Een groot gedeelte van alle mensen slaapt wel eens slecht. Als het slecht slapen eens in de zoveel tijd voorkomt is dit natuurlijk geen probleem. Als dit echter met een bepaalde regelmaat voor gaat komen, dan wordt het een klacht. In mijn ogen is een klacht niks meer dan een signaal van het lichaam dat aangeeft dat het lichaam ergens last van heeft. Luister je naar dit signaal en doe je hier wat mee, dan ga je zien dat deze klacht minder wordt of zelfs weggaat. In deze blog ga dan ook in op de vraag: Wat moet je doen als je slecht slaapt?
Met regelmaat slecht slapen is dan ook een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets speelt. Dit zorgt ervoor dat je niet goed in slaap komt of dat je telkens wakker wordt. Je kunt dan een pilletje pakken en zo de hele nacht doorslapen. Alleen wanneer je dan wakker wordt merk je dat je eigenlijk helemaal niet fit bent.
Mogelijkheden:
Ik ben van mening dat het nemen van medicatie om je slaap te verbeteren niet de oplossing is, en al zeker niet voor de lange termijn. Je kunt namelijk afhankelijk worden van deze medicatie en uiteindelijk kun je al helemaal niet meer slapen zonder een pilletje in te nemen. Dat is volgens mij niet de bedoeling.
Om er achter te komen wat je moet doen op het moment dat je slecht slaapt, is jezelf afvragen hoe jij op dit moment in het leven staat. Het is altijd makkelijker om de focus op iets buiten jezelf te leggen. Op het moment dat JOUW lichaam iets aangeeft dan zal het waarschijnlijk ook met jou te maken hebben. Leg je het dan buiten jezelf dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Luister eens naar je lichaam en naar wat het je vertelt.
Wat weerhoudt jou van lekker slapen (slapeloosheid)?
Ben je onrustig? Staat je hoofd nooit stil? Hoeft er maar iets te gebeuren en je wordt emotioneel? Ervaar je veel spanning? Doen je nek of schouders misschien wel pijn? Kan je lichaam eigenlijk wel nog ontspannen? Pik je veel geluiden van je omgeving op? Ervaar je druk op de borst? Ik kan nog wel een tijdje doorgaan op deze manier. Dit zijn allemaal factoren die eventueel invloed kunnen uitoefenen op jouw slaapkwaliteit.
Wil jij beter slapen, dan zal je de kwaliteit van jouw slaap moeten verbeteren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer ik mensen met slaapproblemen help in mijn praktijk leg ik de focus altijd op een paar thema’s/vragen die vaak voorkomen. Deze vragen zijn: kan je lichaam ontspannen, staat jouw hoofd altijd aan, zijn er nog onverwerkte emoties. Je ziet waarschijnlijk al een verbinding tussen deze thema’s.
Je lichaam zal niet kunnen ontspannen op het moment dat je hoofd altijd aan staat. Deze gedachten worden weer in stand gehouden door bewuste of onbewuste emoties. Wanneer je deze thema’s ervaart hoe verwacht je dan om goed, rustig en ontspannen te slapen? Volgens mij is dat een onmogelijk missie.
Wat kun je zelf doen om beter te slapen?
Wil je dus weer goed leren slapen, dan zal je aan de slag moeten met die drie thema’s. Dit kun je zelf proberen of je doet dit met hulp van bijvoorbeeld mij als energetisch therapeut. Op het moment dat je hier zelf mee aan de slag wil gaan, dan zijn er bepaalde oefeningen waar ik bij zweer en die ik al mijn cliënten ook mee geef.
Ik heb het dan over een ademhalingsoefening, een oefening om je emoties uit te balanceren en een visualisatie oefening om het lichaam makkelijker te leren ontspannen.
Je kunt dus twee dingen doen als je slecht slaapt: of je pakt medicatie en je duwt het probleem weg, of je start vandaag nog om aan jezelf te gaan werken.
Onderhoud:
Begin maar eens met deze boven genoemde oefeningen. Begin met de ademhalingsoefening, pak een week later de oefening voor het uitbalanceren van de vingers erbij en weer een week later maak je de reeks compleet door de visualisatie oefening te gaan oefenen.
Slaap jij slecht en wil je direct met het probleem aan de slag of heb je eerst zelf met de oefeningen geworsteld en lukt het toch niet helemaal? Neem dan gauw contact met mij op zodat we samen eens kunnen kijken wat je aan deze slaapproblemen/slaapklachten kunt doen.
0 Reacties