Home » Blog » Zelfhulp-Oefening » Zelfhulp-oefening: Koorden Doorknippen
Koorden Doorknippen

Zelfhulp-oefening: Koorden Doorknippen

door | 12 apr, 2023 | Zelfhulp-Oefening

Het doorknippen van energetische koorden is een oefening die ik geregeld samen met cliënten in mijn praktijk toepas. Ga deze oefening alsjeblieft niet op eigen houtje toepassen. Ik heb deze oefening alleen uitgetypt voor de cliënten die deze oefening al eens samen met mij hebben gedaan. Deze cliënten weten wat ze kunnen verwachten en hierbij heb ik zelf gezegd dat ze deze oefening mogen herhalen.

De reden dat ik deze waarschuwing geef is de volgende. Het kan namelijk zijn dat het toepassen van deze oefening emoties met zich meebrengt. Dit is natuurlijk niet erg. Op het moment dat je alleen met deze oefening aan de slag gaat en je wordt overrompeld met deze emoties, dan kan dit als zeer vervelend ervaren worden. Zeker als je deze emoties niet van je af geschud krijgt. Dit is dan ook niet de bedoeling van deze oefening.

De oefening is er juist voor gemaakt om emotionele ladingen op te ruimen en ongelijkwaardige relaties weer in balans te brengen. Wil je hier zelf mee aan de slag gaan, neem dan contact met mij of een andere therapeut op die hier ervaring mee heeft. Zo kun je op een fijne en ontspannen manier invloed op je eigen systeem gaan uitoefenen.

Wat doe je eigenlijk met deze oefening?

Wellicht denk je dat we als mens alleen maar communiceren vanuit onze lichaamstaal en de woorden die we uitspreken. Ik kan je vertellen dat dit niet zo is. De energie die om ons heen hangt en onze chakra’s zijn net zo belangrijk in deze communicatie. Wanneer we een relatie aangaan met een persoon, dan zullen we ook communiceren vanuit onze energie en de bijhorende chakra’s. Je legt energetisch een “koord”.

Wanneer ik het heb over een relatie aangaan, dan bedoel ik niet alleen de relatie met je partner. Iedereen die je met een bepaalde regelmaat ziet wordt energetisch met jou verbonden. Dit kunnen je collega’s, leraren, ouders, vrienden of de caissière van je lokale supermarkt zijn. Natuurlijk is het wel zo dat hoe intiemer de relatie is, des te sterker deze verbintenis wordt.

De hierboven genoemde relaties gaan invloed uitoefenen op jouw energie. Wanneer we deze verbintenissen/relatie op een niet-gelijkwaardig niveau ontwikkelen, kan dit voor spanning, druk op je borst of andere klachten gaan zorgen. Dit wordt vaak onbewust gedaan en de mensen om je heen hebben hier meestal geen idee van. Vanuit angst of een andere negatieve emotie wordt er een bepaald beeld op jou als persoon geprojecteerd. Het projecteren van iemand anders zijn emotie op jou heeft dan ook invloed op onze chakra’s (onze basis energie). 

De Chakra’s

We hebben 7 chakra’s en deze 7 chakra’s hebben elk een ander thema. Samen vormen deze chakra’s de basis van onze lichaamsenergie, en vanuit deze 7 punten wordt de energie over je lichaam verdeeld. Vanuit deze chakra’s/basisenergie communiceren we ook. Wanneer deze communicatie op gelijkwaardig niveau ontstaat dan zullen we connecties maken van het ene chakra van onszelf naar hetzelfde chakra bij de ander.

Wanneer we bijvoorbeeld communiceren vanuit negatieve emotie, of vanuit een machtspositie, dan communiceren we niet op gelijkwaardig niveau en dan worden er

verbindingen gelegd op hogere of lagere chakra’s. Je krijgt dan situaties dat men je niet begrijpt. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel niet gehoord of gezien te worden. Ook kan het zijn dat je je gemanipuleerd voelt of je wordt door iemand anders voor het karretje gespannen.

Chakra's

Bewustwording:

Wanneer je bewust wordt van deze niet-gelijkwaardige verbindingen dan kun je ervoor zorgen dat deze verbindingen doorgeknipt worden, zodat je een relatie kunt gaan ontwikkelen op een gelijkwaardig niveau. Wanneer je hier mee aan de slag gaat, dan kan het zomaar zijn dat je al jaren op ongelijkwaardig niveau relaties ontwikkelt hebt. Dit hoeft niet goed of slecht te zijn, want blijkbaar voel je jezelf hier comfortabel bij. Wil je aan jezelf of aan je relatie gaan werken, dan is het wel belangrijk om de basis(energie) goed, krachtig en in balans te hebben. Verander je hier niks aan dan blijf je op dezelfde manier handelen en communiceren, en zullen vastgeroeste patronen nooit veranderen.

De verandering ligt dus bij jezelf. Wil jij iets aanpakken, wijs dan niet naar de ander, maar kijk wat je bij jezelf kunt aanpassen zodat de ander anders op jou gaat reageren. Uit eigen ervaring is gebleken dat wanneer je hiermee aan de slag dit ook vaak gebeurt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: men schrikt van je reactie, verwacht niet dat je NEE zegt of tijdens een discussie blijf jij rustig en de ander schiet uit zijn slof. Men heeft minder vat op jou omdat jij meer in je kracht staat.

Wijs niet naar de ander

Om meer vanuit je kracht te kunnen handelen, is er de volgende oefening. Dit is ook weer een visualisatie oefening. Vertrouw op je gevoel, ook al krijg je geen beeld. Dat wat je doet, voelt en ervaart klopt gewoon en is correct. Visualiseren is niet alleen in beelden denken; elke sensatie hoort erbij, of je nu innerlijk weet, innerlijk voelt, sensatie ruik of hoort. Ga niet nadenken en ervaar maar wat er in je lichaam gebeurd.

Energetische koorden doorknippen oefening:

Stap 1: Visualiseer jezelf. Hoe sta je erbij? Ben je groot of klein? Sta je in je kracht of kun je op ieder moment omver geworpen worden? Ben je een volwassen persoon of staat de kind-jij daar? Ben je hier een bewust van. Dit is het beeld dat je van jezelf hebt.

Stap 2: Wanneer dit beeld niet krachtig is, ervaar dan wat je nodig heb om dit aan te passen. Maak jezelf groter. Zet de volwassen-jij als persoon erneer. Hoe zie jij jezelf graag? Dit is het beeld dat je mag maken. Vol vertrouwen en zonder angst. Je mag er zijn zoals je bent zonder dat je veroordeeld wordt.

Stap 3: Zet je zelf in een cirkel van licht. Zet maar een flinke spotlight op jezelf. Dit licht mag elke kleur hebben. Het is belangrijk jij deze kleur graag ziet. Het visualiseren van licht zorgt vaak al voor extra kracht. Dit is jou visualisatie en jij bent de baas. Hoe voelt dit? Ben je daar maar eens bewust van.

Stap 4: Nodig de persoon uit waarvan je de koorden door wilt knippen. Dit wil niet zeggen dat je de relatie verbreekt; je schoont hem alleen maar op en zorgt voor gelijkwaardigheid.

Waar staat deze persoon? Voor je? Achter je? Naast je? Torent deze persoon boven je uit? Ziet hij jou wel staan? Ben je hier maar eens bewust van.

Stap 5: Zet deze persoon zo neer dat dit voor jou comfortabel is. Het is immers jou visualisatie en jij bent de baas. Wat doet dit met je?

Stap 6: Kijk naar de chakra’s en de koorden die hier aan vast zitten. Liggen deze op gelijkwaardig niveau of zitten ze schots en scheef? Hoogstwaarschijnlijk liggen ze niet allemaal gelijk. 

Energetische koorden

Stap 7: Knip deze koorden nu maar eens door en geef ze aan de persoon mee. Voel jij je als persoon nu ook anders? Verandert er wat in je systeem? Ben je ook hier maar eens bewust van. Vaak ervaar je door het doorknippen van de koorden meer rust in je systeem. 

Koorden doorknippen

Stap 8: Wanneer je alle koorden door hebt geknipt en deze aan de persoon hebt mee gegeven, bedank je deze persoon voor het komen en vraag je of hij weg wil gaan. Je mag een nieuw koord leggen van jouw hart naar het hart van de ander.

koppel het hartchakra

Stap 9: Herhaal deze stappen met iedereen waarvan jij het gevoel hebt dat dit nodig is.

Welke personen nodig ik uit?

Dit is natuurlijk een lastige vraag. We gaan vaak toch uit van de goedheid van de medemens en je verwacht niet dat relaties ontstaan zijn vanuit ongelijkwaardigheid. Stel jezelf dan eens deze vraag: van wie heb ik bewust of onbewust last? De eerste persoon die dan in je hoofd springt is de persoon die je dan mag uitnodigen. Door dit te herhalen zorg je voor ruimte en rust in je systeem. Ook zal je energie krachtiger worden, want je wordt niet meer geleefd door de medemens.

Heb je stiekem toch deze oefening gedaan en kom je er alleen niet uit? Maak dan snel een afspraak met mij. Het is niet fijn om in de negatieve emoties te blijven hangen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat die emoties afgevoerd kunnen worden, zodat jij er minder of geen last meer van hebt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin