Home » Blog » Zelfhulp-Oefening » Zelfhulp-Oefening: Centrale hoofdstroom Resetten
Zelfhulp-oefening Centrale Hoofdstroom Resetten

Zelfhulp-Oefening: Centrale hoofdstroom Resetten

door | 10 okt, 2022 | Zelfhulp-Oefening

Als we het hebben over de centrale hoofdstroom, en dan met name het resetten hiervan, dan klinkt dit voor een niet-energetisch therapeut waarschijnlijk erg vaag. In deze blog ga ik uitleg geven over wat dit inhoudt, wat je hier eventueel aan kunt hebben, en hoe je dit kunt doen. Dit omdat ik heb gemerkt dat veel van mijn cliënten het fijn vinden om meer controle te krijgen over hun eigen lichaam, oftewel hun eigen energie. Hoe bewuster je bent van de processen in je lichaam, des te sneller je hier naar kunt gaan handelen. Dit bewustwordingsproces zorgt er dan ook voor dat je meer controle over je lichaam en leven krijgt.

Wat houdt het in?

In mijn praktijk staat de behandelvorm Jin Shin Jyutsu op de eerste plaats. Dit is dan ook de basis van mijn behandelingen. Jin Shin Jyutsu heeft zijn oorsprong liggen in Japan, en is een energetische vorm van behandelen. Tijdens een energetisch behandeling worden de energiebanen van het lichaam uitgebalanceerd. De meeste mensen hebben nog nooit iets over de energiebanen gehoord, maar kennen wel het woord meridianen. Meridianen is de Chinese verwoording voor de energiebanen. Deze energiebanen zitten in ieders lichaam. Wil je namelijk in beweging komen dan zal je energie moeten hebben. Deze energiebanen verspreiden deze energie in het lichaam.

De Jin Shin Jyutsu heeft het niet over meridianen maar over stromen. De basis van deze stromen is de centrale hoofdstroom. Deze centrale hoofdstroom splitst zich op tot de volgende stromen: de beheerders-stromen, de bemiddelaars-stromen en de orgaan-stromen. Al deze stromen zijn een vorm van energie die op een bepaalde manier door ons lichaam trekt.

De centrale hoofdstroom is de basis van al deze stromen/energie. Je kunt dit ook wel de oorsprong van de energie in ons lichaam noemen. Vanuit de centrale hoofdstroom vertakt de energie zich in de andere energiestromen die hierboven genoemd zijn. Wanneer de centrale hoofdstroom uit balans raakt om welke reden dan ook, dan zal dit invloed hebben op de aanvoer van je energie, je gemoedstoestand, je mentale gestel en je fysieke lichaam.

Waarom zou je de centrale hoofdstroom resetten?

Perfectie bestaat helaas en gelukkig niet. Ons lichaam is constant bezig om balans te vinden en in balans te blijven. Door ons dagelijkse leven, emoties, gebeurtenissen, verleden en de constante stroom van gedachten lukt het niet altijd om in balans te blijven. Dit heeft dan ook invloed op de energie die door ons lichaam stroomt.

Door al de bovengenoemde factoren kan het dus zomaar voorkomen dat de centrale hoofdstroom uit balans raakt. Dit kan stapje voor stapje gebeuren of plotsklaps. Hoe wij met ons lichaam omgaan heeft hier natuurlijk invloed op. Wanneer onze centrale hoofdstroom uit balans is kunnen de andere stromen dus minder goed gevoed worden, aangezien de aanvoer van energie is beperkt of niet meer stroomt zoals we graag zouden hebben.

Dit kun je gaan merken door het ontstaan van bepaalde klachten zoals: vermoeidheid/verminderde energie, verminderde weerbaarheid, verminderde standvastigheid en of verhoogde emoties. Met andere woorden, je verliest energetisch kracht. Door de centrale hoofdstroom te resetten kun je deze kracht weer verbeteren en optimaliseren.

Hoe reset je de centrale hoofdstroom?

Om je energie weer uit te balanceren heb je tijd nodig. Dit gaat niet in een flits. Balans creëren of je energie herstellen gaat stapje voor stapje. Deze oefening zul je waarschijnlijk dan ook moeten herhalen om je energie steeds krachtiger te maken. Wanneer je deze oefening voor de eerste keer doet zal het waarschijnlijk het langst duren. Hoe vaker je de oefening doet, des te sneller het lichaam terug in zijn balans gaat staan.

Voor we gaan beginnen hier eerst een paar handige tips:

-Hou de afbeelding met de stappen erbij. Dit is makkelijker aangezien je dan ziet en weet waar je je handen moet neerleggen.
-Werk altijd met twee handen. Als er in één stap maar één hand verschoven hoeft te worden dan laat je de andere hand gewoon liggen.
-Je kunt met je volledige hand werken of met je vingertoppen, dit maakt geen verschil. Het is maar net wat jij het fijnste vindt werken.
-Probeer altijd een zo ontspannen mogelijke houding aan te nemen. Hoe meer je lichaam gespannen is, des te langer het duurt eer je energie in balans komt.
-Op de afbeelding staan de letters in combinatie met cijfers: R1, L1, L2 etc. Dit zijn de stappen die je neemt. De R staat voor je rechterhand en de L staat voor je linker hand. Het cijfer dat ernaast staat is de stap.
-Ga door naar de volgende stap als beide handen hetzelfde aanvoelen (hetzelfde pulseren). Voel je de pulsatie nog niet, houd dan ongeveer 5 minuten per punt aan. 

Oefening: Reset je centrale hoofdstroom

1.Bij de eerste stap leg je je rechterhand op het midden van je       hoofd en je linkerhand op je voorhoofd tussen je                               wenkbrauwen in. Op de afbeelding is dit stap: R1 en L1
2.Leg vervolgens je linkerhand op je neus of raak je neus aan          met je vingertoppen. (stap L2)
3.Verplaats nu weer je linkerhand naar de bovenkant van je            borstbeen onder het kuiltje bij je luchtpijp. (stap L3)
4.Bij de volgende stap leg je de linkerhand op het midden van        je borstbeen. (stap L4)
5.Verplaats nu je linkerhand naar de onderkant van je                        borstbeen. (stap L5)
6.Leg nu je linkerhand ongeveer twee vingers boven je navel.          (stap L6)
7.Bij de laatste stap voor je linkerhand leg je deze op je                     schaambeen. (stap L7)
8.Verplaats nu je rechterhand en leg deze op je stuitbeen.                (stap R8)

Als je al deze stappen hebt doorlopen dan kan de centrale hoofdstroom weer in balans komen en vrij bewegen/stromen. Na het resetten van de centrale hoofdstroom ervaar je waarschijnlijk meer rust in je systeem en je lichaam is meer ontspannen. Na een nacht kwalitatief goed slapen kun je merken dat je energievoorraad voller en krachtiger is geworden.

Ga hier maar eens mee aan de slag, en mochten er nog vragen zijn dan kun je deze natuurlijk altijd stellen door contact met mij op te nemen. Lukt het je zelf niet om je energie onder controle te krijgen dan kun je altijd een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek met mij inplannen en dan kijken we samen waar het probleem ligt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin1