Home » Blog » Zelfhulp-Oefening » Zelfhulp-oefening: Borst open zetten
Borst openen

Zelfhulp-oefening: Borst open zetten

door | 12 dec, 2022 | Zelfhulp-Oefening

Vandaag weer eens iets anders, namelijk: een oefening om je borst open te zetten. Dit klinkt wellicht erg vaag, maar stop niet hier met lezen. Ik zal het stap voor stap uitleggen in deze blog. Dit is dan ook een oefening die je zelf kunt toepassen.

Deze zelfhulp-oefening helpt je om jouw lichaam/systeem op een positieve manier te beïnvloeden. Ik zie veel mensen in mijn praktijk die met bepaalde regelmaat last hebben van druk op de borst, paniekaanvallen, overlopen in emoties of bij het minste of geringste beginnen te huilen of gefrustreerd raken.

Waarom reageer ik zo?

Waarschijnlijk hebben ze niet altijd op deze manier gereageerd. Er is een omslagpunt in hun leven gekomen en van de een op de andere dag reageerde het lichaam op deze manier. Dit is natuurlijk erg vervelend op zichzelf, maar wanneer dit je leven gaat bepalen gaat het van kwaad tot erger. Dit kan invloed hebben op je kwaliteit van leven. Men komt bijvoorbeeld niet meer graag buiten de deur, uit angst voor de reactie van het lichaam.

Waarom reageer ik zo

Deze reactie is dan ook niet de functie van al deze emoties. De emoties zorgen ervoor dat je kunt reageren wanneer dit nodig is. Daarna moeten de emoties ook weer zakken, zodat het lichaam verder kan ontspannen. Wanneer iemand in de paniek schiet of overloopt in emoties dan is dit waarschijnlijk een opstapeling van meerdere gebeurtenissen die niet goed verwerkt, afgevoerd of geaccepteerd zijn.
Deze opgehoopte emoties zorgen voor spanning op je borst (voornamelijk). De energie kan door deze spanning niet meer goed stromen. Normaal zorgt onze energie voor het afvoeren van spanningen en ladingen. Wanneer de doorstroming beperkt wordt blijven deze spanningen dus hangen. Het een houdt het ander in stand en vice versa. Doorbreek je deze vicieuze cirkel niet, dan zullen er steeds meer blokkades ontstaan in het lichaam.

Zelf de touwtjes in handen:

In deze blog geef ik je een oefening mee die je kunt toepassen om hier zelf mee uit de voeten te kunnen. Zelf kun je niet alles opruimen in je lichaam, maar je kunt je lichaam wel ondersteunen. Met deze oefening ga je energetisch je borst open zetten. Wanneer de energie uit jezelf moet komen is deze minder krachtig dan wanneer iemand anders dit bij je toepast. Zie het als een accu die niet volledig opgeladen is en de startkabels zitten op diezelfde accu. Er zal zeker iets gaan stromen en iets is altijd beter dan niets. Sterker nog, hoe vaker je deze oefening toepast hoe beter de energie gaat stromen.

Je lichaam zal niet na één keer de oefening toepassen in balans zijn. Dit heeft er mee te maken dat het tijd kost om het lichaam in balans te brengen. Dit gaat niet van vandaag op morgen. Je klachten zijn ook niet van vandaag op morgen gecreëerd, waarschijnlijk heeft het jaren gekost om deze te ontwikkelen. Het terug in balans brengen van het lichaam heeft dan ook tijd nodig. Meestal is dit gelukkig minder tijd dan het heeft gekost om de klachten op te bouwen.

Waar moet ik op letten?

Zoals hierboven al gezegd, ga je in de oefening jezelf energetisch behandelen. Wanneer je energetisch gaat werken vanuit de principes van de Jin Shin Jyutsu, dan zijn er een paar dingen waar je op mag letten. Hoe beter dat je hier bewust van bent hoe sterker de energie kan gaan stromen.

1) Let er altijd op dat je met twee handen werkt. Net zoals bij elektriciteit moet het kunnen stromen van A naar B (een + en een – pool). Werk je met één hand dan kan de energie in je lichaam niet in beweging komen.

2) Let altijd goed op je ademhaling. Je ademhaling zorgt voor het aanvoeren en afvoeren van de energie. Door diep in en rustig uit te ademen kun je de energiestroom in je lichaam versterken. Bij elke ademhaling adem je 4 seconden in en adem je 4 seconden uit. (wil je meer weten waarom? Klik hier).

3) Ga niet geforceerd aan het werk. Het behandelen van de energiepunten hoeft geen pijn te doen. Merk je dat de plaatsen die je aanraakt gevoelig zijn? Verminder dan te druk. Alleen aanraken is al voldoende.

Oefening Borst open zetten:

Leg je vingers (van beide handen) op het sternum, oftewel je borstbeen. Begin bovenaan onder het kuiltje van je luchtpijp. Je vingers kunnen hier twee houdingen voor aannemen. Je kunt de vingers tegen elkaar houden of je verstrengelt ze in elkaar. Beide opties zijn prima. Er is voor het behandelen van jezelf geen verschil. Neem de houding aan die voor jou comfortabel is. Hieronder staan beide opties afgebeeld. 

Vingers positie een
Vingers positie twee

Op het moment dat je voelt dat de spanning onder je vingers minder wordt of wegtrekt, zak je met je vingers de lengte van een duim naar beneden. Wacht weer tot de spanning wegtrekt, blijf dit herhalen tot dat je onderaan het sternum bent aangekomen.

Door je borst open te zetten zorg je er zelf voor dat de spanning vermindert en de energie op je borst weer kan gaan stromen. De druk vloeit als het waren van je borst af op het moment dat je hier mee bezig bent. Wanneer je deze oefening blijft herhalen zal er zich ook steeds minder spanning op je borst gaan opstapelen. Je zorgt er immers zelf voor dat het lichaam in balans kan blijven. Je kunt beter met je omgeving overweg en emoties komen minder heftig binnen. Het is toch super als je dit zelf in de hand kunt houden.

Ben je nu met deze oefening bezig geweest en je ondervindt problemen of het lukt je niet om hier de rust in te vinden? Of loop je met problemen die je niet alleen aangepakt krijgt, dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen. In een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek komen we er dan samen achter wat je kunt doen om verbetering in deze klachten te ondervinden. 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin