Angst is een van de meest voorkomende en krachtige emoties die mensen ervaren. Het is een natuurlijke reactie op dreigend gevaar, stressvolle situaties of onzekerheid. Hoewel angst nuttig kan zijn in bepaalde situaties, kan het ook overweldigend zijn en ons dagelijks leven verstoren. In dit blog gaan we dieper in op angst, van de oorzaken en symptomen tot strategieën om ermee om te gaan en te overwinnen.

Wat is Angst?

Angst is een complexe emotionele reactie die zowel fysieke als mentale componenten omvat. Het kan variëren van milde zorgen en nervositeit tot ernstige paniekaanvallen. Enkele veelvoorkomende symptomen van angst zijn:

 1. Verhoogde hartslag: Angst kan leiden tot een snelle hartslag en hartkloppingen.
 2. Zweten: Overmatig zweten is een typisch symptoom van angst.
 3. Trillen: Trillende handen of benen kunnen optreden als gevolg van angst.
 4. Ademhalingsproblemen: Angst kan leiden tot kortademigheid of hyperventilatie.
 5. Gedachten aan gevaar: Mensen met angst ervaren vaak obsessieve zorgen of gedachten over dreigend gevaar.
 6. Spanning en rusteloosheid: Angst kan leiden tot lichamelijke spanning en een gevoel van onrust.

Oorzaken van Angst

Deze vrees kan om verschillende redenen ontstaan:

 1. Biologie: Genetica spelen een rol bij het bepalen van het risico op angststoornissen. Chemische onevenwichtigheden in de hersenen, met name met betrekking tot neurotransmitters zoals serotonine, kunnen bijdragen aan angst.
 2. Levenservaringen: Traumatische of stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals een ernstig ongeval, verlies van een dierbare, of emotioneel misbruik, kunnen angst veroorzaken.
 3. Omgevingsfactoren: Factoren zoals werk gerelateerde stress, financiële problemen of een veeleisende levensstijl kunnen angst veroorzaken of verergeren.
 4. Gezondheidstoestand: Sommige medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen of hartproblemen, kunnen angstsymptomen veroorzaken.

Het Beheersen van deze vrees

Het goede nieuws is dat deze vrees beheersbaar is. Hier zijn enkele strategieën om met angst om te gaan:

 1. Mindfulness en Meditatie: Mindfulness- en meditatietechnieken kunnen helpen om je bewustzijn van het heden te vergroten en negatieve gedachten te verminderen.
 2. Diepe Ademhaling: Oefeningen voor diepe ademhaling kunnen helpen bij het kalmeren van de fysiologische reacties op angst, zoals een snelle hartslag.
 3. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de stemming verbeteren en stress verminderen.
 4. Therapie: Praten met een getrainde therapeut kan effectief zijn bij het identificeren en aanpakken van de oorzaken van angst.
 5. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om angstsymptomen te verminderen.

Deze vrees overwinnen

Het overwinnen van angst kan een proces zijn dat tijd en inspanning vereist. Het is belangrijk om geduldig te zijn en professionele hulp te zoeken indien nodig. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er ondersteuning beschikbaar is.

In dit blog hebben we een blik geworpen op angst, een emotie die iedereen op een bepaald moment in zijn leven ervaart. Door het begrijpen van de oorzaken en symptomen van angst en het toepassen van effectieve beheersingsstrategieën, kun je de grip van angst op je leven verminderen en streven naar een meer gebalanceerd en rustig bestaan.

Angst vanuit de emoties van de vingers:

De duim:

Tegenwoordig maken we ons zorgen om honderdduizend dingen te gelijk. Welke kleren moet ik aan, wat gaan we vanavond eten, ben ik niet iets vergeten, etc , etc, etc. Deze zorgen zijn eigenlijk niets meer dan de emotie angst om verkeerde beslissingen te maken.

De wijsvinger:

Angst voor de dood spreekt voor zich natuurlijk. Dit is de emotie angst om dood te gaan en niet wetende wat er na gaat komen en of er na het leven nog iets is.

De middelvinger:

Jezelf boos maken is een stuk onbegrip en gemis van waardering. Vrij vertaald ben je dus bang niet begrepen te worden, of bang niet gewaardeerd te worden.

De ringvinger:

Het verdriet wat we ervaren ontstaat vaak bij heftige en grote veranderingen. Natuurlijk kun je wel eens niet helemaal prettig voelen. Verdriet kun je dus ook omschrijven als de emotie angst dat de normale gang van zaken nooit meer het zelfde zal zijn.

De pink:

Het moeite doen wordt ook wel omschreven als: jezelf wegcijferen inteken van iets of iemand. Dit is dan ook de emotie: angst om iets fout te doen of iemand tegen het hoofd te stoten. Waardoor je jezelf niet meer op nummer een zet en het leven moeite gaat kosten.

Zoals je hier ziet komen de 5 negatieve emoties van de vingers allemaal voort uit een stuk angst. Wanneer je weet welke angst er speelt kun je door middel van de juiste vinger vastpakken hier zelf invloed op uit oefenen. Kom je er achter dat je niet weet welke emotie er speelt dan is het wellicht belangrijk om jezelf in de spiegel aan te kijken en je af te vragen of je hier alleen uit gaat komen.

Mocht het antwoord op die vraag nee zijn wacht dan niet te lang en probeer samen met een persoon of therapeut hier aan te werken. Want hoe langer je met deze spanning/emotie rond blijft lopen hoe meer het lichaam hieronder te lijden heeft.

Mocht je hier meer vragen over hebben dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen zodat we samen naar de oplossing van het probleem kunnen werken.