Home » Blog » Informatie » Wat zegt het tijdstip dat ik ‘s nachts wakker wordt?
Wat zegt het tijdstip dat ik 's nachts wakker wordt

Wat zegt het tijdstip dat ik ‘s nachts wakker wordt?

door | 30 jan, 2023 | Informatie, Slapen

‘s Nachts wakker worden gebeurt ons allemaal wel eens. Je moet naar de wc, schrikt wakker van een geluid of je hebt misschien koffie of alcohol gedronken. Gebeurt dit eens in de zoveel tijd dan wil dit niet echt iets zeggen. Wanneer je regelmatig wakker wordt ‘s nachts dan wil het lichaam je waarschijnlijk wel iets vertellen. Er zit dan onrust in je systeem die op geen ander moment van de dag gehoord wordt. Wat zegt het tijdstip dat ik ‘s nachts wakker word? Het moment dat je ‘s nachts wakker wordt wil dan ook wat zeggen over de thema’s die voor jou als persoon spelen. Word jij dus altijd rond een bepaalde periode wakker, luister dan alsjeblieft naar je lichaam. Weet jij nou niet wat dit lichaam jou wil vertellen? Mooi, daar is deze blog dan ook voor geschreven.

We worden allemaal wel eens ‘s nachts wakker. Wanneer we het over de nacht hebben dan wordt er gesproken over de periode die begint om twaalf uur ‘s avonds en eindigt om zes uur ‘s ochtends. Er zijn dus ongeveer zes momenten in die tijdsperiode. Rond ieder uur of periode van twee uur zijn er bepaalde lichaamsfuncties actief. Wordt jij dan telkens rond deze periodes wakker, wordt dan bewust van deze thema’s en doe er wat mee. Hoogstwaarschijnlijk slaap je daarna weer beter.

 

Waarom wordt ik altijd rond deze tijd ‘s nachts wakker? 

Wat zegt het tijdstip dat ik ‘s nachts wakker wordt. De reden dat we wakker worden rond een bepaalde tijd heeft te doen met onze organen. De Chinese hebben hiervoor iets ontwikkeld zodat je aan de hand van een schema af kunt lezen welk orgaan rond welke tijd het meest actief is. De Chinese noemen dit dan ook de orgaan klok. In dit schema staat beschreven waar de organen voor staan en wat dit je wilt zeggen mocht je rond die tijd wakker worden. Vaak is er dan een onbalans in jouw
energie(banen). Deze energiebanen worden ook wel de meridianen genoemd, en een specifieke energiebaan is weer verbonden met een bepaald orgaan.

Chinese Orgaanklok

Ieder orgaan heeft twee uur per dag waarin het orgaan het meest actief is en dat deze desbetreffende energiebaan de hoofdenergie in het lichaam wordt. Voor de galblaas is dit de periode van 01:00 tot 03:00. Voor de lever is dit de periode van 03:00 tot 05:00 en voor de longen is dit de periode van 05:00 tot 07:00. Wordt je ergens in deze tijdsblokken wakker kijk dan naar de functie van dit desbetreffende orgaan.

Japans vs Chinees

Er is een dilemma. De Japanners hebben ook zo’n schema gemaakt. Vanuit de Jin Shin Jyutsu wordt dit de “geïndividualiseerde” Lichaamsfunctie-Energie genoemd. In dit schema heeft ook ieder orgaan een bepaalde tijd en ook de Japanners werken met blokken van twee uur. Alleen vanuit hun visie heeft de galblaas de periode van 24:00 tot 02:00, de lever de periode van 02:00 tot 04:00 en de longen de periode van 04:00 tot 06:00. Dit is een verschuiving van één uur.

De periodes zijn gelukkig wel ongeveer gelijk. Door dieper op de organen in te gaan kun je erachter komen wat de periode waarin jij telkens wakker wordt ‘s nachts over jou vertelt. Je komt erachter welke thema’s er spelen en als je hier bewust van bent kun je dit veranderen.

Thema’s van de galblaas:

De biologische functie van de galblaas is voornamelijk het opslaan en indikken van gal. Deze galblaas wordt als reservoir gezien voor de gal. Wanneer je er in de spijsvertering gal nodig is wordt deze hieruit onttrokken.

De energetische functie van de galblaas heeft veel te doen met vitaliteit en spierkracht. Dit wordt gedacht omdat de galblaas het vermogen heeft te kunnen samenwerken met de lever in het ontgiftingstraject van het lichaam. Wanner er onbalans is in de galblaas-energie dan kunnen er klachten ontstaan met de thema’s: onzekerheid, verlegen, snel bang zijn, hartkloppingen, snel zweten, regelmatig wakker worden, licht slapen en moeite hebben om weer verder te slapen.

Galblaas

 Thema’s van de lever:

De lever is een echte multi-tasker als orgaan. De lever heeft namelijk meerdere functies die erg belangrijk voor het lichaam zijn. De biologische functies van de lever zijn: het aanmaken van gal (om vet eten te verteren), het omzetten van suikers die niet direct gebruikt worden, het omzetten van aminozuren naar andere eiwitten die nodig zijn in het lichaam, het omzetten van verzadigde vetzuren naar onverzadigde vetzuren, het ontgiften en schoonmaken van ons lichaam (denk aan alcohol of medicatie gebruik), en tijdelijke opslag van vetten aminozuren vitamines en mineralen.

Energetisch gezien heeft de lever ook een belangrijke functie/thema, namelijk: de lever zorgt ervoor dat de energie soepel door ons lichaam kan stromen.
Is er een blokkade in de lever-energie dan kan dit voor druk op de borst, 

Lever

depressie, frustraties en boosheid zorgen. Wordt je altijd rond de tijd van de lever-energie wakker, dan is de lever waarschijnlijk te hard aan het werken. Er moet te veel opgeruimd/ontgift worden. Waarschijnlijk is er dan onverwerkte boosheid of frustratie aanwezig.

Thema’s van de longen: 

De biologische functie van de longen is simpel, maar wel erg belangrijk. De longen zorgen ervoor dat ons bloed verzadigd wordt met zuurstof en de longen onttrekken de koolstofdioxide uit ons bloed. Zonder zuurstof kan ons lichaam niet functioneren. Voor bijna elk verbrandingsproces in het lichaam is bijvoorbeeld zuurstof nodig.

Wanneer je energetisch naar de longen kijkt is dit ook een super belangrijk orgaan. Dit komt omdat wanneer we inademen we energie 

Longen

in ons lichaam aanvoeren en wanneer we uit ademen we energie afvoeren. Zie de ademhaling als geven en nemen. Is de uitademing langer dan je inademing dan geef je waarschijnlijk meer dan dat je neemt. Je bent dan constant in onbalans. De thema’s die bij de longen horen zijn: inspiratie aan je leven geven, vrijheid en het leven vorm geven zoals jij het wilt. Verdriet wordt ook de negatieve emotie van de longen gezien. Wordt jij regelmatig wakker rond de tijd van de long energie, dan is er waarschijnlijk nog bewust of onbewust onverwerkt verdriet.

Wat kun je met deze informatie?

Wat zegt het tijdstip dat ik ‘s nachts wakker wordt? Nu we alle thema’s besproken hebben kun je hier zelf mee aan de slag gaan. Af en toe is het wel lastig om dit naar jezelf te reflecteren aangezien we zelf ook blinde vlekken hebben, en er wellicht situaties zijn waarvan jij je niet bewust bent dat die nog meespelen. Wellicht is het dan handig om op een andere manier met je slaapprobleem om te gaan. Als energetisch therapeut kan ik je hier mee helpen. Ik heb me gespecialiseerd in het behandelen van slapeloosheid en andere slaapproblematiek. Mocht je een stok achter de deur nodig hebben, neem dan gauw contact met mij op zodat we samen eens naar het probleem kunnen kijken.

Meer weten over dit thema? Lees dan deze blog.

Gerelateerde artikelen

Hormonale Disbalans

Hormonale Disbalans

In deze blog vertel ik wat hormonale disbalans is, welke klachten dit veroorzaakt en wie hier het vaakst last van heeft. Ook vertel ik in welk stadium van het leven deze klachten zich het vaakst voordoen en wat je hier eventueel aan kunt doen. Meer weten? Lees gauw verder!

lees verder
Vastgeroeste Patronen

Vastgeroeste Patronen

In deze blog vertel ik over het thema vastgeroeste patronen. Dit zijn patronen waar we vaak niet bewust van zijn maar ervoor zorgen dat we het moeilijk vinden om aan nieuwe dingen te beginnen. Meer weten? Lees gauw verder!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin