Home » Blog » Informatie » Hormonale Disbalans
Hormonen Onbalans klachten herkennen

Hormonale Disbalans

door | 9 nov, 2020 | Informatie

Hallo allemaal,

Het is weer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Deze week gaat de blog over balans. Dit is een thema wat goed bij mijn behandelingen past. Ook hoort het thema balans bij het onderwerp van deze blog. Ik ga het namelijk in deze blog hebben over hormonale disbalans. Hormonale disbalans is een veel voorkomend probleem. Over het algemeen hebben vrouwen hier vaker last van dan mannen, maar dit komt ook wel eens bij mannen voor.

Oorzaken:

Hormonale disbalans kan ontstaan door verschillende oorzaken. Als je even op het internet zoekt krijg je lijsten vol met oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn: Leverproblemen, stress (chronisch), slechte voeding, slaap tekort, spijsverteringsproblemen, medicatie en verschillende soorten ziektes. Deze oorzaken verhogen de stress/spanning in en op het lichaam. Deze spanning kan dan weer leiden tot een hormonale disbalans.

Mannen vs Vrouwen:

Waarom hebben vrouwen nu meer last van deze klachten dan mannen? Dit komt doordat: vrouwen tijdens het leven meerdere periode doorlopen waarbij de hormonale balans gaat schommelen. Deze periode zijn:

– De puberteit
– De menstruatie
– De Zwangerschap
– De Menopauze

Wanneer de hormonale balans verstoord wordt door de oorzaken die bovenaan genoemd zijn en men zit in een periode van hormonale schommeling dan zal dit elkaar versterken. Dit kan uiteindelijk leiden tot klachten.

De klachten die ontstaan bij elke periode zijn vaak het zelfde. In de praktijk zie je bijvoorbeeld vaak dat bij de menstruatie migraine, hoofdpijn, gevoelige borsten of een pijnlijke menstruatie opspeelt. Dit zijn natuurlijk niet alle klachten. Ik heb hier ook weer de meest voorkomende klachten genomen. Bij de Menopauze zie je vaak hevige frequente opvliegers, verandering van eetlust en slaapproblemen.

De klachten bij mannen zijn bijvoorbeeld: vermindering van spiermassa en libido, extra borstvorming, gevoeligere borsten en erectieproblemen.

Wat kan je hier aan doen?

Hoe kunnen we deze problemen en oorzaken nou aanpakken? Dit kun je op verschillende manieren doen. Ten eerste is het belangrijk om een goede lifestyle te ontwikkelen met voldoende rust, slaap en een goede voeding. Probeer zo min mogelijk medicijnen te gebruiken. Vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan en hierin kunnen we wel een steuntje in de rug gebruiken.

Dit steuntje kan bijvoorbeeld een energetische (Jin Shin Jyutsu) behandeling zijn. Deze behandeling zorgt ervoor dat je van binnen uit op gaat ruimen. Dit opruimen zorgt ervoor dat de spanningen/stress in het lichaam verminderen. Wanneer het lichaam minder spanning ervaart komt het lichaam makkelijker weer in “balans”. Dit ondersteunt dan ook het herstel van de hormonale disbalans.

Nu haal je de periode van hormonale schommelingen niet weg. Hier kun je natuurlijk ook niks aan doen. Doordat er minder spanning op het lichaam staat is het voor het lichaam makkelijker om de natuurlijke hormonale disbalans te herstellen en daardoor ervaar je minder of geen klachten.

Wil je meer basis informatie over hormonen? Klik dan hier.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin