Woede is een van de meest krachtige en intense emoties die we als mensen kunnen ervaren. Het kan variëren van een lichte irritatie tot een allesverzengende razernij. In dit blog gaan we dieper in op de aard van woede, waarom het ontstaat, hoe het ons beïnvloedt en hoe we ermee om kunnen gaan om gezonde relaties en emotionele welzijn te behouden.

Het Spectrum van Woede

Woede is een veelzijdige emotie en kan zich op verschillende manieren manifesteren:

 1. Irritatie: Dit is een milde vorm van woede en kan optreden bij kleine frustraties of ongemakken.
 2. Boosheid: Dit is een intensere vorm van woede en kan optreden wanneer we het gevoel hebben dat onze grenzen worden overschreden, of wanneer we onrechtvaardigheid ervaren.
 3. Woede: Woede is een hevige, vaak destructieve emotie, die kan leiden tot agressie, schreeuwen of zelfs geweld.

Waarom Ervaren We Woede?

Woede is een natuurlijke en evolutionaire emotie die ons heeft geholpen te overleven. Het heeft enkele belangrijke functies:

 1. Waarschuwing: Woede fungeert als een signaal dat er iets mis is. Het kan ons waarschuwen voor potentiële gevaren of bedreigingen.
 2. Mobilisatie: Woede geeft ons de energie en vastberadenheid om onszelf te verdedigen of een uitdaging aan te gaan.
 3. Grenzen Stellen: Het kan helpen om onze persoonlijke grenzen te definiëren en te beschermen.

De Uitdaging van Woede

Hoewel woede op zichzelf geen probleem is, kan het problematisch worden als het niet op een gezonde manier wordt geuit of beheerst. Onbeheerste woede kan leiden tot conflicten, schade aan relaties en lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.

Beheersing van Woede

Het beheersen van woede is een belangrijk aspect van emotionele intelligentie en gezonde relaties. Hier zijn enkele strategieën om met woede om te gaan:

 1. Herken Je Woede: Het begint met bewustzijn. Herken wanneer je boos bent en probeer de oorzaak ervan te begrijpen.
 2. Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhaling kan je helpen kalmeren en je reacties vertragen.
 3. Afkoelen: Als je merkt dat je erg boos bent, neem dan even afstand om af te koelen voordat je reageert.
 4. Communicatie: Praat op een respectvolle en assertieve manier over wat je dwarszit.
 5. Zoek Hulp: Als je moeite hebt om je woede te beheersen, overweeg dan professionele hulp, zoals counseling of therapie.

Frustratie/irritatie & woede:

Uit mijn ervaring is gebleken dan woede vaak voortkomt uit een stuk onbegrip en het gemis van waardering. Deze emotie kan in veel verschillende scenario’s getriggerd worden. De gedachten ik doe het zelf wel want men snapt het toch niet, komt dan regelmatig de kop opsteken. Nu is het zo dat we het probleem niet af moeten schuiven naar een ander, maar naar binnen mogen kijken om te zien waarom dat je op deze manier reageert.

Vaak komt de manier hoe we op een situatie reageren voort uit: de opvoeding, karakter en ervaringen die we hebben opgedaan in het leven, zowel positief als negatief. Wanneer je bij het minste of geringste uit je slof schiet is dit een signaal dat het lichaam aan het overlopen is. Alles bij elkaar wordt als teveel ervaren. Op het moment dat er maar iets gebeurt is dat de druppel die de emmer doet overlopen en word je boos.

Iedereen heeft voorkeurs-emoties. Dat wilt zeggen dat je sneller doorschiet in bepaalde emoties die voor jou de “voorkeur” hebben. Dit is bepaald door de ervaringen die je al in je leven hebt meegemaakt. Dit wilt niet zeggen dat de situatie daardoor makkelijker worden. Sterker nog, vaak maakt dit de situatie alleen maar moeizamer omdat de emotie de overhand van jou en je lichaam krijgt.

Bij woede krijgen mensen dan vaak een waas voor de ogen en op dat moment maakt het dan helemaal niks meer uit wat de gevolgen van je manier van handelen zijn, of je iemand pijn doet, of dat je dingen roept die je eigenlijk niet meent. Achteraf heb je dan vaak spijt, alleen kun je de situatie helaas niet meer terug draaien.

Wat kun je aan deze frustratie doen:

Wat je hier wel aan kunt doen is het volgende: Pak je middelvinger vast. Wanneer je dit leest en nog nooit een energetische behandeling van mij hebt mogen ervaren dan klinkt dit hartstikke vaag. Daarom zal ik proberen om dit zo goed mogelijk uit te leggen.

Ons lichaam bestaat uit energie. Deze energie wordt door het lichaam getransporteerd door 12 energiebanen. Deze energiebanen werken samen in koppels. In het koppel is er altijd één energiebaan die aan de achterkant van je lichaam stroom en één energiebaan die aan de voorkant stroomt. De energiebanen lopen op verschillende plaatsen in elkaar over. Ook bij de vingers. In elke vinger komt een energiebanenkoppel samen. De middelvinger is de plaats waar de lever en galblaasenergiebaan samen komen.

Aan alle koppels hangen meerdere functies, ongeveer 14.400 per koppel. Voor deze blog focus ik me op de negatieve emotie: Woede. Aan iedere energiebanenkoppel hangt een positieve en negatie emotie. De lever en galblaasenergiebaan hebben een relatie met de negatieve emotie woede en de positieve emotie levenskunst.

Wanneer je de middelvinger vastpakt met je andere hand creëer je een gesloten verbinding waarin energie kan stromen. Schiet je door in de frustratie dan is de positieve en negatie kant uit balans. Door de middelvinger vast te pakken kun je de positieve kant met de negatieve kant uitbalanceren waardoor de emotie makkelijker wegzakt en jij niet de dupe wordt van je overlopende emotie.