Home » Blog » Informatie » Slapen » Welke klachten kunnen ontstaan bij slecht slapen?
Klachten bij slecht slapen

Welke klachten kunnen ontstaan bij slecht slapen?

door | 5 dec, 2022 | Informatie, Slapen

e hebben er allemaal wel eens een nacht bij zitten dat we slecht slapen. We verwachten niet dat we hierdoor meteen klachten ontwikkelen. Een nacht niet zo goed slapen voelt namelijk erg onschuldig aan. Natuurlijk hebben we wat minder energie, zijn we wellicht wat minder enthousiast en komen prikkels heftiger binnen. Echter, we ervaren dit niet als beperkend of schadelijk. In deze blog geef ik uitleg over welke klachten kunnen ontstaan bij regelmatig slecht slapen.  

Regelmatig goed slapen is erg belangrijk:

Perfectie bestaat niet in mijn ogen, dus ook ik ben van mening dat wanneer er eens in de zoveel tijd een onderbroken nacht bij zit, dat dit geen problemen met zich mee zal brengen. Helaas zijn er genoeg mensen die elke nacht wel eens wakker worden of dagelijks moeite hebben met inslapen en dus uren wakker liggen. Deze manier van slecht slapen zal uiteindelijk klachten en problemen opleveren. 

Slaap is namelijk de basis van een gezonde levensstijl. Onze slaap bepaalt de hoeveelheid energie in ons lichaam, hoe snel je lichaam herstelt en hoe weerbaar je systeem is (denk aan je immuunsysteem). Hoe beter je slaap, des te beter kan jouw lichaam functioneren. Ga je dus de basis van je ontspanning en herstel ondermijnen, dan zal het lichaam op een gegeven moment gaan sputteren. Dit sputteren gaat in de vorm van klachten.  Welke klachten kunnen ontstaan bij slecht slapen? Deze vraag beantwoord ik hieronder.

Klachten die je kunt ontwikkelen wanneer je slecht slaapt: 

Welke klachten kunnen ontstaan bij slecht slapen, is erg persoonlijk. De een reageert anders dan de ander. Toch zie je dat er specifieke klachten zijn die zich voor gaan doen wanneer je regelmatig slecht slaapt. Zoals: chronisch vermoeid, concentratieproblemen, gevoeliger voor stress en prikkels, somber/chagrijnig, burn-out, depressie en een beperkte levenskwaliteit. 

Welke klachten ontstaan door slecht slapen

Chronische vermoeidheid:

Wanneer je chronisch vermoeid bent sta je elke dag niet fit op uit bed. Je batterij is niet volledig gevuld en je hebt het gevoel iedere dag meer vermoeid te raken. Ben je chronisch vermoeid, dan kan je lichaam niet ontspannen. Je bent vaak nog met het beloop van de dag bezig en krijgt je hoofd niet uitgezet. Of er zijn emoties die ervoor zorgen dat hoofd aan blijft staan. Het hoofd bepaalt of jij je kunt ontspannen of niet. 

Concentratieproblemen:

Ook dit heeft met de kwaliteit van je slaap te maken. Slaap, zoals al eerder gezegd, zorgt ervoor dat je een periode op de dag hebt dat je kunt ontspannen. Wanneer dit ontspannen niet gaat, door bijvoorbeeld een constante stroom aan gedachten, dan zal jouw hoofd vol blijven. De gedachten worden niet opgeruimd en het blijft een rommeltje in die bovenkamer. 

Concentratie problemen

Gevoeliger voor stress/prikkels:

Slaap zorgt voor ontspanning en herstel. Tijdens je slaap, mits je goed afschakelt, ruimt je lichaam van alles op. Zoals je gedachten, emoties, het voedsel, spanning op je lichaam en stress. Wanneer het lichaam niet optimaal kan functioneren tijdens je slaap omdat het niet genoeg ontspant, zullen de bovengenoemde factoren voor onrust gaan zorgen. Iedere dag draag je meer met je mee. Dit heeft dan ook invloed op je weerbaarheid. Je innerlijke emmer loopt steeds verder vol. Dit is dan ook de reden dat je steeds gevoeliger voor spanningen en prikkels wordt. 

Invloed op de gemoedstoestand/levenskwaliteit:

Zoals je al merkt gaan de klachten van kwaad tot erger. We begonnen met een vermoeidheid en deze is inmiddels al zo lang aanwezig dat deze beperkte energievoorraad je leven is gaan bepalen. Je komt minder vaak buiten, en hebt geen zin meer om iets te ondernemen omdat je er gewoon de kracht niet meer voor hebt. Ook dit komt doordat je geen kwalitatief goede slaap ervaart. 

Burn-out:

Als de chronische vermoeidheid maar lang genoeg aanhoudt en je blijft op dezelfde manier je leven leiden, dan zal je lichaam op een gegeven moment zeggen dat het niet meer verder kan. Je brandt letterlijk uit. Alles kost moeite en je kunt nog zoveel slapen maar meer energie ervaar je niet. Je hebt je lichaam ver over zijn grens geduwd en het lichaam geeft aan dat het niet meer verder kan op deze manier. Je zult je leven om moeten gooien om van dit klachtenbeeld af te komen.  

Depressie:

Ben je door energie tekort vaak somber, en heb je het gevoel niet verder te komen in je leven? Dan heeft dit een direct gevolg op je levenskwaliteit. Merk je op een gegeven moment dat je iedere dag somber bent en dat je geen positieve prikkels ervaart? Dan kan het zomaar zijn dat je in een periode van depressie zit. Je lichaam is zo vermoeid en verzwakt dat je gewoon niet meer verder kunt. Deze depressie gaat vaak samen met een burn-out, omdat je zelf niet weet wat je kunt doen om van deze klachten af te komen. 

depressie

Gooi het roer om:

Wil jij nou weten wat ervoor zorgt dat jij slecht slaapt? Lees dan de volgende blog.

Er zijn natuurlijk nog meer klachten die je kunt ontwikkelen wanneer je slecht slaapt. Ik heb hierboven de meest voorname klachten uitgeschreven. Ervaar jij nu een van deze bovengenoemde slaapklachten en je wilt hier wat aan doen? Lees dan deze blog of neem contact met mij op. Ik neem graag de tijd voor je om er samen achter te komen waar het probleem zit en hoe je dit eventueel alleen of samen met mij aan kunt pakken.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin