Iedereen heeft wel eens last van lichamelijke, emotionele, mentale of energetische klachten. Je ervaart een pijntje hier, of wat druk daar. Meestal houden deze klachten niet constant aan en zakken ze na een tijdje ook weer weg. Zo kan dit jaar in jaar uit gaan zonder dat je blijvende klachten ervaart, maar op een gegeven moment zullen er pijntjes of klachten zijn die aanwezig blijven. We staan er iedere ochtend mee op en gaan er ‘s avonds weer mee naar bed. Weten niet waar deze klachten vandaan komen en wat je hier aan kunt doen. Wanneer je weet wat je klacht betekent, pas dan kun je hier gericht invloed op uit oefenen.

Wat verteld een klacht je?

Een klacht is een signaal van je lichaam. Je lichaam geeft aan dat de manier hoe je met je lichaam omgaat niet goed is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

-Stress (werk, relatie, thuissituatie, etc.)
-Niet lekker in je vel zitten
-Negatieve emoties
-Veel nadenken (malen & piekeren)
-Een verkeerde houding
-Gebeurtenissen uit het verleden (trauma’s)
-Etc.

Al deze bovengenoemde factoren kunnen invloed hebben op de spanning in je lichaam. Ons lichaam kan deze spanning best lang dragen, maar op een gegeven moment wordt het teveel en dan reageert de zwakste schakel. Deze zwakste schakel is de klacht die we ervaren. Hoe meer spanning er op het lichaam staat hoe erger de reactie (klacht).

Hoe ontstaan klachten?

Iedereen heeft een beperkte draagkracht. Natuurlijk kan de een wat meer hebben dan de ander, maar op het moment dat je constant over je eigen grens heen blijft gaan wordt het afwachten tot de chronische klachten ontstaan. Te(veel) is nooit goed voor het lichaam. We dragen alle lasten op onze schouders en dit zorgt voor spanning. De (negatieve) emoties die we ervaren zorgen voor spanning. Het hoofd dat constant bezig is zorgt ervoor dat het lichaam niet kan ontspannen. De stress die we ervaren is een vorm van spanning.

Al deze spanningen hebben invloed op de draagkracht van het lichaam. Het lichaam is heel erg goed in zich aanpassen. Wanneer er druk/spanning op het lichaam staat zal het lichaam naar deze spanning gaan bewegen (compenseren), om maar zo goed mogelijk met deze spanning om te kunnen gaan. Wanneer al deze bovengenoemde factoren voor teveel spanning zorgen lukt het het lichaam niet meer om mee te compenseren en zal de zwakste schakel knappen. Dit knappen van de zwakste schakel is het ontstaan van de klachten.

Luisteren naar het lichaam

Zoals ik in de eerste alinea al zei: “de klacht is een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets moet veranderen”. Wanneer we naar ons lichaam luisteren kunnen we erachter komen wat deze klacht ons te vertellen heeft. We zullen bewust moeten ervaren wat er in ons lichaam speelt. Wanneer je weet wat er speelt is het vaak makkelijker om een positieve invloed uit te oefenen op de klacht en de spanning op het lichaam.

In deze Mini-Wiki van mijn pagina ga ik proberen om zoveel mogelijk uitleg te geven over specifieke klachten, waarom ze naar voren toe komen, wat deze klacht ons te vertellen heeft en natuurlijk ook wat we hier aan kunnen doen.

Wellicht ook een interessant artikel:
Je lichaam wilt zelf genezen
Hoe ontstaan klachten?