Home » Bewust-Leven-Hub » Slapen » Waarom wordt je ‘s nachts wakker?
Waarom wordt je 's nachts wakker

Waarom wordt je ‘s nachts wakker?

door | 9 jan, 2023 | Slapen

Waarom wordt je ‘s nachts wakker? Vannacht werd ik wakker om half vier. Ik was ‘s avonds nog gaan sporten en had tijdens mijn training flink water gedronken. Toen ik thuis kwam heb ik nog een halve liter thee gedronken en toen ik heerlijk lag te dromen werd ik wakker gemaakt omdat mijn blaas op springen stond. Na mijn toiletbezoek ging ik weer in bed liggen en viel ik ook direct weer in slaap. Iedereen heeft dit wel vast wel eens mogen ervaren. Het lichaam geeft een signaal af dat je naar de wc moet en je bent direct alert. Ik ben van mening dat je eigenlijk de hele nacht door zou moeten kunnen slapen, alleen wanneer er een liter vocht in je blaas zit is het natuurlijk wel handig dat je deze even in de tussentijd kunt legen. 

Bovenstaande komt bij mij niet vaak voor: ik ben van oorsprong dan ook een goede slaper. Zelden wordt ik ‘s nachts wakker en zoals ik hierboven ook al zei, mits er geen uitzonderingen zijn zoals teveel vocht in je blaas, zou in theorie iedereen dit moeten kunnen volbrengen. In de praktijk blijkt toch iets heel anders. Er zijn genoeg mensen die regelmatig ‘s nachts wakker worden. Dit kan verschillende redenen hebben. Deze redenen heb ik hier onder opgesplitst en ga ik stap voor stap met jullie belichten.

Vaak naar de wc:

Er zijn veel mensen die, zeker naarmate dat ze ouder worden, vaker naar de wc moeten. Vaak wordt dan als oorzaak gegeven dat de blaas minder goed functioneert en dat men sneller een prikkel krijgt om naar de wc te gaan. Uit mijn ervaring is gebleken dat wanneer men beter ontspant voor het slapen gaan, dat ook de oudere mensen onder mijn cliënten minder vaak naar de wc hoeven en langer door kunnen slapen. Wanneer we ouder worden ervaren we ook steeds meer in ons 

Regelmatig naar de wc

leven. Dat is natuurlijk ook niet gek. Hoe ouder je bent des te meer levenservaring. Deze ervaring kan helaas ook voor onrust zorgen. Wanneer men al deze gebeurtenissen niet verwerkt blijven ze op onbewust niveau voor gedachten en emoties zorgen. Zorg je ervoor dat dit opgeruimd wordt, dan zal je beter slapen.

Lichte slaper:

Ook de lichte slapers hebben moeite met afschakelen. Men ligt net te slapen en er hoeft maar iets te gebeuren, zoals bijvoorbeeld het geluid van de hond of de wind, en men is weer alert. Onder de lichte slapers vallen vaak ook mensen die gedurende de nacht regelmatig naar de wc moeten. Ook bij deze mensen is leren ontspannen en afschakelen voor het slapen cruciaal om dit patroon te doorbreken.

Moeite met ontspannen:

Mensen die vanaf het begin dat ze in bed liggen moeite hebben met inslapen, zijn vaak mensen die zich niet kunnen ontspannen. Gebeurtenissen van de dag blijven voorbij komen en onsamenhangende gedachten maken je hoofd gek. Het hoofd blijft constant alert en je lichaam reageert hier weer op. Leer je het hoofd rustig te maken, dan gaat het lichaam ook makkelijker in de slaapstand staan.

Tussen 12 en 2:

Wanneer je iedere dag wakker wordt rond een dezelfde tijd dan heeft dit vaak te maken met bepaalde thema’s. Vanuit de energetische therapie die ik toepas is gebleken dat iedere twee uur een ander orgaan een oplaadmoment heeft. Daarbij heeft ieder orgaan een bepaald thema. Het orgaan wat bij de tijd 12 tot 2 hoort is de galblaas. De thema’s die bij de galblaas horen zijn: het geven en ontvangen van liefde. Afwijzing en agressie, in de zin van bitterheid en ergernis, zijn 

Hoelaat word ik wakker

hier ook belangrijk bij. Vaak heeft dit te maken met het geloof in jezelf. Je wilt graag alles onder controle hebben en de verantwoording dragen. Wordt je dus vaak wakker rond deze tijd, vraag je dan zelf eens of dit eventueel thema’s zijn die bij jou spelen.

Tussen 2 en 4:

Na het galblaas oplaadmoment is de lever aan de beurt. Ben je vaak tussen twee en vier wakker dan heeft dit vaak met de leverenergie te maken. Het volgende thema hoort hierbij: de lever zorgt er voor dat je vol in je levenskracht kunt blijven staan. Onbalans in de lever resulteert vaak in verlies van vitaliteit. Ook kan dit ervoor zorgen dat je plotselinge uitbarstingen van werklust hebt en daarna erg vermoeid bent. Ben je rond deze tijd regelmatig wakker? Vraag je jezelf dan eens of deze thema’s wellicht spelen.

Tussen 4 en 6:

Het laatste orgaan wat zijn oplaadperiode heeft tussen vier en zes is de long. De long heeft de volgende thema’s: het geven en nemen. De inademing is het nemen van energie, en de uitademing is het geven van energie. Voel eens hoe jouw ademhaling is. Is de in- of uitademing korter? Wellicht houd je de adem vast. Dit zijn allemaal signalen dat er onbewuste emotie speelt. De long-regio is dan ook de regio van de emotie. Ben jij dus rond deze tijd vaak wakker, dan speelt de emotie verdriet of zorgen een belangrijk rol.

Ben jij nu iemand die ‘s nachts wakker wordt en weet je niet waarom? Heb je nu deze blog gelezen en staat de reden van wakker worden in deze lijst en weet je niet wat je hier mee aan moet? Neem dan eens contact met mij op. Ik leg je uit waarom je zo vaak wakker wordt en wat je hier eventueel aan kunt doen. Samenwerken is vaak makkelijker dan het probleem alleen op te moeten lossen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin