Home » Blog » Informatie » Tensegrity/Compensatiehouding
Compensatie Houding Lichaam

Tensegrity/Compensatiehouding

door | 10 nov, 2020 | Informatie

Beste lezers, Vandaag wil ik het hebben over Tensegrity, oftewel de compensatiehouding van het lichaam. Tensegrity verwijst naar de integriteit van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. Dat wil zeggen dat als er ergens spanning op deze structuur komt te staan, dan zal de hele structuur gaan meebewegen om de spanningen evenredig te verdelen. (zie de afbeelding boven). Wanneer je Tensegrity als woord in tweeën hakt, dan krijg je het woord Tense (druk) en (structural) Integrity .

Tensegrity oftewel de compensatiehoudig van het lichaam:

De structuur (de stokken), wordt in stand gehouden door de trek- en drukbelastingen van de kabels (de elastieken). Het principe van tensegrity is goed toe te passen op ons lichaam. Ons lichaam is niet opgebouwd uit losse onderdelen. We hebben niet een losse arm, een losse elleboog, enzovoort. Onze botten kun je vergelijken met de stokken uit de afbeelding. Onze spieren en pezen kun je vergelijken met de elastieken.

Er is altijd evenwicht tussen druk- en trekkrachten. Door het tensegrity oftewel de compensatiehoudig kan het menselijk lichaam zich aanpassen aan bewegingen en kan het schokken absorberen. Druk of trek op een lichaamsdeel geeft via de fascie (het bindweefsel) een aanpassing aan het gehele lichaam. In plaats dat er een grote vervorming optreedt lokaal, zal er over alle delen van het lichaam een kleine vervorming komen.

Ontstaan klachten:

Wanneer ergens in het lichaam de spanning verhoogd wordt zal het lichaam gaan compenseren om hier zo goed mogelijk mee uit de voeten te kunnen. Dit zorgt ervoor dat de spanning evenredig verdeeld wordt in het lichaam. De spieren die de druk opvangen (die aan het compenseren zijn) zullen dan wel meer op spanning staan dan normaal.

Dit systeem zorgt ervoor dat er niet op één plaats veel meer spanning staat dan op de rest van het lichaam. Echter zorgt dit er ook voor dat chronische klachten in stand gehouden worden wanneer er alleen lokaal (op de plaats waar het pijn doet) behandeld wordt.

Wanneer je de oorzaak van de spanning niet weghaalt zal de klacht blijven bestaan. Je bent dan aan het werk in de adaptie (oftewel de compensatie houding van het lichaam) en dit kan niet voor verbetering zorgen aangezien je de oorzaak van de spanning niet oplost. Het kan zijn dat de pijn van de klacht minder wordt of dat de klacht zelfs verspringt. Het lichaam blijft compenseren aangezien de spanning aanwezig blijft. Dit zorgt ervoor dat je hier blijvend last van hebt.

Wil je weten hoe je de oorzaak van de klachten aan kunt pakken? Neem dan contact met mij op zodat we samen een vrijblijvend intakegesprek in kunnen plannen om er achter te komen welke klachten aanwezig zijn en hoe deze te behandelen zijn.

Afspraak maken voor een intakegesprek? Dat kan hier.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin