Home » Blog » Zelfhulp-Oefening » Zelfhulp-oefening: Ademhalingsoefening (goed leren ademhalen)
Goed leren ademhalen

Zelfhulp-oefening: Ademhalingsoefening (goed leren ademhalen)

door | 7 feb, 2023 | Zelfhulp-Oefening

Leer vandaag nog op een goede manier ademhalen. Dit is een een alternatief op de oude vertrouwde ademhalingsoefening. Op een goede manier ademhalen is voor ieder mens belangrijk. Dit komt omdat je ademhaling een belangrijke rol speelt in de aan- en afvoer van energie. Ook kan je ademhaling er voor zorgen dat je lichaam kan ontspannen. Wanneer onze ademhaling niet aan bepaalde criteria voldoet, dan kunnen we onszelf en ons lichaam gaan beperken. Ben je bewust van deze criteria dan kun je deze patronen voor jezelf gaan doorbreken, zodat je energie weer vrijer kan gaan stromen.

Veel mensen hebben moeite met ademhalen:

Tijdens mijn behandelingen zijn er een paar dingen die me regelmatig opvallen als het gaat over de ademhaling van mijn cliënten. Veel van mijn cliënten hebben een hoge ademhaling. Dit wil zeggen dat ze redelijk kort in- en uitademen, en vanuit hun borst ademhalen. Door op deze manier adem te halen ga je onbewust spanning op de borstregio zetten. De reden dat men zo ademhaalt is vaak gerelateerd aan stress, negatieve emoties en/of een constante gedachten stroom. Wanneer we stress ervaren of emotioneel zijn, zal je merken dat dit invloed heeft op je ademhaling. Goed leren ademhalen is dan van cruciaal belang.

Als je er bewust voor zorgt dat je van een borstademhaling naar een buikademhaling gaat, dan zal je ook gaan merken dat je lichaam ontspant en dat de stress/emoties minder vat op je hebben. Je creëert letterlijk ruimte voor jezelf. Dit komt doordat je borstkas verder naar beneden kan gaan en je volledige longcapaciteit gebruikt kan worden. Ervaar je spanning op je borst, dan zal deze ook afnemen wanneer je bewust vanuit een buikademhaling gaat ademhalen.

De gevolgen van een borstademhaling voor jou systeem:

Wanneer je al een lange tijd een borstademhaling hebt en je hier niks aan verandert dan kan het zomaar zijn dat je uiteindelijk je ademhaling vast gaat houden. Dit is het volgende dat mij is opgevallen tijdens het behandelen. Men haalt kort adem, houdt de adem daarna een paar tellen vast en vervolgens wordt er pas uit geademd.

Probeer nu eens zelf in te ademen en dan je adem een paar seconden vast te houden en kijk eens wat er gebeurd. Je voelt letterlijk je borstkas zwaarder worden en het geeft een bedrukkend gevoel. Herhaal je dit constant zonder dat je hier erg in hebt, dan kun je jezelf wellicht voorstellen wat dit met de spanning op je borstkas doet. Deze zal naarmate dat de tijd verstrijkt steeds heviger en zwaarder worden.

De volgende stap:

Uiteindelijk kan dit zelfs tot de volgende stap leiden, namelijk: slaap-apneu. Dit is wanneer je tijdens je slaap voor een periode stopt met ademhalen, tot reflexen van je lichaam ervoor zorgen dat je naar adem hapt. Of je wordt wakker of het lichaam zorgt ervoor dat je gaat hijgen om het zuurstof gehalte in je bloed te verhogen. Wanneer je ademhaling steeds wordt onderbroken en je telkens wakker schrikt, dan kun je jezelf wellicht voorstellen dat dit geen ontspannen slaap met zich mee brengt.

Slaap apneu

Gelukkig kunnen we wat doen aan deze stadia van beperkte ademhaling. Dit zal natuurlijk niet van vandaag op morgen perfect zijn, maar hoe bewuster je hier van bent des te meer ontspanning en energie jij en je lichaam gaan hebben/overhouden. 

Goed leren ademhalen, ook jij kunt het leren:

Ga jij goed leren ademhalen dan kun je het bovengenoemde proces terug draaien. Als energetisch therapeut ben ik fan van ademhalingsoefeningen. Dit komt omdat je erg veel met de oefeningen kunt doen. De basis van het leven ligt dan ook bij de ademhaling. Wanneer je weet hoe je dit aan kunt grijpen en merkt wat dit voor positieve invloed op je lichaam heeft, dan wordt het werken met ademhalingsoefeningen ook een hobby voor jou. Je hebt namelijk een groot gedeelte van je klachten zelf in de hand. Natuurlijk kun je niet alles alleen aanpakken maar een basisbalans kan iedereen, met de juiste tools, zelf ontwikkelen.

De basisoefening:

De ademhalingsoefening die ik in deze blog ga uitleggen is waarschijnlijk de aller makkelijkste van de ademhalingsoefeningen die ik op mijn site heb staan. Je hoeft namelijk niet het aantal ademhalingen te tellen en je hoeft ook niet te visualiseren. Sterker nog, deze oefening kun je in twee regels uit leggen. Zo kan zelfs jij goed leren ademhalen.

Stap 1: Adem 4 seconden in en daarna 4 seconden uit.

Stap 2: Herhaal dit voor ongeveer 10 a 15 minuten.

Zie de oefening als een investering in jezelf en ervaar wat dit met jou doet. Op het moment dat je met deze oefening bezig bent kun je het beste nergens aan denken. Merk je dat je afgeleid bent en niet meer met de ademhalingsoefening bezig bent, dan start je erna weer opnieuw. Je zult merken wanneer je deze oefening een week doet, dat je slaap verbetert en dat je elke dag fitter wakker zult worden. Jouw ademhaling wordt dieper en je gaat van een borstademhaling naar een buikademhaling. 

Uit mijn eigen ervaring is gebleken dat je geen 4 seconden lang vanuit je borst kunt ademhalen. Daar is gewoon geen ruimte voor. Je longen duwen dan je middenrif naar beneden zoals ook hoort bij een normale ademhaling en je ontwikkeld vanzelf een buikademhaling. Een kind kan de was doen.

Juiste ademhaling

Voor gevorderden:

Ben je al ervaren met ademhalingsoefeningen en je vindt deze maar saai. Dan is het natuurlijk mogelijk om de oefening verder uit te breiden. Combineer deze ademhalingsoefening dan eens met deze visualisatie oefening.

Door deze twee oefeningen te combineren laat je veel meer energie toe en je lichaam kan daardoor makkelijker in balans komen. Je zorgt ervoor dat je letterlijk de spanning op je lichaam vermindert.

Voor de ademhalingsexpert:

Is de oefening nu nog niet uitdagend genoeg? Probeer dan bij elke inademing de energie vanuit je voeten en hoofd je lichaam in te laten vloeien en vul hier je hele lichaam mee op. Bij elke uitademing laat je alle spanning, stress en onrust in je lichaam via je voeten naar buiten stromen. Hoe vaker en hoe langer je dit doet, hoe meer rust je gaat ondervinden in je lichaam.

Heb je deze blog nou gelezen en zijn er bepaalde dingen niet duidelijk of heb je vragen waarmee ik je verder kan helpen, zodat ook jij goed leert ademhalen? Neem dan contact met mij op. Ik help iedereen graag verder. Ben je iemand die graag ondersteuning heeft in zijn of haar ontwikkeling? Ook dan kun je met mij contact opnemen en kijken we samen naar de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin