Home » Blog » Tips voor een betere Lifestyle » Tips bij een Depressie
Tips bij een depressie

Tips bij een Depressie

door | 17 apr, 2023 | Tips voor een betere Lifestyle

Er zijn veel mensen die wel eens een depressie/depressief gevoel ervaren. Je bent lusteloos en hebt geen zin/energie om iets te doen met je dag. Bijna iedereen heeft er wel eens zo’n dag erbij zitten. Als dit één keer in de zoveel tijd gebeurt is dit natuurlijk niet erg. Ervaar jij zo’n dagen met bepaalde regelmaat? Wellicht kun je hier zelf verandering in brengen. Dat is dan ook de reden voor mij geweest om een blog te schrijven met tips die je zelf toe kunt passen om aan de slag te gaan met deze depressie/negatieve gemoedstoestand. Hopelijk heb je iets aan deze tips.

Tip 1: Zorg voor een goed dag/nacht ritme

Regelmatig slapen is hierbij het allerbelangrijkste. Dit is vaak een grote uitdaging voor iemand die zich depressief voelt. Vaak hebben deze mensen geen zin om overdag iets te doen en ‘s avonds hebben ze te veel energie om te gaan slapen. Dit kan ervoor zorgen dan het slaapritme gaat verschuiven waardoor men overdag gaat slapen en ‘s nachts wakker is. Dit patroon versterkt de depressiviteits-klachten. Wanneer we overdag actief zijn, dan zal het inslapen ‘s nachts verbeteren. Deze tip staat hier in een notendop geschreven. Wil je meer weten over hoe je jouw eigen kwaliteit van slapen verbeterd? Klik dan hier. Ga ook maar eens naar het kopje blogs op mijn site en typ dan slapen in. Ik heb meerdere blog geschreven over dit onderwerp.

 

Tip 2: Eet regelmatig

Iedere dag op het zelfde moment ontbijten, lunchen en dineren is belangrijk om de suikerspiegel en energievoorraad hoog te houden. Wanneer we maaltijden overslaan kan dit voor een dip en in energie zorgen, waardoor je lichaam in overlevingstand gaat staan. In deze stand komen stress hormonen vrij die de depressiviteits-klachten versterken. Het lichaam heeft daarnaast ook voldoende vitaminen en mineralen nodig om goed te functioneren. Deze krijgen we minder 

Eet goed en regelmatig

binnen wanneer we “vergeten te eten”. Ook is regelmaat erg belangrijk voor jouw als persoon. Wij mensen reageren goed op patronen. Zorg jij voor een positief patroon (je levensstijl) dan zul je ook meer positiviteit in je leven gaan ervaren.

Tip 3: Ga regelmatig buiten een rondje wandelen

Wanneer je depressief bent heb je vaak geen energie en zin om te gaan bewegen. Men is zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. Dit werkt helaas averechts voor je energievoorraad, aangezien deze niet aangespoord wordt om in beweging te komen. Het lichaam geeft steeds het gevoel af te willen rusten. Door toch iedere dag een rondje te gaan lopen buiten, zorg je ervoor dat de energie op gang komt en je hoofd leger/rustiger wordt. Hierdoor krijgt je lichaam, energie en mentale gesteldheid een boost.

Wandelen is dan ook een vorm van ontladen. Door constant contact te maken met de aarden zorg je er zelf voor dat het lichaam kan ontspannen en letterlijk spanning die in je systeem opgehoopt is afgevoerd kan worden naar de aarde. Dit is dan ook de reden dat je tijdens het wandelen op nieuwe ideeën komt aangezien er ruimte in je lichaam ontstaat.

Tip 4: Probeer contact met vrienden te onderhouden

Zoals al een paar keer hier boven is gezegd, wanneer je depressief bent heb je nergens zin in. Dus ook niet in andere mensen. Je blijft eigenlijk elke keer dezelfde cirkel doorlopen. Door toch sociale contacten te hebben kun je praten over de klachten die je ervaart. Dit zorgt voor een uitlaatklep. Het contact kan er ook voor zorgen dat je anders tegen zaken aan gaat kijken. Door gezellig met iemand te kletsen ervaar je daarbij ook weer positieve prikkels. Dit kan je herstel positief beïnvloeden.

Tip 5: Probeer iedere dag wat te doen

Zoals ik hierboven als een gezegd heb: Het is belangrijk bij een depressie dat je ritme in je dagelijkse leven ervaart. Door iedere dag iets te doen creëer je een dagelijks ritme voor je zelf. Dit kunnen bijvoorbeeld klusjes in of rondom het huis zijn, een boek lezen of een nieuwe hobby ontwikkelen. Probeer dit dan op een ontspannen manier te doen, we willen natuurlijk niet dat je over je grens heen gaat. Begin klein en zie wat dit met je doet. Zo kun je stap voor stap de lusteloosheid verdrijven en krijg je weer zin in het leven.

Tip 6: Wordt bewust van je hoofd en lichaam

De depressie is waarschijnlijk niet opeens ontstaan. Dit is beetje bij beetje er in gesluimerd. Vaak komt dit doordat we te ver over onze grens heen zijn gegaan, en niet meer goed ervaren wat dit voor invloed heeft gehad op ons lichaam. Probeer daarom ruimte in je systeem te maken door een paar simpele oefeningen te doen, bijvoorbeeld om je hoofd leeg te maken en je emoties uit te balanceren. Zo wordt je weer bewust van je lichaam en leer je steeds meer van je klachten.

Deze ruimte helpt jou om te reflecteren. Wat zijn bijvoorbeeld patronen die veel energie kosten? Heb je deze patronen nog wel nodig? Wat kan ik zelf veranderen om bewust met mijn lichaam om te gaan. Door bezig te zijn met deze vragen kom je steeds verder tot de kern van het probleem.

Hoofd leeg maken:
https://rubenoosterbosch.nl/zelfhulp-oefening/zelfhulp-oefening-ademhaling/

Emoties uitbalanceren:
https://rubenoosterbosch.nl/zelfhulp-oefening/zelfhulp-oefening-vingers/

Tip 7: Maak to-do lists

Wanneer je depressief bent is concentreren vaak last en kun je vergeetachtig zijn. Door dingen op te schrijven en lijstjes te maken zet je je gedachten op papier. Dit zorgt voor ruimte en het motiveert om met tip 5 verder te kunnen. Als je een doel hebt om naar toe te werken, dan is de eerste stap zetten alweer iets makkelijker.

Wat wel belangrijk is om in je achterhoofd te houden, is dat deze 

Maak to do lists

lijstjes geen verplichtingen zijn. Wanneer je constant het woord moeten door je hoofd spookt zul je geen rust gaan ervaren en blijf je over je eigen grens gaan. Maak van het woord moeten, mogen. Dit zorgt ook voor een vermindering van onrust in je lichaam.

Tip 8: Probeer zo positief mogelijk te blijven

Net zoals bij een winterdip is het bij een depressie belangrijk om zo positief mogelijk te blijven. Wanneer we minder daglicht zien hebben we als mens de nijging om wat somberder te worden. Zeg daarom iedere dag hardop tegen jezelf waar je blij/tevreden mee bent en waar je naar toe wilt werken. Dit zorgt ervoor dat je positiever in je energieveld blijft zitten en een doel hebt om naar toe te werken. Zo kan de energie beter en sterker stromen.

Ook is het belangrijk dat je jezelf accepteert hoe dat je op dit moment bent. Dit kun je doen door in de spiegel te kijken, je recht in je ogen aan te kijken en hardop tegen jezelf te zeggen dat je er mag zijn hoe dat je op dit moment bent. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat er geen ruimte voor verbetering is. Het is gewoon goed zoals het is. Hoe vaker je dit van jezelf hoort des te positiever wordt je over jezelf.

Tip 9: Neem je uitstelgedrag onder de loep.

Doordat men met een depressie vaak lusteloos is, zijn de dingen die we niet graag doen al helemaal vervelend, zeker als je niet lekker in je vel zit. Dit zorgt voor uitstelgedrag, waardoor je hier telkens mee geconfronteerd word. Probeer hier bewust mee om te gaan en elke dag iets te doen waar je tegenop kijkt. Dit zorgt ervoor dat je hier al niet meer aan hoeft te denken en het vermindert de spanning op je lichaam.

Neem uitstelgedrag onder de loep

Heb je moeite met deze tips of kom je alleen niet echt vooruit in je depressie? Ik kan jou met je klachten verder helpen. Als energetisch therapeut kan ik je helpen ruimte in je systeem te krijgen. Dit zorgt er voor dat je zelf stappen kunt zetten en ik als ondersteunende factor je de weg kan wijzen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin