Moeite doen is meer dan alleen maar een handeling; het is een emotie in actie. Het omvat de wilskracht, de vastberadenheid en de inzet om doelen te bereiken en uitdagingen te overwinnen. In dit blog willen we de diepte van deze emotie verkennen, waarom het van belang is, hoe het ons beïnvloedt en hoe we het kunnen gebruiken om persoonlijke groei en succes te stimuleren.

De Aard van Moeite Doen

Moeite doen is een veelzijdige emotie die verschillende vormen kan aannemen:

  1. Vastberadenheid: Dit is de emotie die ons aanspoort om door te zetten, zelfs als de weg voor ons moeilijk is.
  2. Doorzettingsvermogen: Doorzettingsvermogen stelt ons in staat om obstakels te overwinnen en vol te houden, zelfs als we geconfronteerd worden met tegenslag.
  3. Wilskracht: Wilskracht is de emotie die ons helpt om verleidingen te weerstaan en gefocust te blijven op onze doelen.
  4. Ambitie: Ambitie is de emotie die ons aandrijft om grote dromen en doelen na te streven.

Waarom Doen We Moeite?

Moeite doen is een drijvende kracht achter menselijke prestaties en groei. Het heeft verschillende belangrijke functies:

  1. Doelgerichtheid: Moeite doen stelt ons in staat om gericht te zijn op specifieke doelen en aspiraties.
  2. Zelfverbetering: Het stimuleert persoonlijke groei en ontwikkeling door uitdagingen aan te gaan en te leren van ervaringen.
  3. Zelfvoldoening: Het bereiken van doelen na hard werken geeft een diep gevoel van voldoening en eigenwaarde.
  4. Productiviteit: Moeite doen is een katalysator voor productiviteit en prestatie in werk en leven.

Vingers vasthouden:

De vinger waar de meeste verwarring over bestaat is de pink. De negatieve emotie die hiermee in verband staat is het moeite doen. Wanneer ik dit met mijn cliënten bespreek wordt dit vaak niet begrepen, wat houd dit moeite doen nou eigenlijk in.

Moeite doen is in veel gevallen jezelf wegcijferen in teken van iets of iemand anders. Wanneer je jezelf wegcijfert voor iets of iemand anders doe je jezelf eigenlijk te kort. Je zet jezelf namelijk niet op nummer 1. Wanner je jezelf niet op nummer één zet gaat het leven letterlijk moeite kosten. Alles wat je dan in teken van iets of iemand anders doet kost je twee of drie keer zoveel energie als dat het normaal zou kosten. Dit komt omdat je niet vanuit jezelf handelt.

Het is natuurlijk geen ramp als dit eens in de zoveel tijd gebeurt, je lichaam herstelt hier vrij eenvoudig van. Vaak is het zo dat mensen die erg zorgzaam zijn zich regelmatig of altijd weg cijferen. Dit is dan ook vragen om problemen want op een gegeven moment is de energie op en komen ze zichzelf tegen.

Wat kun je aan de emotie: moeite, doen?

Ik wil natuurlijk niet zeggen dat je direct alles uit je handen moet laten vallen en egoïstisch moet gaan zijn omdat het anders belastend voor je lichaam is. Ten eerste is egoïsme een hele andere tak van sport dan je zelf op nummer één zetten. Ik verwoord het altijd op deze manier. Stel nou je gaat zo ver in het wegcijferen van jezelf dat je een burn-out krijgt bijvoorbeeld, je kunt niet meer werken, hebt geen energie meer om vooruit te komen etc. De redenen dat je jezelf weg gecijferd hebt vallen dan ook weg en je wordt gedwongen om met jezelf bezig te zijn.

Het lijkt me dan gemakkelijker om iedere dag jezelf op nummer één te zetten, zodat je de grotere problemen voor blijft. Nu verwoord ik het allemaal zeer eenvoudig en de praktijk is vaak veel lastiger, aangezien het een deel van je is of in je karakter zit.

Ik adviseer mijn cliënten altijd om het volgende te doen. Probeer bij elke handeling je af te vragen of je deze handeling voor je zelf doet of voor iets of iemand anders. Krijg je het antwoord voor jezelf hoef je natuurlijk niets te doen. Krijg je het antwoord ik doe dit voor iets of iemand anders, neem dan even de tijd om jezelf in die situatie op nummer één te zetten.

Het voorbeeld wat ik hierbij geeft is deze: Je kunt gaan werken om meerdere redenen. Je werkt omdat je collega’s het een of ander van je vragen of dat de baas hoge verwachtingen heeft. Of je gaat werken omdat je het leuk vindt om te doen, er een goed gevoel van krijgt en je verdient er ook nog eens een leuke boterham mee. Werk je voor de baas of voor je collega’s sta je zelf niet op één. Werk je voor een goed gevoel, omdat je het leuk vindt en je salaris dan zet je jezelf wel op nummer één. De handeling werken blijft het zelfde. Alleen de manier hoe je jezelf in een situatie zet veranderd.

Zet even een stap terug:

Zo kun je iedere situatie naar je hand zetten. Door de tijd er voor te nemen om je zelf anders in de situatie neer te zetten. Dit klinkt natuurlijk vrij eenvoudig, maar de praktijk leert dat dit af en toe toch nog best lastig is. In het begin kost dit veel energie. Je gaat een verandering door en positieve of negatieve verandering kost altijd energie.

Daarom kun je voor deze emotie het moeite doen ook een vinger vast pakken, namelijk de pink.
In de pink komen de hart meridiaan en dunne darm meridiaan samen. De positieve kant is je passie en de negatieve kant is het moeite doen. Wanneer je jezelf weg cijfert gaat je passie moeite kosten. Terwijl dat je daar normaal energie van krijgt.

Wanneer je de pink vast pakt zal het natuurlijk niet van vandaag op morgen perfect zijn. Deze vinger vastpakken ondersteunt jou om de verandering te maken en jezelf op nummer één te gaan zetten. Je zult zelf de beweging moeten maken en hier bewust mee leren om te gaan.