Home » Blog » Bewuste Informatie » Is natuurgeneeskunde wel zo alternatief?
Natuurgeneeskundige therapie wat hoe en waarom

Is natuurgeneeskunde wel zo alternatief?

door | 10 nov, 2020 | Bewuste Informatie

Beste Lezers, in deze blog vertel ik meer over de alternatieve therapie: natuurgeneeskunde. Om de zoveel tijd horen we in de media over “alternatieve geneeskunde”. Onder alternatieve geneeskunde vallen veel verschillende behandelmethoden. Ook natuurgeneeskunde valt bijvoorbeeld onder deze term. Veel mensen schieten al in de weerstand als ze alternatieve geneeskunde of natuurgeneeskunde horen. Maar wat is “natuurgeneeskunde” nu eigenlijk en is dit wel zo alternatief als vele van ons denken?

Wat is deze alternatieve therapie: natuurgeneeskunde?

Een natuurgeneeskundig therapeut behandelt door middel van het zelf-genezend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Elk levend wezen bevat dit zelfhelende vermogen. Sterker nog, zonder dit zelfhelende vermogen zouden we niet kunnen overleven, aangezien we dan niet zouden kunnen herstellen van letsel. Bijvoorbeeld een moeder die een kind heeft gebaard zou dan niet kunnen herstellen van de bevalling. Zonder zelfhelend vermogen zijn we dus niks.

In het voorbeeld van de bevalling gaat het lichaam na de bevalling hard aan het werk om alles weer te herstellen wat beschadigd is geraakt tijdens de bevalling. Zou dit nou niet gebeuren dan denk ik dat er heel veel vrouwen toch wel een keer extra zouden nadenken voordat ze aan kinderen beginnen.

Gelukkig heeft de natuur het zo geregeld dat ons lichaam van heel veel verschillende dingen kan herstellen. De natuur neigt altijd naar gezondheid en doet iedere dag ontzettend hard zijn best om ons zo vitaal mogelijk te houden.

Soorten natuurgeneeskunde:

In de natuurgeneeskunde wordt met behulp van natuurlijke methodes het systeem gestimuleerd en ondersteund, om het lichaam in de meest optimale staat te brengen en het behouden van de gezondheid. Hiervoor zijn diverse behandelmethodes mogelijk zoals:

Voedingsadviezen
Lifestyle adviezen
Kruidengeneeskunde (fytotherapie en gemmotherapie)
Celzouten
Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Energetische therapie
Etc.

Ontstaan natuurgeneeskunde:

Hippocrates (Griekse arts, 460-370 v.Chr.) is de grondlegger van de natuurgeneeskunde. In de medische wereld wordt nog steeds de eed van Hippocrates afgelegd. De uitgangspunten van Hippocrates gelden nog altijd voor de natuurgeneeskunde:

Primum non nocere (nooit schaden, minimale interventie).
Vis medicatrix naturae (de natuur geneest zichzelf, physis – het zelfgenezend vermogen).
Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen verantwoordelijkheden.
De mens als individu staat onder invloed van de omgeving (holistisch denken).
Het beroepsgeheim en respect voor het leven.
De elementen leer (de 4 elementen: aarde, water, lucht en vuur)(Balans)

Het kernwoord is “balans”. Als iemand niet zo lekker in zijn vel zit, is een veel gebruikte uitspraak “Ik ben een beetje uit balans.” Uitgangspunt in de natuurgeneeskunde is dat iemand uit balans raakt als er geen relatief evenwicht meer bestaat tussen de verschillende elementen.

Holistische visie:

In de natuurgeneeskunde wordt holistisch gekeken. Dat betekent dat de klacht in zijn totaliteit wordt bekeken; fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Bewustwording is een belangrijk onderdeel: wat draagt bij aan mijn gezondheid en wat niet? Ieder mens is uniek en het antwoord op deze vraag zal dan ook voor iedereen verschillend zijn.

Begrippen veranderen met de tijd. Wat nu onder alternatief valt, kan straks wel onder regulier vallen. Neem mindfulness. Wist je dat veel ziekenhuizen tegenwoordig mindfulness-trainingen inzetten om patiënten te helpen om om te gaan met hun ziekte? Er zijn door de jaren heen heel veel onderzoeken gedaan naar mindfulness en het valt inmiddels niet meer zo zeer onder “alternatief”.

Ik zou het mooi vinden als “regulier” en “alternatief” elkaar vaker zouden vinden, meer zouden samenwerken en het welzijn van de mens voorop stellen. Uiteindelijk is het doel van beide dat de klachten afnemen/weggaan.

Wil jij nou weten wat “alternatieve therapie” voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek met mij. Dan kan ik je nog beter uitleggen hoe dat ik naar het lichaam kijk en hoe dat eventuele klachten verholpen kunnen worden.

Over mijn Blogs

Ik probeer hier iedere maand een nieuwe blog te plaatsen. De thema’s van de blogs zijn:

-Onderwerpen waar ik zelf mee bezig ben.
-Onderwerpen die ik interessant vindt.
-Onderwerpen die ik graag met iedereen deel.
-Zelfhulpoefeningen.

Veel lees plezier gewenst!

Gerelateerde artikelen

Hormonale Disbalans

Hormonale Disbalans

In deze blog vertel ik wat hormonale disbalans is, welke klachten dit veroorzaakt en wie hier het vaakst last van heeft. Ook vertel ik in welk stadium van het leven deze klachten zich het vaakst voordoen en wat je hier eventueel aan kunt doen. Meer weten? Lees gauw verder!

Lees meer
Bewustwording, Deel: 3

Bewustwording, Deel: 3

Deze blog is het laatste deel van het thema bewustwording. Heb je de andere twee nog niet gelezen dan is het wellicht handig om hier aan te beginnen. In dit deel gaat het voornamelijk over het handelen na de bewustwording. Meer weten? Lees gauw verder!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin