hebben veel mensen tijdens de herfst en winter last van een winterdip en kun je je tijdens deze donkere dagen meer vermoeid voelen. Geen tijd voor een last-minute naar de zon? Vitamine D ondersteunt de aanmaak van serotonine. Extra inname van vitamine D door een vitaminesupplement wordt dan ook aangeraden, zeker in de herfst en winter.

Tips voor een beter energie balans nummer 7: Vitamine B12 & IJzer

Je voelt je vermoeid en kunt je moeilijk concentreren. Grote kans dat je een vitamine B12 tekort hebt. Vitamine B12 is een belangrijke vitamine welke vermoeidheid helpt te verminderen. Ervaar jij dit ook dan is het wellicht handig om een B12 supplement te gaan slikken.

Een vermoeid gevoel kan ook komen door een ijzertekort. IJzer is nodig om hemoglobine aan te maken, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. IJzer ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de energievoorziening van je lichaam. IJzer komt voor in dierlijke producten zoals vlees. Een ijzertekort kun je aanvullen met een ijzer supplement.

Tips voor een beter energie balans nummer 8: Weg met afvalstoffen

Heb jij last van een onregelmatige stoelgang? Ook dit kan tot vermoeidheid leiden. Je lichaam moet schadelijke stoffen afvoeren. Als je lichaam niet in balans is, bijvoorbeeld door vitaminetekorten, stress, emoties of te veel gedachten, dan kan je lichaam de afvalstoffen niet goed afvoeren. Het lichaam slaat deze stoffen dan op en dit kan leiden tot onder andere een vermoeid gevoel. Zorg dus dat je gezond eet en genoeg vitamines binnen krijgt.

Tips voor een beter energie balans nummer 9: Geen suiker

Als je vermoeid bent en geen energie hebt, kan het voelen alsof je lichaam suiker nodig heeft. En ja, soms kan dit ook voor een (tijdelijke) energieboost zorgen. Helaas is dit maar van korte duur. Het is beter om te kiezen voor goede vetten. Dit is beter voor je lichaam en je blijft er langer energiek door. Noten, avocado, zalm en kokosolie bevatten bijvoorbeeld goede vetten die het lichaam weer meer energie geven.

 Tips voor een beter energie balans nummer 10: Relax!

Stress kan behoorlijk energie vreten. Probeer je hoofd eens leeg te maken. Dit doet ieder op zijn eigen manier. Heb je veel aan je hoofd? Probeer het eens uit te schrijven en maak een takenlijst. Je kunt het dan uit je hoofd zetten zonder bang te zijn het te vergeten. Veel mensen vinden ontspanning door te mediteren. Ga eens rechtop zitten, sluit je ogen en adem diep in en uit. Focus je op je ademhaling en vergeet even alles om je heen. Andere relaxen juist door te gaan sporten of een andere activiteit uit te voeren waar ze helemaal in op kunnen gaan. Dus vind jouw eigen manier om even helemaal zen te worden!

Hulp nodig bij ontspannen? Probeer deze oefening dan eens.

Mocht je na het lezen van deze tips denken ik kan hier wel wat hulp bij gebruiken? Meld je dan aan voor een vrijblijvend intakegesprek zodat we samen kunnen kijken waar je tegen aanloopt en hoe we hier het beste mee aan de slag kunnen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin