Home » Bewust-Leven-Hub » Informatie » Blootstelling aan 5G
Informatie 5g straling op het lichaam

Blootstelling aan 5G

door | 10 nov, 2020 | Informatie

Beste Lezers, deze blog gaat over 5G en wat voor impact dit kan hebben op het lichaam. Deze blog is niet door mijzelf geschreven, maar ik vond het wel het delen waard. 5G is van een andere orde dan zijn voorgangers. 5G maakt gebruik van zeer korte golven met zeer hoge snelheid. In de bandbreedte zijn deze tussen 30 en 300 GHz, waarvan gezondheidseffecten op ogen, hart en immuunsysteem bekend zijn. Er zijn mogelijk ook verbanden met antibioticaresistentie en planten absorberen deze golflengtes. De effecten van de 5G-frequenties op de menselijke huid zullen tot twee mm kunnen doordringen. In het geval van transpiratie baart dit zorgen aangezien de zweetklier als microantenne functioneert.

Studies over 5G:

In een in januari werd er een studie gepubliceerd naar het effect van elektromagnetische straling op bijen. Uit deze studie blijkt dat deze insecten zeer gevoelig zijn voor 5G-straling. Onderzoekers concludeerden dat: naarmate de trillingsfrequentie van elektromagnetische straling hoger werd, zoals bij 5G, bijen exponentieel meer trilling opnamen ten opzichte van de lagere elektromagnetische frequenties. Een verschuiving van lage naar hogere frequenties van tien procent zou de absorptie met een factor drie verhogen. Dat is schadelijk voor de bij en uiteindelijk ook voor zijn leefomgeving.

Verschillen tussen 5G en andere straling:

Ten eerste is de zeer hoge snelheid die bereikt kan worden door gebruik van de millimeter- en sub-millimeterfrequenties tot 100 GHz een groot verschil. De snelheid kan daarmee tot 10 Gbits per seconde oplopen. De opslagcapaciteit van data wordt ook veel groter met 5G.

Door de kleinere golflengte van 5G zijn er wel op korte afstand van elkaar veel meer antennes nodig. Deze antennes word bijvoorbeeld op slimme straatlantaarnpalen, een oplaadpunt voor de elektrische auto, een zonnepaneel geplaatst. Door de benodigde 700.000 antennes in Nederland, en satellieten die sub-millimeterfrequenties vanuit de ruimte zenden. Hierdoor ontstaat een dicht netwerk met een vrijwel volledig bereik, ook in de atmosfeerlagen. De toepassingsmogelijkheden voor individuele gebruikers zijn zeer beperkt, maar gigantisch voor overheden en bedrijven. Denk aan de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto, robotica, kunstmatige intelligentie, en smart-cities waar allerlei gebeurtenissen via de antennes bekeken en aangestuurd kunnen worden en waar personen met gerichte bundels gevolgd kunnen worden.

Het grote verschil met de vorige generaties is dat niets en niemand zich aan 5G zal kunnen onttrekken. Door het gesloten netwerk. Verschillende steden in de wereld hebben al aangegeven niet mee te zullen doen met de uitrol van 5G in hun gemeente.

Invloed/impact 5G op de mens:

Dat elektromagnetische frequenties van de laatste 50 jaar schadelijk kunnen zijn, is alom bekend. Het Europese Parlement heeft er jaren geleden al richtlijnen over opgesteld. Vooral jonge mensen lopen risico. Geschat wordt dat tien procent van de bevolking elektrisch hypersensitief is, met ‘niet-specifieke’ klachten zoals huidsensaties, moeheid, slaapstoornissen, cognitieve problemen, hartkloppingen en spijsverteringsklachten. Van deze groep heeft 30 procent ernstige klachten.

Er zijn niet alleen thermische maar ook tal van niet-thermische schadelijke, mogelijk carcinogene effecten. In een recente studie van het Ramazzini Instituut werden Sprague-Dawley ratten levenslang blootgesteld aan mobiele telefoonfrequenties. Deze frequenties zijn representatief voor de omgevingsemissie van een 1,8 GHz zender. Onder deze ratten was sprake van een significante toename van het zeldzame hart-schwannoom en een niet-significante toename van maligne gliomen in de hersenen. Dat bevestigt eerder onderzoek met betrekking tot tumoren bij mensen die mobiele telefoons gebruiken.

Schwanncellen zijn belangrijke zenuwcellen van het perifere zenuwstelsel. Ze maken myeline aan (beschermlaag rond zenuwvezels) en komen ook voor in allerlei weefsels zoals hart, ogen, maag, mediastinum en hormoonklieren. Ook het immuunsysteem reageert op elektromagnetische velden, waarbij immuunsysteem-cellen van het aangeboren en verworven immuunsysteem zowel gestimuleerd als geremd kunnen worden.

De (sub)millimetergolflengte van 5G doordringt niet gemakkelijk bouwmaterialen maar wel de menselijke huid, en kan opgenomen worden in regen en in planten. Ook bacteriën kunnen beïnvloed worden door 5G-frequenties, aangezien zij op deze golflengte met elkaar communiceren, met als mogelijk gevolg antibioticaresistentie.

Impact 5G op de huid:

De menselijk huid bestaat uit de epidermis met een aantal cellagen. Deze lagen zijn: de dermis met losmazig bindweefsel en daaronder de hypodermis met vetcellen en bloedvaten die in de dermis doorlopen. Recent is het losmazige bindweefsel als ‘nieuw orgaan’ herontdekt. Dit losmazig bindweefsel heeft een paar essentiële processen met betrekking tot gezondheid en ziekte. In dit zeer waterrijke weefsel, dat onder andere proteoglycanen met een negatieve lading bevat, bevinden zich zweetklieren die met hun afvoergang door de epidermis naar buiten treden.

Het aantal menselijke exocriene zweetklieren, varieert tussen twee en vier miljoen. De hoogste dichtheid van deze klieren bevind zich op de  handpalmen (met name de top van de wijsvinger) en voetzolen. Vooral kinderen onder tien jaar hebben meer zweetklieren. Vrouwen hebben daarbij iets meer zweetklieren dan mannen. Ook zweetklieren hebben een enkelvoudige helixstructuur. Deze helixstructuur correspondeert met de dikte van de hoornlaag in de epidermis.

Onderzoek naar de positionering en windingen van de helixstructuren in de huid laat zien dat deze als antenne kunnen functioneren voor elektromagnetische straling.  Deze antenne slaat deze trillingen op en geleid deze naar de zweetklieren die hitte genereren. Deze hitte wordt naar de epidermis geleid en kan daar door de aanwezige pijnreceptoren als plotselinge acute pijn worden ervaren zonder dat de hoornlaag verhit is.

Onderzoek impact 5G op planten:

Ook het effect van sub-millimeterfrequenties op planten wordt bestudeerd. Blootstelling aan uien en jong tarwegras resulteert in een dosisafhankelijke verandering van het oxidatieve metabolisme. Deze verandering zorgt voor toename van oxidatieve schade in de wortels. Wat de gevolgen zijn voor de aanmaak van voedingsstoffen en voor de algemene gezondheid van planten en bomen is niet onderzocht.

Bovenstaande onderzoeksresultaten zouden tot grote terughoudendheid bij overheid en politici moeten leiden. Echter, een oproep aan de Europese Commissie in 2017 en 2018, tot het instellen van een moratorium op 5G (dat wil zeggen een voorlopige opschorting van de uitvoering van de wettelijke regeling ervan). Vanwege het gebrek aan onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid, is afgewezen. Hiermee is het voorzorgsprincipe waartoe overheden zich verplicht hebben, met voeten getreden. 5G en ook de eerdere generaties voor telecommunicatie zijn van ‘bovenaf’ aangejaagd, dus door overheid en politici, bedrijven, wetenschap en media.

Beste lezers, ik hoop dat jullie dit een interessant artikel vonden. Ik heb deze blog niet zelf geschreven, maar ik vond dit wel het delen waard. Zodat iedereen een welgevormde mening hierover kan vormen.

Wil je meer van dit soort artikelen/blog lezen? Klik dan hier.
Mocht je meer informatie willen hebben over de invloed van straling op je slaap. Klik dan hier.

Gerelateerde artikelen

4 Reacties

  1. Irene van Rooijen

    Heel interessant. Graag zou ik de bronnen willen weten van wat je schrijft, met name de studie over bijen.

    Reageer
  2. Ruben Oosterbosch

    Hoi Irene,

    Fijn om te horen dat je het een interessant artikel vond.
    Helaas, is het al een tijd geleden dat ik dit artikel geschreven heb en ik weet niet meer precies welke bronnen ik hiervoor gebruikt heb.
    Vind je deze stof interessant dan raad ik het boek: The invisible Rainbow, ten zeerste aan om te lezen.
    Dit boek gaat over elektriciteit, elektromagnetische straling en de invloed hiervan op ons lichaam.
    Ook worden dieren zoals bijen en vogels meegenomen in dit boek.

    Veel lees plezier gewenst.

    Reageer
    • Ruben Oosterbosch

      Kijk dat is nou nog eens fijn. Dankjewel Vincent!

      Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin